Радев: Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-nyama-napredak-po-otkritite-vaprosi-mezhdu-sofiya-i-skopie-zatova-nyama-usloviya-za-moya-vizita-v-parizh-pri-prezidenta-makron/2661 SvobodnoSlovo.eu
Радев: Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон

"Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон, искам да видя реални резултати, оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори. Що се отнася до убеждението на премиера Кирил Петков, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламентът трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми", заяви пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев. Той поясни, че следи внимателно позициите на партиите.

Той коментира и предстоящата актуализация на бюджета: "Много страни вече си актуализираха бюджета, ако няма сигурност не можем да говорим за икономика, образование, култура и наука".

Според него бежанците са се оказали болезнена тема. Румен Радев подчерта, че политиката на българската държава трябва да бъде внимателна и постоянна по темата. "В началото основният приоритет беше да ги интегрираме, а сега ние го задраскваме", добави Румен Радев.

Относно американските изтребители, дошли в България, държавният глава уточни: „Присъствието на нашите партньори тук е ценно не само за по-голямата ни сигурност, но и защото с тях провеждаме съвместни учения. В тях научаваме много и обменяме различни тактики. Това трябва да се оценява и да се подкрепя”, коментира Радев.

Заедно с плана за въвеждане на еврото, трябва да върви план за неутрализация на потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите, за укрепване на конкурентоспособността, коментира президентъt. „Ако има неадекватни решения, те не се плащат от тези, които ги вземат, а от гражданите”, подчерта още той.

„Пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел за България. Трябва да е ясно, че ние, с подписването на договор за членство в Европейския съюз, на практика приемаме тази цел и тя е заложена в нашето членство”, отбеляза държавният глава.

Радев допълни, че решенията не трябва да предхождат задълбочения анализ, оценката на риска и пълноценната информационна кампания. „Трябва да има ясна идентификация на рисковете”, коментира Радев.

https://trud.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.