Радев: Недопустимо е партиите да гледат на армията ни като на донор за Украйна

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-nedopustimo-e-partiite-da-gledat-na-armiyata-ni-kato-na-donor-za-ukrayna/52534 SvobodnoSlovo.eu
Радев: Недопустимо е партиите да гледат на армията ни като на донор за Украйна

"Има недостиг на ресурси, закъсняла модернизации и недостиг на хора", заяви президентът Румен Радев по време на брифинг в Министерството на отбраната, след като се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 г.

По думите му е недопустимо немалка част от политическите партии да гледат на въоръжените сили не като гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като донор за военна помощ за армията на Украйна.

Президентът призова политиците, които отправят критики, че България не се е възползвала от възможността да предостави старото си въоръжение на Украйна в замяна на ново по стандартите на НАТО, да отговорят конкретно какво въоръжение би получила Българската армия в замяна, кога бихме получили новите комплекти и колко би струвало доокомплектоването им.

"Тази мантра, която се насажда, че видите ли с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията и старото руско въоръжение, е несъстоятелна. Прозорецът вече е затворен, но възможното количество, което щяхме да получим, е нищожно на фона на цялата необходимост от превъоръжаване на Българската армия. Някои държави от тези триъгълни сделки получиха 15 танка - какво са 15 танка на фона на нуждите от ново въоръжение. Второ - става въпрос да заместваме стара техника с стара техника от друг тип. Трето - където няма възможност за замяна, трябва да предоставим съществуващите към момента платформи и да закупим нови", коментира той.

Радев подчерта, че като главнокомандващ на армията е длъжен да настоява отбранителният потенциал да не отслабва, а да се съхранява и развива.

"Истинската модернизация ще започне едва когато с това се заеме едно ново Народно събрание и редовно правителство. Това обаче изисква много усилия и време, а ние вече закъсняхме", каза държавният глава, цитиран от "Труд".

3 Коментара

Иванов

преди 1 година

Някой да не е съгласен с казаното от президента, някой да сънува, че колониалният ни статут е път към щастието. Ние си отгледахме такава армия от поп Кръстювци, че едва ли ще се измъкнем от тая прокоба. Някой спомня ли си колко танка имахме по време на соца, колко изтребители имаше в нашата авиация, какъв беше броя на наборната ни армия. Сега със изтребителите на чертеж по 200 милиона единия, ама диверсифицирани, сме готови да посрещнем всичики аспекти на модерните бойни действия с дронове и на една силна турска армия. То не че Турция ще ни нападне, ние тихо и кротко като добитък ще се върнем под нейната власт, преливащи от умраза към руския агресор. То бива тъпоумие, бива липса на историческа памет, но заслужихме презрението на англосанксонците.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.