Радев от Будапеща: Прекратяване на войната няма да стане с още оръжие и войски

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-ot-budapeshta-prekratyavane-na-voynata-nyama-da-stane-s-oshte-orazhie-i-voyski/134391 SvobodnoSlovo.eu
Радев от Будапеща: Прекратяване на войната няма да стане с още оръжие и войски

Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за прекратяване на войната в Украйна. Това няма да стане с повече оръжие, няма да стане с изпращането на войски от държави членки на НАТО. Това каза държавният глава Румен Радев на брифинг за медиите след срещата си със своя унгарски колега Тамаш Шуйок.

Българският президент е на официално работно посещение в Унгария по покана на своя колега. По-рано днес двамата президенти разговаряха на четири очи.

По думите на Радев прекратяването на войната ще стане с повече усилия за намиране на мирни решения за това. Той припомни и за помощта, която страната ни оказва.

Войната в Украйна остава голямото предизвикателство и големият риск пред нашите държави. Всеки ден продължаването на тази война означава загуба не само за Русия и за Украйна, но и за всички държави членки. Всеки ден от тази война означава растящ риск за глобалната сигурност, каза Радев и добави: Ние не бива да допуснем тя да се разрасне и като пространствен обхват, и като интензивност

Снимка: БТА

Той засегна и темата за европейския път на Западните Балкани. Унгария и България са едни от моторите за разширяването на ЕС, за европейскта интеграция на Западните Балкани, посочи президентът. Радев изрази надежда, че Унгария като председател на Съвета на ЕС ще отстоява консенсуса за европейския път на Република Северна Македония, постигнат до 2022 г. , да бъде спазен.

Държавният глава поздрави Унгария за това, че от 1 юли т. г. поема председателството на Съвета на ЕС и подчерта, че това се случва във важен момент след европейските избори , когато трябва да се приемат нови стратегически програми и трябва да се осъществи плавен преход към новите институционални реалности.

Радев акцентира върху един от приоритетите на предстоящото председателство на Унгария, свързан с демографията. Той изрази надежда, че ще се търсят нови механизми за разрешаването на това предизвикателство.

Мигрантският натиск е общ риск за целия ЕС, а това означава и общ ангажимент на всички държави членки. Ефективното разрешаване на мигрантския натиск може да стане само с ефективни, колективни механизми за опазване на общата ни граница. Радев благодари за активните усилия на Унгария за опазване на външните граници на ЕС.

По отношение на икономиката Радев посочи, че Унгария е приоритетен икономически партньор на България и отбеляза растящия стокообмен, който по думите му вече е надхвърлил 2,5 млрд. евро. Радев подчерта, че наред с традиционни области на сътрудничество като търговията, банковото дело, се отварят и възможности за взаимодействие в областта на високите технологии. Президентът посочи още, че е обсъдено и сътрудничеството в областта на образованието и културата.

Ключовият елемент в нашите икономически отношения - това е енергетиката, каза Радев. България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за Унгария, добави той. Радев подчерта, че усилията на страната ни в посока подобряването на енергийната свързаност със съседните на Унгария държави работи и за нея. Той даде пример с газовия интерконектор с Гърция, със Сърбия и отбеляза, че те допринасят за енергийната сигурност и диверсификация на Унгария. Българската инициатива "Солидарити ринг" за пренос на газ от Азербайджан бе първо подкрепена от Унгария, посочи той и подчерта, че страната ни е получила, благодарение на взаимното сътрудничество с Гърция и с Турция, достъп до седем терминала за втечнен газ в Средиземно море и достъп до газопреносната мрежа на двете държави.

И двете страни споделяме убеждението, че ядрената енергетика е ключов фактор за постигане на енергийна сигурност и устойчив преход към зелена икономика.

Радев благодари за гарантирането на съхраняването на националната и културна идентичност, традиции и език на българското малцинство в Унгария.

Руско-украинската война трябва да бъде разрешена по дипломатически път

Необходимо е незабавно прекратяване на огъня и постигане на справедлив и устойчив мир, съгласи се с българския президент и унгарският му колега Тамаш Шуйок. 

Той отбеляза като обезпокояваща възможността за ескалация на конфликта и заяви, че заедно с президента Румен Радев са против изпращането на европейски войски в Украйна. Унгария категорично осъжда руската агресия и застава зад суверенитета и териториалната цялост на Украйна, каза Шуйок. Той посочи , че Унгария е оказала и продължава да оказва хуманитарна помощ на Украйна.

 

 

Снимка: БТА

 

Шуйок отбеляза, че от 1 юли Унгария отново ще председателства ЕС. Той посочи, че по време на разговора с българския държавен глава е обсъдена и стабилността в региона. Сред приоритетите на унгарското председателство на Съвета на ЕС е разширяването на Западните Балкани в евросъюза. По думите му това не може да чака повече. Унгария остава ангажирана с пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген, каза Тамаш Шуйок. Той заяви, че споразумението за въздушен Шенген не е достатъчно.

Нас, унгарците, и българите ни свързва обща историческа съдба, дори приятелство, защото от 2016 г. насам всяка година празнуваме Деня на унгарско-българското приятелство на 19 октомври. Подобен ден имаме само с поляците, каза унгарският президент.

Той заяви, че българското национално малцинство в Унгария е важен свързващ мост в отношенията между двете държави. За нас са важни националните малцинства, които живеят у нас - имат право на самоопределение и на представителство. Българското национално малцинство, националната общност в Унгария също е представена в парламента в лицето на българския застъпник . Унгарците отделяме специално внимание и подкрепа за опазване на културната идентичност на малцинствата, на националните общности, каза унгарският президент.

Относно енергийната сигурност той заяви, че България играе ключова роля в транзита на природен газ за Унгария. Ролята на България може да се засили в бъдеще чрез внос на природен газ от Азербайджан и Турция. Успокоително е, че това означава и безопасен транспортен маршрут. За нас е важно транзитът на природен газ през България да остане сигурен и стабилен. От икономическа гледна точка през 2022 г. България е била 6-та най-важна страна за унгарския капитал. След преживяната тежка миграционна криза, нашите страни са извлекли историческа поука и са на едно мнение, че миграцията трябва да бъде спряна и трябва да се лекуват причините, а не симптомите, коментира още Шуйок.

https://dnes.dir.bg/

14 Коментара

Червената шапчица

2 weeks before

В Закарпатието двама украинци, укриващи се от военна служба, нападнаха граничар, взеха му оръжието и избягаха в Румъния... ---- Украинци ! Бягат от Украйна и не отиват да защитават Родината от Агресора!? Това не може да бъде! В Украйна има опашки да се запишат доброволци ,най-вече в Лвов. Имат си хората ръководство с легитимен президент та им е лесно. Подредна държава. Първо на фронта, после парад на победата на Червения площад, после една година гаулайтер в Екатернбург, после вила на Комо Мечтата на ...украинеца. ... - Заб. Коментарът е на професор Тагарев.

Коментирай

Червената шапчица

2 weeks before

„Можем да развием българската икономика, можем да създадем нови работни места и условия за младите хора да работят в България. Пътят е чрез инвестиции в образование и преквалификация.“ Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ Цветелина Пенкова ---- След обилното плюскането на броколи, аспержи и БРЮК-СЕЛСКО зеле остава само миризмата от шумно отделените газове и от големите кафяви купчинки!!!

Коментирай

Червената шапчица

2 weeks before

Сталин - Представете си какво ще бъде написано след време в учебниците по история на България,за така наречения демократичен период,децата ще научат че това е било период на упадък,икономически, социален,индустриален , повсеместна корупция и морална и нравствена деградация на населението,което е довело до смъртта на 3 000 000 българи,най големия геноцид в историята на България,представете си срама ,шока и ужаса у децата когато прочетат и научат че от Посолството са правили сглобки от Тикви, Прасета и Простокирчовци да управляват Държавата и също че техните родители са гласували за партии които са им обещавали евтини банани,защото за българина Банана е символ на "свободата" и " демокрацията .

Коментирай

Червената шапчица

2 weeks before

Пеевски: Радев плаши хората с фалшиви заплахи за участие на натовски войски за потушаване на войната в Украйна ---- Вървят Мечо Пух и Прасчо из гората. Прасчо пита: - Пух, къде отиваме? - Да колим прасе. - Хм, а ако прасето избяга? - Ще те избягам аз тебе! --- - Пух? - Кажи, Прасчо? - Още колко трябва да лежа с този лимон?

Коментирай

Червената шапчица

2 weeks before

Елена Андреевна Рыбакина ще спечели "Roland-Garros, Paris 2024". Залагам 100 лева.

Коментирай

Червената шапчица

2 weeks before

При вчерашната руска атака срещу хипермаркет за строителни материали в украинския град Харков.... Складовете за оръжие изгоряха. Ударите са предизвикали огромен пожар, в резултат на който се е образувал огромен стълб от гъст, черен дим на стотици метри във въздуха - така горят американските оръжейни помощи от 61 милиарда долара.

Коментирай

Червената шапчица

2 weeks before

Зеленски настоя Байдън и Си Дзинпин да дойдат на мирната среща в Швейцария - тоя яко смърка бело...

Коментирай

Варна

2 weeks before

Г-н Президента има много грехове към България,но е прав ,че мир не се постига с бясно въоръжаване .Все пак един генерал е добре да казва истината ,дори да рискува гнева на Феномена,който не пропусна да покаже какъв евроатлантик е .Не е ли нелепо някой ,който трепери от Магнитски да критикува остро държавния глава.

Коментирай

Червената шапчица

2 weeks before

Зеленски - "Сега съм в Харков. Това е град в източна Украйна и, за съжаление, много близо до руската граница. Какво означава това за Харков? " --- Това означава за Харков, че е руски, ве тъпак...

Коментирай

Червената шапчица

2 weeks before

Григор Димитров се класира убедително за втория кръг на Откритото първенство на Франция по тенис. Поставеният под №10 в схемата българин победи с 6:4, 6:3, 6:4 №88 в световната ранглиста Александър Ковачевич (САЩ). Срещата продължи час и 58 минути.

Коментирай

Червената шапчица

2 weeks before

В обедните новини казаха, че нашите са първи.. А сега е друго... Гледах награждаването . първи са Испания, второ място за Израел, а трети са Украйна. Нека да уточним. Шахът не е спорт, а вид игра като табла, бридж белот, не се сърди човече и др. Спорт - резултатите се измерват с метър, хронометър, точки, голове, щанги-кг, бокс-брой удари... А съчетанието с лента как да го оцениш с някакви измислени критерии.... бухалки, обръч - тинтири, минтири... Споко! Отборите са толкова, че за всички има по няколко медала!

Коментирай

Червената шапчица

2 weeks before

Жени участват в борбата, бокса, щангите, плуване, футбол и др. Защо мъже не участват в худ. гимнастика...Само Рейчъл Стоянов прави изключение...

Коментирай

Червената шапчица

2 weeks before

МВР-шефът щял да пребори руското влияние върху изборите - Този е много корав, ве... Украйна контраатакува над Харков - ура звачи, урааа

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.