Радев поиска разследване на убийствата на цивилни в Украйна

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-poiska-razsledvane-na-ubiystvata-na-civilni-v-ukrayna/3699 SvobodnoSlovo.eu
Радев поиска разследване на убийствата на цивилни в Украйна

Възможно най-скоро трябва да се организира независимо разследване и всички виновни за избиването на цивилни в Украйна да бъдат наказани. Това мнение изрази президентът Румен Радев след среща с португалския си колега Марсело Ребело де Соуза в Лисабон, предаде bTV

Двамата президенти отправиха съвместен призив за прекратяване на военните действия. Според Радев намесата на НАТО в Украйна крие риск от трета световна война. "Нашият съвместен призив е тази война да спре и да търсим начин да върнем мира. Това ще е много труден процес, ние трябва да проведем дебат за бъдещата архитектура на сигурност на Европа", заяви българският президент.

Той благодари на португалския президент за подкрепата към България за присъединяването ѝ към Шенгенското пространство и Организацията за икономическо сътрудничество. "Това посещение се случва в момент, когато не е много обичайно да се правят държавни посещения, но е важно държави, които са братски в Европа, да искат да препотвърдят своите позиции. Важното, което ни обединява, е, че се тревожим за безопастността на света. Тревожим се за ситуацията в Украйна", отбеляза Ребело де Соуза.

Президентът на Португалия каза още, че вижда и оценява усилията на България по отношение на присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз. "Трябва да се търсят пътища за диалог между двете държави", добави той.

Румен Радев благодари за готовността на Португалия да участва в укрепването на Източния фланг на НАТО с военен контингент. "Това е изключително важно, за да демонстрираме нашата решителност и нашето единство в отстояването на свободата, демокрацията и нашите ценности, отбеляза Радев

segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.