Радев на лов за кметове

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-na-lov-za-kmetove/111776 SvobodnoSlovo.eu
Радев на лов за кметове

Нинова обяви, че държавният глава прави поредна партия, този път за местния вот

Стратегията на президента е да заложи на независими кандидатури, издигнати от сдружения и местни комитети

Избира кандидати от ГЕРБ, БСП и ПП

Президентът Румен Радев откри ловния сезон за кметове, коментират политици от БСП, ГЕРБ и ПП, според които държавният глава бракониерства безогледно, опитвайки се да покаже като свои трофеи на местните избори разпознаваеми фигури от различни партии. В социалистическата партия припомнят, че преди него друг президент - Георги Първанов също се прочу с кметски игри, но за разлика от Радев, той се ограничи до ловните полета на БСП, където се опитваше да лимитира влиянието на Сергей Станишев. Стигна се дотам, Първанов да има своя квота за кметове и до абсурда, заедно с бизнес кръгове БСП да даде рамо на Георги Иванов в Хасково, припомнят от “Позитано” 20.

От червената партийна централа казват, че целите на Радев са коренно различни и чрез местната власт той ще търси не само властови, но и финансов ресурс за кръга около него, който се бе развихрил да кадрува по време на безконечните служебни правителства. Стратегията на държавния глава е да заложи на независими кандидати, които са разпознаваеми лица в районите си, а зад тях да застанат местни сдружения, инициативни комитети и регионални партии, които са предимно свързани с бизнеса, Намеренията са да заложи на успешни кметове, областни управители по времето на служебните му правителства и хора от администрацията.

На 10 юни в телевизионно интервю лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че има информация, че президентът Румен Радев организира “кметска партия” за местните избори. “Сега президентът прави кметска партия. Прави партия, за да участва на местните избори. Той няма право, но и за “Левицата” нямаше право, и за “Продължаваме промяната” нямаше право. Нашето Изпълнително бюро обикаля страната, виждаме кметове, които ни споделят, че ги викат на срещи, на разговори. Няма да ви кажа имената на кметовете, нито общините. Но факт е, че това се прави”, обяви Нинова.

Източници на “Труд news” от кметските среди съобщиха, че са имали срещи с представители на президентството, а официален повод за тях били проекти на общините. Покрай обещанията за финансиране имало и разговори за местните избори.

Проверка на кореспондентите ни в страната показа, че в бракониерския лов на кметове от “Дондуков”2 се подклаждат конфликти между партийните централи, правят се интриги и се създават настроения между бизнес структури, за да влязат в работа на местните избори.

Наблюдатели обръщат внимание на визитите на Радев в страната, тъй като в последните месеци именно на такива форуми се избират кандидатите за кметове. Радев изненадващо се появи в Казанлък на празника на розата преди дни. В Казанлък кмет вече трети мандат е Галина Стоянова, която на последните местни избори беше отново кандидат на ГЕРБ. В партията на Бойко Борисов се коментира, че навремето Стоянова е била одобрена за градоначалник от бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Кметицата на Казанлък е част и от управителния съвет на НД “Русофили”.
В Перник също разчитат, че президентските хора ще номинират досегашния кмет Станислав Владимиров, който напусна БСП през февруари тази година. В града се коментира, че Владимиров може да се кандидатира чрез гражданско сдружение.

Вбиване на нов клин

Подклаждат конфликта между ПП и ГЕРБ

Ключови лица са прогонени от БСП

Кръгът около президента Румен Радев ще заложи на независим кандидат за кмет на Варна, като преди това ще се стреми да смрази тотално включените в управлението партии, смятат от различни партийни централи в града. В началото на юни изненадващо и без официално съобщение държавният глава дойде за кратко в града и посети центъра за споделени услуги на белгийската КВС груп. Радев посочи Варна като пример за цяла България, защото млади хора се връщат от различни страни, за да работят тук. Кметът Иван Портних обаче не присъстваше на визитата.

Дни по-късно назначеният от служебния кабинет областен управител Марио Смърков отмени заповедта на предшественика си от ПП Благомир Коцев, забраняваща колите по крайбрежната алея с мотива, че според ДНСК тя има статут на общинска улица и режимът на движение трябва да определи кметът, въпреки че преди месеци МРРБ твърдеше, че това е брегозащитно съоръжение, ангажимент на държавата. Така горещият картоф бе хвърлен на Портних. Решението предизвика протест, организиран от ПП, а Смърков подаде оставка и огласи серия нарушения на Благомир Коцев, за когото се говори, че отново ще бъде областен управител. От друга страна ресторантьорите настояха кметът да разреши автомобилния трафик, а новоназначеният регионален министър назначи проверка на казуса.

Каквото и решение да се вземе, ще има недоволни и това по-скоро е вбиване на нов клин между партиите от управляващата коалиция, които на местен терен и без това са здраво изпокарани, смятат активисти от опозиционни партии. Според тях пропрезидентският кръг ще работи за поддържане на напрежението до местния вот, на който ще бъде подкрепен независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. Като евентуален, но непотвърден вариант, те посочват бившият служебен министър на туризма Илин Димитров. За кратко той бе депутат от ПП, а преди това - председател на Варненската туристическа камара. Харесван е от голяма част от бизнеса, има привърженици и сред академичните среди.

Според запознати ключови лица на кръга около президента Радев във Варна са прогонените от БСП знакови фигури - бившият областен председател Цонко Цонев и бившият депутат от левицата Иван Иванов, който преди години първи в морската столица се прочу със силен преференциален вот.

ГЕРБ не дават Даниел Панов

Оглеждат Весела Лечева за кмет на Велико Търново

Весела Лечева се оказа шампион по преференции на парламентарни избори във Великотърновско.

Веселина Ангелова,
ТРУД NEWS, Велико Търново

Партийни активисти от Велико Търново твърдят, че държавният глава Румен Радев оглежда успешни градоначалници от различни партии в страната и ще им даде подкрепа. Според мълвата сред тях е и кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов, който приключва третия си мандат, но все още не е обявил дали ще се кандидатира за четвърти път. Той е и областен лидер на ГЕРБ за региона и се ползва със сериозен авторитет сред ръководството на партията си. От ГЕРБ едва ли ще се откажат от неговата кандидатура и е много вероятно за пореден път опитният управленец да бъде издигнат от партийната структура за поста. От ГЕРБ категорично отричат, че президентът ще подкрепя техни активисти.

В политическите среди се спряга усилено и името на световната шампионка по стрелба Весела Лечева като възможен кандидат за кмет на старата столица. Лечева бе министър на спорта в последния служебен кабинет, а преди това участва в няколко парламентарни избори, на които се оказа шампион по преференции във Великотърновския избирателен район.

След като досегашният областен управител на Великотърновска област инж. Георги Гугучков преди два дни подаде оставка, местни политолози заподозряха, че той ще е човекът на Радев като кандидат за кмет на Община Горна Оряховица. Инж. Гугучков е бивш военнослужещ и е от железничарския град. Докато беше губернатор той показа сериозна активност като се ангажира с решаването на сериозни проблеми в региона, сред които бе и справянето с безводието в много населени места.

Решават до края на юни

Демерджиев или Зико играе за Пловдив

В Пловдив вече коментира, че за кметските избори хората около Румен Радев ще заложат на бившия МВР министър от служебния кабинет Иван Демерджиев или на сегашния кмет Здравко Димитров-Зико.

До края на юни президентските хора ще решат кого пускат в кметската битка за Пловдив - бившия служебен МВР министър Иван Демерджиев или сегашния градоначалник Здравко Димитров - Зико. В началото на февруари Здравко Димитров обяви, че напуска ГЕРБ, но остава приятел с лидера на партията Бойко Борисов. Самият Борисов пък поиска оставката му като градоначалник на Пловдив, защото не можел да се справи с управлението на града. При отказа да подаде оставка като кмет на града, Зико каза, че щял да мисли дали ще се кандидатира отново на местните избори през есента.

Самият Румен Радев показа, че има голямо доверие на Демерджиев и директно отряза партиите, които поискаха оставката на служебния МВР министър заради кризата с мигрантите. “Да си направят редовно правителство и тогава да си искат оставки”, заяви миналата есен Радев.

Доскорошният МВР министър от служебното правителство Иван Демерджиев заяви наскоро, че идеята да се кандидатира за кмет “не му е чужда”. Демерджиев е един от известните адвокати в Пловдив, а преди няколко години оглави тамошната адвокатска колегия. Местните подчертават, че от години Иван Демерджиев е много активен в благотворителни мероприятия в града, участва в образователни и културни събития. Местните политически централи отчитат, че при кандидатиране на кметските избори Демерджиев има голям шанс. В Пловдив не очакват противопоставяне между Демерджиев и Зико, защото двамата се познават от години и поддържат добри отношения. При кандидатура на единия, другият ще се включи в кампанията с помощ и агитация.

Николай Шушков е сочен за президентския човек в Пиринско

Бивш митнически шеф е фаворит в Благоевград

През 2016 г. Николай Шушков бе начело на инициативния комитет на Радев в Пиринско.

Светлана Василева
ТРУД NEWS, Благоевград

Бивш митнически шеф е фаворитът за кмет на Румен Радев в Благоевград, твърдят от партийните централи. Името на Николай Шушков, бивш зам. министър на МРРБ в последния служебен кабинет на президента Радев, упорито се спряга за кандидат за кмет на Благоевград. Самият той отрича, но въпреки това мълвата сред другите политически щабове не спира да го вкарва в сметките. Шушков бе служебен областен управител, а в последния служебен кабинет бе назначен за зам. министър на регионалното развитие. Той е известен като човекът на Румен Радев в Пиринско.

От година и половина сегашният кмет на Благоевград Илко Стоянов, избран от ИТН, е във война с него. Според Стоянов всичките сериозни решения на общинския съвет се бламират от областната управа, за да спрат развитието на града и общината и за да се реализират политически амбиции на предстоящите местни избори. Областната управа блокира два пъти такса смет, индустриалната зона и други важни решения. В съда действията на областната управа падат, но се губи ценно време или се изпускат срокове.

Шушков е познат в региона като дългогодишен служител в системата на митниците. Кариерата му почна още през 90-те години като началник на митницата в Благоевград.

Зачестиха президентските визити в Бургаско

Спрягат бивша областна, гербаджии не си дават Николов

Мария Нейкова бе областен управител на Стара Загора по времето на НДСВ.

Мария Кехайова,
ТРУД NEWS, Бургас

Президентът Румен Радев, който преди не се мяркаше в Бургаско, въпреки че младините му са преминали в Равнец, където беше Военното летище, сега зачести с визитите. За последно той бе в морския град преди по- малко от месец, когато бе открита голямата спорта зала “Арена Бургас”. Президентът бе в компанията на служебния спортен министър Весела Лечева.

На откриването бе и кметът Бургас Димитър Николов, който е най- успешният кмет на ГЕРБ, но никой от съпартийците му не пристигна за рязането на лентата.

В същото време Радев показа топли чувства към градоначалника, което даде повод за слухове, че Николов може да се кандидатира за пети мандат като независим, подкрепен от инициативен комитет, и от президента. Според политически наблюдатели, врели и кипели в предизборните битки, Радев е дошъл на откриването на залата, защото тя е държавна, а и за да удари рамо на областния управител Мария Нейкова, най- яркият поддръжник и почитателка на държавния глава. Същите източници не изключват възможността именно Нейкова да е кандидатът за кмет, подкрепен под някаква форма от Радев.

Нейкова е декан на Юридическия факултет в БСУ, областен управител в служебните правителства на Радев, а по времето на НДСВ бе областен управител на Стара Загора, откъдето е била и кандидат- депутат на НДСВ през 2008 г.

По време на последното служебното правителство за Бургас са дадени пари за двата важни обекта- за довършването на “Арена Бургас” и за Северния обход на града, който разтоварва трафика вътре в ситито от товарни и пътуващи за другаде автомобили.

Кметът не е съгласeн с политиката на Нинова

В Созопол може да заложи на Янакиев

В Созопол, нищо чудно, Румен Радев да заложи на кмета Тихомир Янакиев. Янакиев е издигнат от БСП и героично спечели последните местни избори за градоначалник срещу Панайот Рейзи (ГЕРБ).

 

Мнозина смятат, че няма повече да се кандидатира от столетницата, защото не винаги е съгласен с линията на БСП, а и по едно време не се броеше за човек на Корнелия Нинова. От много време насам обаче не е правил “партийни” изявления и не се знае какво ще реши за вота наесен. От БСП- Бургас смятат, че си е към тях, защото преди четири години са го издигнали и няма проблем пак да атакува кметския стол подкрепен от социалистите.

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.