Президентът подписа указа за уволнението на главния прокурор Иван Гешев

https://svobodnoslovo.eu/politika/prezidentat-podpisa-ukaza-za-uvolnenieto-na-glavniya-prokuror-ivan-geshev/111841 SvobodnoSlovo.eu
Президентът подписа указа за уволнението на главния прокурор Иван Гешев

Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България.

Главният прокурор беше освободен от длъжност след дълга процедура, а искането за неговото предсрочно отстраняване беше внесено от четирима представители на прокурорската колегия - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е във връзка с изказването на Гешев на пресконференция от 15 май, по време на която той нарича българските политици “политически боклук", което по думите на вносителите накърнява престижа на съдебната власт. След приетите промени в Закона за съдебната власт, освобождаването от длъжност на главния прокурор стана с гласовете на 13 от членовете на ВСС.

Иван Гешев встъпи в длъжност на 18.12.2019 г. Преди това бе заместник на главния прокурор при ВКП, административен ръководител на Специализираната прокуратура, прокурор в Софийска градска прокуратура с ранг "Прокурор при ВКП и ВАП. Работи в Софийска районна прокуратура, Столична следствена служба, Следовател в Столична следствена служба, помощник-следовател в 05 РПУ-СДВР-МВР, Оперативен работник.

Ваня Иванова

13 Коментара

Дончо Денев

преди 5 месеца

Радев, Радев, и ти си Масон, със смачкан Фасон, как от Летец, стана Подлец !!!???

Коментирай

Хаджи Минко

преди 5 месеца

Помияр на къса каишка си Радев, да те вземат дяволите и теб! Предател и мазник гаден!

Коментирай

Практикабъл

преди 5 месеца

Ха-ха, и Радев се уплаши, Гешев да не подпука "Пътя на копринката" и побърза да отстрани Гешев. Край на театрото. Боко, Киро и всички мутри са изпрани. Да живей подлецът Радев!

Коментирай

Н. Петров

преди 5 месеца

Главният прокурор Иван Гешев - може да има много трески за дялане, но не е КРАДЕЦ, ЛЪЖЕЦ, НАГЛЕЦ и ПРОСТАК като Бойко Борисов, не е и ЛЪЖЕЦ, НАГЛЕЦ, ГЛУПАК и ТЪПАНАР като Кирил Петков!

Коментирай

Kiro Kanadeca

преди 5 месеца

Гешев не е за тази позиция, не забравяйте, че тъкмо той кри и протака КТБ, Барселона гейт, списъкът с имената на магистрати с швейцарски сметки и още сума ти дела, знакови повечето. Тъкмо Гешев нахлу в Президентската институция и предизвика протестите от 2020. А сега като му припари под краката и се разбърза. Но пак не му стигна кураж, взе да дава интервюта и да къса оставки в ефир. Ами да не беше се мазнил на Бойко и на Пеевски, да беше ги арестувал. Хич не ми е жал за този тъпак. Гешев е радост! Хаххаах

Коментирай

ввввиви

преди 5 месеца

Каквото и да беше нааправил президентът, все нямаше да получи одобрение! Гешев не си мръдна пръста 3 г., прикриваше всички мафиоти във властта, дори и напоследък нямаше куража да се изправи и да бъде достоен!

Коментирай

Yoyo

преди 5 месеца

Един, от тези срещу които бяха протестите, по-малко. Все пак трябва да се кара по ред . И на който когато му дойде реда .

Коментирай

Андрей К

преди 5 месеца

Според мен Президентът изчака три дена, за да види дали ще каже още нещо или направи Гешев, но той нищо не направи. Затова и беше подписан указът.

Коментирай

Иванов

преди 5 месеца

Че Гешев беше предпазният щит на Бойко шибаняка, това е ясно отдавна. Защо обаче не го оставиха сега да разкрие истината за толкова мръсотии във властта и набързо го занулиха. Отговорът отново е същият, такава е наредбата от посола. Този последният , при толкова много продажна измет ще ни разкатае фамилията. Пазят го Бойчето не само от посолството, пазят го и от Брюксел. Повече от сигурно е, че е раздавал пари наляво и надясно, щото заплатите на тези чиновници им са малки. Корупцията ни беше непозната, или в съвсем ограничен мащаб. Тя дойде у нас като пълноводна река заедно със всичките им евроокеански ценности. А Радев, горкият, просто изпълни поръчката, толкова бързо, колкото беше заръчано.

Коментирай

Димитров

преди 5 месеца

Гешев главен прокурор ли беше или пътуващ цирков артист ? Ама и за артист не става . То не беше ФАЩ -3 пъти ,усрайна 2 пъти ,Израел , Турция и още знайни и незнайни дестинация .И къв го дири там ? Ама щял да арестува Путин !!! Храбрец ,ама недооценен

Коментирай

Васко

преди 5 месеца

Каквото можеше да направи ,не го свърши.Заминава в историята.

Коментирай

Иванчо

преди 5 месеца

Имаше достачно време да им разголи задниците на политическият буклук, но не го направи. Радев достатъчно го изчака и правилно направи, че подписа указа. Това заслужаваше мръсника Гешев.

Коментирай

Милена Върбанова

преди 5 месеца

Гешефт, сега ли ти стана мила "истината"? Ти дори не трябва да споменаваш тоя дума. Каквото си дробил, това ще сърбаш.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.