Радев: Ако държава от НАТО провокира сблъсък с Русия, няма значение НС дали ще вземе решение - има Член 5

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-ako-darzhava-ot-nato-provokira-sblasak-s-rusiya-nyama-znachenie-ns-dali-shte-vzeme-reshenie-ima-chlen-5/134506 SvobodnoSlovo.eu
Радев: Ако държава от НАТО провокира сблъсък с Русия, няма значение НС дали ще вземе решение - има Член 5

Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия. Вие мислите ли, че вече има такива предпоставки? Наблюдаваме как риториката и действията в тази посока непрекъснато ескалират. 

Това коментира президентът Румен Радев пред български медии в Швейцария където е на посещение. 

"Всички държави членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война - с предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка, инструктори, съветници, контрактори, каквито има на територията на Украйна", смята той. 

"Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе някакво решение (за изпращане на военни - бел. ред.), ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има чл. 5? Това няма какво да го обсъждаме", заяви Радев.

Държавният глава е на посещение в Берн, където се срещна с швейцарския си колега Виола Амхерд. Той поздрави президента на Швейцария за инициативата да организира международна конференция, на която да се търси формулата за мир в Украйна. Изрази, обаче, скептицизъм в успеха на това начинание в отсъствието на Русия.

"Това е една изключително важна първа стъпка - да се говори не само за оръжие, за подготовка и победа, а и за мир. И аз поздравявам президента на Швейцария за тази важна стъпка напред, но и двамата споделихме, че не сме оптимисти, защото без другата страна не можем да очакваме практически резултати. Много е важно ще има ли повече държави - най-вече глобалният юг и Южна Америка. Важно е какви отговори ще дойдат от Китай, Република Южна Африка, Саудитска Арабия, Бразилия", коментира още Радев.

България ще участва на конференцията, но решението за това кой ще я представлява, е на служебния кабинет, допълни още Радев.

Държавният глава заяви още, че не е избягвал среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в момента е на посещение в София. Визитите му в Унгария и Швейцария били съгласувани много преди да стане ясно, че Парламентарната асамблея на НАТО ще заседава в София. 

trud.bg

17 Коментара

Майна

1 month before

Този говори неистини. Той лично подписа в Букурещ, че ще сме първа линия на НАТО ( девет държави) Няма такова нещо при участие на една страна в нападение срещу Русия да се задейства чл.5 !!!! Този се чуди, как да си измие ръцете! Шолц отказа да се използват оръжия срещу Русия( снощи) .Радев си кове ,,алибито,,..

Коментирай

Майна

1 month before

Радев, ти директно ЗАБЛУЖДАВАШ ! Има значение какво нашето НАРОДНО СЪБРАНИЕ ще вземе! Още повече , че сега нямаме такова! ..Ето- ,,След като преди дни генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че на Украйна трябва да се позволи да ползва военната помощ за удари по легитимни военни цели на руска територия, в София той уточни, че решението за това не е на НАТО, а на отделните страни, изпращащи оръжията.,,

Коментирай

Майна

1 month before

Какво подписа Радев?! На 9 юни в полската столица Варшава на заседание на т. нар. Платформа за консултации и диалог „Букурещ 9“ (така е наречена групата от държави, членове на НАТО, образуващи източно-европейския фланг на военно-отбранителния съюз), президентите на Унгария, Полша, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Румъния, България и председателят на камарата на депутатите на Чехия, приеха и подписаха декларация за повишаване на ефективността на северо-атлантическия съюз в този регион на континента ни („Варшавска декларация“). Както и да се погледне, това е важен, стратегически документ, под който е поставил подписа си българският президент . Да , що не се публикува тогава на президентския сайт?!

Коментирай

Майна

1 month before

Орбан не присъства и не подписа( изпрати министъра си) Радев подписа това : ,,Отбелязвайки с дълбоко притеснение – казва се в декларацията – че Русия продължава дестабилизиращите си действия и политики отвъд границите на НАТО, както и на територията на алианса (тоест и в страни като България – б.м.), заедно с продължаващото изграждане на капацитета ѝ за нападение както в конвенционална, така и в хибридна война, и агресивното ѝ поведение, заплашващо визията ни за единна, свободна и мирна Европа… Осъждайки факта, че напредъкът по разрешение на конфликтите в съседство [с нея] остава в застой като незаконното и нелегитимно анексиране на Крим, дестабилизирането на Източна Украйна и предизвикателствата над териториалната цялост на Грузия и Република Молдова [ние]… приветстваме прогреса направен дотук за разполагане на допълнително присъствие в Прибалтика и Черноморието, както и сме готови да подсилим усилията ни да гарантираме сигурността си във всички сфери…“

Коментирай

Майна

1 month before

Копвам ..,,Президентът на България Румен Радев, дами и господа, е подписал документ, в който всичко това е казано. Подписал се е под израза „незаконно и нелегитимно анексиране на Крим“, макар че в предизборната си кампания преди година, през цялото време отказваше да произнесе думата „анексиране“ и определяше случилото се като „свършен факт“, на който не желаеше да даде каквато и да било морална оценка. Подписал се е под дефинирането на поведението на Русия в Европа (и особено в нашата, Източна Европа) като „агресивно“, като „заплашващо свободата и мира ѝ“, като включващо „изграждане на капацитет за… хибридна война“, макар че откакто е заел този пост, непрекъснато ни обяснява за „контрапродуктивността“ на санкциите на ЕС към Русия, които и ние сме „принудени“ да спазваме и за необходимостта от тяхното снемане… Подписал се е под всички тези думи, но очевидно… никак не е искал да се подписва под тях и още повече не иска в България да се знае, че се е подписал. ,,

Коментирай

Майна

1 month before

Кепе, ти разбра ли , че Орбан след срещата с Радев каза , че ще е НЕУЧАСТНИК ,заявил е на Брюксел! Радев ни съобщава, че ние сме ДЛЪЖНИ като членки на НАТО да участваме( щото той е подписал) Той не ни оставя избор дори днес! Хм...

Коментирай

Борис

1 month before

България предложи да създаде щаб на НАТО на своя територия. България армия няма,но "висши"идиоти-празноглавци с фуражки-бол! А кретенизмът да ставаме мишена на Руските ракети не може да е предложен без съгласуване с фуражката,върховен главком на армията,която нямаме!КРЕТЕНИ С ФУРАЖКИ!

Коментирай

Борис

1 month before

България предложи да създаде щаб на НАТО на своя територия. България армия няма,но "висши"идиоти-празноглавци с фуражки-бол! А кретенизмът да ставаме мишена на Руските ракети не може да е предложен без съгласуване с фуражката,върховен главком на армията,която нямаме!КРЕТЕНИ С ФУРАЖКИ!

Коментирай

Мария луна

1 month before

След като сме член на НАТО подписваме договор и го спазваме!! Навремето бяхме член на ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР и пак същата ситуация,че даже изпратихме наши войски в Чехословакия!! ВОЕННИЯ ДОГОВОР,НЕ Е АЛА БАЛА!!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.