Протеже на Емилия Масларова се бетонира в държавна фирма до 2028 г.

Фирмата има един кокошарник и няколко декара земя

https://svobodnoslovo.eu/politika/protezhe-na-emiliya-maslarova-se-betonira-v-darzhavna-firma-do-2028-g/113398 SvobodnoSlovo.eu
Протеже на Емилия Масларова се бетонира в държавна фирма до 2028 г.

Фирмата има един кокошарник и няколко декара земя

Младата надежда на БСП Ленко Петканин, известен най-вече като протеже на Емилия Масларова, е устроен на държавна работа до 2028 г. тази услуга е направена на миловидния младеж от последния служебен кабинет на президента Румен Радев, като последния служебен земеделски министър Явор Гечев го е назначил за изпълнителен директор и член на директорския борд на държавната фирма „Врана“.

 

Самата компания, която носи името на двореца край София, се прочу миналата година, защото правителството на Кирил Петков искаше да й прехвърли над 1 млрд. лева за покупка на зърно. Сделката обаче така и не се осъществи. Самата „Врана” има един кокошарник и няколко декара земя, общо взето, управлява земи на някогашното УБО край царския дворец.

 

Ленко ще взема добра заплата, въпреки че цялата фирма има само 8 работници, защото и дейността й е семпла – основно отглежда кокошки и отдава под наем земите. Друг е въпросът, че повечето наематели забравят да си плащат наемите, показват данни от финансовия отчет. Пак там четем, че търговията с кокошки носи само загуби.

 

Фирмата, нищо че е само с 8 работници, има директорски борд от 3-ма души, плюс изпълнителен директор. При това изобилие от началници, да подчертаем – разходите за заплати са впечатляващи – 600 хил. лева на година, като едва ли тези пари в голямата си част стигат до пазачите и гледачите на кокошки в птицефермата.

 

Разбивката във финансовите отчети показва, че 330 хил. лева от тях са в графата „разходи за организация”. Счетоводители обясняват, че така се описват заплатите на ръководството. Иначе казано, Ленко и колегите му от борда си делят тези пари, докато си клатят краката. Затова трябва да споменават с добро служебната власт на Румен Радев, която ги бетонира за още пет години.

 

Като шеф Ленко няма да е затрупан с работа и ще може спокойно да се грижи за частния си бизнес. Той има няколко туристически фирми. Една от тях - „Релакс пропърти груп”, има хотел в Трявна.

 

Далеч по-интересна е обаче „Огняново Спа Рисорт 2012 – Ленко Петканин”.

През 2019 г. любимецът на Емилия Масларова се оказва сред главните герои в скандала „къщи за тъщи”. Така бяха наречени уж туристически обекти, построени от близки до властта с европейски пари, отпуснати от фонд „Земеделие”. По тази линия и Ленко Петканин усвоил 334 хил. лева, за да вдигне „къща за гости, за развитие на интегриран селски туризъм, кафе аперитив и спа-център“. Частният хотел на младия социалист е в курорта Огняново.

 

При проверките на фонд Земеделие” се оказва, че в къщата за гости на Ленко нито е назначен обявеният предварително персонал, нито са приети достатъчно „туристи, за да се оправдаят парите на Брюксел. Затова фирмата му трябва да върне субсидията, но и досега не го е направила, каквато е обичайната практика, заради прословутото бездействие на българската администрация. Парите в този случай трябва да се изискат от земеделското министерство, а както се вижда, точно служебният министър се прави на ни чул – ни видял и дори го назначава на синекурна, но високоплатена длъжност.

 

В публичното пространство Ленко изпъква от около три години, като запознати твърдят, че лично Емилия Масларова го лансира в БСП. На свой ред хубавичкият младеж се отразява

много добре на бившата социална министърка, която благодарение на него буквално разцъфтяла, както клюкарстват в БСП.

 

Ленко, който носи името на детето ятак от едноименния роман на Георги Караславов, е роден през 1985 г., завършил е финанси в УНСС и се подвизава като шеф на БСП в район „Средец", а също и на младежите в Столетницата. Преди това работи като кредитен консултант и счетоводител. През 2015 г. се пробва да стане кмет на район „Средец”, но не е избран. Според запознати благодарение на усилията на Масларова чаровникът е вкаран в депутатската листата на изборите през юни миналата година, но за тези през ноември сам се отказва.

 

Не че се е събудила съвестта на Ленко, а заради конфузна ситуация. На предните избори той е заловен в квартал „Младост”, докато къса плакатите на своя съпартиец Борис Цветков, въпреки че той е бил доста по-назад в листата от него. Самият Ленко тогава е поставен на второ място 24-ти район, веднага след лидерката Корнелия Нинова.

 

В началото на февруари тази година кариерата му в БСП обаче приключва. 50-ият конгрес на социалистите го изключва от партията заедно с други знакови опоненти на Корнелия Нинова като Светлана Шаренкова, Валери Жаблянов, Ана Пиринска и други, обявени за съмишленици на президента. Само седмица по-късно Ленко става директор на държавната фирма „Врана”.

Явно Румен Радев добре се грижи за своите хора.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.