Прост съм и ми е лесно. То е сложно да си умен. Или как ГЕРБ си приписва правосъдната реформа

https://svobodnoslovo.eu/politika/prost-sam-i-mi-e-lesno-to-e-slozhno-da-si-umen-ili-kak-gerb-si-pripisva-pravosadnata-reforma/44239 SvobodnoSlovo.eu
Прост съм и ми е лесно. То е сложно да си умен. Или как ГЕРБ си приписва правосъдната реформа

В последните дни от работата на 48-мото Народно събрание ГЕРБ решиха да си припишат съдебната реформа. Това се случи на фона на дебатите около промените в НПК с които се въвежда механизъм за контрол на главния прокурор. Законовите промени минаха на първо четене в парламента, но тепърва трябва да бъдат гледани в комисия, а после и отново в пленарна зала. На фона на дебатите обаче партии, които имаха дълги години възможност да осъществят съдебна реформа, изведнъж се превърнаха в нейните най-големи радетели. Идват избори все пак.

“Съдебната реформа се дължи на ГЕРБ", заяви в "Панорама" Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Истината е, че от Борисовата партия обаче бяха едни от върлите противници на закриването на Специализираната прокуратура, например, и говориха в синхрон с прокуратурата, която също се обяви против случващото се. Досущ като обвинител №1 едни от големите остриета на ГЕРБ обясниха, че закриването на специализираното правосъдие ще обслужи шепа хора, които са с повдигнати обвинения. 

Специализираната прокуратура обаче бе закрита заради неефективната й работа, която бе обект на множество критики в редица международни доклади. 

“Съдебната реформа” на ГЕРБ се сведе например до екзотични предложения като това суперпрокурор да може да разследва обвинител №1 на републиката. Това бе пореден опит на Борисовия актив да замаже очите на Европейската комисия. 

Нещо повече - “върлите радетели” на съдебната реформа в лицето на ГЕРБ помогнаха предложените законопроекти дълго време да не бъдат разгледани в правна комисия като не бяха включени в дневния ред от председателя Радомир Чолаков от ГЕРБ. Когато текстовете най-сетне влязоха в комисия, заседанието приключи в 20 ч., но без политически дебат и гласуване. Промените бяха отложени с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход".

Текстовете влязоха на първо четене в зала след като стана ясно, че дните живот на 48-мото НС на практика изтичат. Партиите декларираха подкрепа за текстовете, но малко след 18 ч. ГЕРБ-СДС и ДПС провалиха кворума, а критиките отидоха към ПП и “Демократична България”.

Очаква се Радомир Чолаков да не свика извънредно заседание на правната комисия, а обединяването на текстовете да се случи на редовното заседание в сряда - два дни преди разпускането на парламента. Минималният срок за предложения е 3 дни.

Съдебната реформа обаче влиза в устата на ония, които дълго време я отбягваха. Предизборно. 

ГЕРБ се хвалят, но от скромност пропускат да изтъкнат доказателствата за това, колко горещо желаят реформата в правосъдната система. А доказателствата са силно впечатлителни.

Припомняме един прословут разговор, изтекъл в медиите: Четете и и аплодирайте:

Глас: „Сутринта имах същия случай и Влади Горанов, беха Сотир, Гешев, по телефона, и се смеят там тихо, а аз с такова удоволствие му обяснявам на колегата немец, баварец, че следствие мойта простотия всичко се е случило. И после, след малко и на колегата унгарец и на колегата поляк. И накрая Гешев вика: „Абе аз обичам да се праим на луд, ма вие господин премиер, май се правите много успешно“. Не, бе, викам, братко – прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен. Аз съм като тея старите трактори – кво и да му сипеш, той си пърпори и си върви. Така че, така ѝ кажи на Цвета Караянчева. Да обяснява всичко със простотията си“.

И още малко: "Когато си прост е лесно. Аз сутринта три пъти на един му обяснявах, понеже съм прост и не знам английски, не съм разбрал това, което ми е казвал, правилно, и съм ги наеб*л с 200. Едни чужденци, премиери. И са като усетиха, че съм им го вкарал, аз съм се оправил, а те са затънали, и се обаждат да ми кажат защо съм ги (…). Викам, бе, не е с лошо. Прост съм. Нали английският ми е лош, всъщност аз мислех, че това искате, мама му д*ба, язък. Е, ама то… то се набутало вече в дупар*та и си се такова. И си се върти даже.“

Оттогава и по този начин е провеждал реформата в живота неподражаемия лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Добре е да се помнят тези неща.

https://frognews.bg/

1 Коментара

RedHotShittyDiaper

преди 1 година

Никoгa вeчe Бopиcoв. 90 пpoцeнтa oт зaгyбeнoтo вpeмe нa НС e зapaди клюкитe, дoнocитe и cплeтнитe нa гepбepacтитe.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.