Прокуратурата иска имунитета на Делян Добрев заради Белене

https://svobodnoslovo.eu/politika/prokuraturata-iska-imuniteta-na-delyan-dobrev-zaradi-belene/110667 SvobodnoSlovo.eu
Прокуратурата иска имунитета на Делян Добрев заради Белене

Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Делян Добрев, депутат в 49-ия парламент, съобщиха от СГП. 

Предложението е изготвено от прокурор от отдел "Специализиран" към СГП във връзка с досъдебно производство, по което народният представител има качеството на обвиняем за твърдяно престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (престъпление по чл. 219, ал. 4 във връзка с ал. 3 във връзка с ал. 2 от НК).

Обвиненията са за това, че престъплението е извършено от него като министър на икономиката, енергетиката и туризма, който не е упражнил достатъчен контрол върху работата на изпълнителния директор и на Съвета на директорите на "БЕХ" ЕАД, на които е възложено управлението и разпореждането с обществено имущество, като не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решение на МС от 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене", потвърдено с решение на парламента от 29 март 2012 г. 

Според наблюдаващия прокурор от това са последвали значителни щети за "НЕК" ЕАД (дъщерно дружество на "БЕХ" ЕАД), в размер общо на 4 561 697,27 евро, допълват от СГП.

През 2021 г. Антикорупционният фонд установи, че името на бившия министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев е отпаднало от списъка на обвиняемите лица по делото за безстопанственост в особено големи размери по проекта за АЕЦ Белене.

Фондацията разкрива, че на 8 февруари 2021 г., същия ден, когато бе внесено наказателното производство по делото срещу бизнесмените Бобокови, тихомълком в Специализирания наказателен съд е постъпило и дело от 349 тома "за безстопанственост в особено големи размери, представляващо особено тежък случай". За разлика от т.нар. "афера с боклука", по този случай държавното обвинение не разпространи никакво прессъобщение.

Обвинителният акт е по преписка на отдел "Специализиран" на Софийска градска прокуратура (СГП) и от инициалите на четирите обвиняеми лица Р.С.О., П.В.Д., М.В.П и Л.М.В. може да се направи изводът, че става дума за разследването по казуса "АЕЦ Белене", съобщиха тогава от АКФ.

През 2016 г. СГП обяви, че е привлякла в качеството на обвиняеми за безстопанственост около проекта за Втора атомна трима бивши министри - Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, и двама бивши изпълнителни директори на НЕК - Мардик Папазян и Любомир Велков, за които се твърдеше, че са нанесли щети за държавата за внушителната сума от общо над 500 000 000 лв.

offnews.bg

4 Коментара

Иванов

преди 6 месеца

Защо с толкова закъснение. Този хубавец направи чудеса, да бъде провален проектът БЕЛЕНЕ. На времето се изписаха и десетки статии за да се доказва, че нямаме нужда от повече ел. енергия, когато едно след друго се затваряха предприятия. Всичко това досущ както и отказа от Южен поток беше под диктата на посолството. Сега, когато цените на тока станаха драстично високи, когато много консуматори просто не могат да си плащат фактурите, когато искат даже да си затворим и ТЕЦ-овете, имаме отново една оглушителна КОЛОНИАЛНА, тишина. А този хубавец има всички данни да си понесе престъплението, което може да се оцени на милиарди.

Коментирай

Веселина Томова

преди 6 месеца

ИМУНИТЕТЪТ НА ДЕЛЯН ДОБРЕВ ПОИСКАН ОТ САРАФОВ ПРОКУРОР УМИШЛЕНО В ИГРА С БОКО! ЦЕЛТА ДА УПЛАШАТ ГЕРБАДЖИЙСКИТЕ ДЕПУТАТИ И ДА ГИ КОНСОЛИДИРАТ ЗА ГЛАСУВАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!

Коментирай

инспектор дюдю

преди 6 месеца

Делян Добрев не взима решения без одобрение. Ако търсите виновен, насочете се отвъд завесите. Айде такива подхърляния и подаяния от които нищо няма да излезе у лево. Тая градска прокуратура се скри уплашена и не посмя да иска имунитета на бочко хитрия селяк а сега видите ли колко сме смели, градски проститутки а не прокурори.

Коментирай

Бай Иван

преди 6 месеца

Този се оказа най-мъж от герберастите и веднага му скроиха шапката! Така предупреждават останалите гербави депутати да се приведат ниско и да гласуват ПП ДБ соросоидното правителство! Борисов предаде всички свои избиратели, своите депутати и приятели, своята партия, своя главен прокурор, предаде България в ръцете на нейните най-глеми джелати от ПП и ДБ с надеждата да се спаси от "намагнитизиране"! Толкова е жалък, че не знам дали заслужава повече презрение или съжаление! Накрая няма да избегне и това от което най-се страхува, защото за американците той вече е използван презерватив!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.