Пустите патриоти, станали московци

https://svobodnoslovo.eu/politika/pustite-patrioti-stanali-moskovci/25864 SvobodnoSlovo.eu
Пустите патриоти, станали московци

Топчето не е пукнало, но пустите патриоти станаха московци. На тях гърмящо топче не им трябва, както някога на клисурци и панагюрци. Залпът на „Аврора” очевидно им стига, съдейки по изявите им на 3 март. (виж рубриката Фрог сатира)

Тогава платените по закон „патриоти” на Симеонов, Каракачанов и Сидеров маршируваха с руски знамена, фланелки с лика на Путин и възгласи срещу бежанците. Такъв е новият национализъм – по български простоват и по путиновски агресивен.

Затова е крайно време да се запитаме: Какви са, аджеба, тия патриоти, на които русофилията изби като цирей на челото...

И въобще защо Симеонов, Каракачанов и Сидеров се държат сякаш единствени имат лиценз и авторското право върху родината, а останалите българи са наивници и аматьори?

Каракачанов, Симеонов и Сидеров са си повярвали толкова много, че вече се виждат в златните страници на родната история. Досущ като Наполен от 3-та стая, Цезар от 6-та, Айнщайн от 10-а... Милите, та те дори не са в състояние да измислят нещо по-различно от изтърканото „Българи – юнаци”.

Говори се, че Симеонов вече се готвел за външен министър. Дори пътувал до Нагорни Карабах, където упражнявал руския си, давайки акъл по територилния спор между Азербайджан и Армения. Да беше дал значки и мускалчета, щеше да е логично, но акъл... Толкова ли са свалили летвата в СВР (Службата за външно разузнаване) на Русия?

Каракачанов пък си бил заплюл военното министерство. Там винаги е имало хляб за политиците. Я самолети ще се ремонтират, я ще върнат казармата и запаса. Чорба, каша, чорба, каша... Знае Краси къде е гювечът...

Волен, както научихме от някои фотосесии, си пада по Куба и Варадеро, парижките петзвездни потайности, Кремъл... Така че министерството на туризма би му отивало. Ако му се струва досадно да е министър, ще сложи свой човек и ще дърпа конците. Запозат е с технологията.

Затова няма да чуете тримата големи „патриоти” да говорят срещу корупцията, модела Кой, сараите на Доган, библиотекарския кръг или нереформираната магистратура. Няма да ни кажат и с кого биха се коалирали – ГЕРБ или БСП – защото им е все едно. Целта е: пълни джобове, обслужено его.

И докато във Франция Марин Льо Пен призовава за „пълна ревизия на финансите на държавата, разследване на разходите за институциите – особено свързаните миграционната политика и вътрешната сигурност – борба срещу данъчните измами и ревизия на социалния сектор, нашите патриоти повтарят като развален грамофон, че ще вдигнат минималната на 300 лв. Нещо, което е задължение на управлението.

Много хора се питат как да разпознаят патриота от псевдопатриота. Марсел Совие дава пет възможности да се справим с тази задачка.

1. Патриотът вижда несъвършенствата в управлението на страната и търси практически решения на проблема. Всичките му действия са прозрачни.

Псевдопатриотът иска да го харесват всички затова премълчава грешките на управлението или посочва дребни такива, като предлага да участва в управлението, за да ги оправят.

2. Патриотът реално оценява състоянието на страната спрямо развитите страни и търси начини за прилагане на добрите политики и практики в своята.

Псевдопатриотът дава за пример само практики, от които би имал полза. Той критикува другите народи и изкуствено превъзнася митове и легенди от собствената история. В същото време всява страхове сред населението, за па прокара първобитната си пропаганда.

3. Патриотът търси диалог с други страни и народи, стреми се към доизграждане на националните ценности.

Лъжепатриотът отрича достиженията на други народи, рекламира субкултурата, прибягва до примитивна пропаганда. Когато няма аргументи проповядва национализъм от най-елементарен тип – сборища, знамена, скандирания, отричане на инакомислещи, агресивност към опонента.

4. Патриотът е за свободата на словото, за динамичното развитие на икономиката, диалог между различните социални групи, против корупцията и възникващите конфликти между различните слоеве.

Псевдопатриотът пропагандира идеите, които му дават достъп до властта. Който не го подкрепя е обявяван за враг на родината. Псевдопатриотът обича тоталитаризма, силната ръка, корупцията. Негова крепост е статуквото.

5. Патриотът уважава чуждото мнение, приема рационалните идеи за развитие на обществото и страната.

Псевдопатриотът мечтае за общество като аморфна маса. Смята, че е непогрешим, опитва се да налага своето мнение във всички сфери. Мрази различните хора, става агресивен, ако чуждите аргументи са по-силни от неговите.

Добрата новина за платените по закон патриоти са социологическите проучвания. Има обаче и лоша – Брюксел не иска да чуе за тях. Така че ако участват в сделки, ще е по линия на задкулисието. Каква изненада.

А защо част от регистрираните като партии патриоти станаха московци? Ами защото толкова са патриоти. Или пък виждат бъдещето в нов Коминтерн, който да се оглавява от някой от техните редици, както е било с Георги Димитров и Васил Коларов. Тема, по която тепърва ще говорим.

Как мислите ако Ботев беше жив, щеше ли и днес да напише стихотворение като „Патриот”? Ако сте го забравили, първо го прочетете.

Патриот е - душа дава

за наука, за свобода;

но не свойта душа, братя,

а душата на народа!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

продава си и душата.

И е добър християнин:

не пропуща литургия;

но и в черква затуй ходи,

че черквата й търговия!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

залага си и жената.

И е човек с добро сърце:

не оставя сиромаси;

но не той вас, братя, храни,

и вий него със трудът си!

И секиму добро струва,

само, знайте, за парата,

като човек - що да прави?

изяда си и месата.

И ще хване Балкана...

Д-р Димитър Попкутуев

Резултат с изображение за Симеонов, Каракачанов и Сидеров

http://frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.