Радев пред Гаук: Ще обединим усилията на всички институции в борбата с корупцията

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-pred-gauk-shte-obedinim-usiliyata-na-vsichki-institucii-v-borbata-s-korupciyata/26137 SvobodnoSlovo.eu
Радев пред Гаук: Ще обединим усилията на всички институции в борбата с корупцията

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение във Федерална република Германия. Държавният глава е придружаван от съпругата си Десислава Радева.

В Берлин той прие почетния армейски строй й разговаря с германския си колега Йоахим Гаук в двореца Белвю.

Сигурността в Европа, охраната на границите, борбата с корупцията в България и бъдещето на Европейския съюз, бяха част от темите, които двамата обсъдиха.

„България е отворена за немския бизнес. Германия е важен стратегически, икономически и инвестиционен партньор за България“, подчерта след срещата си с германския президент Радев.

Той подчерта, че страната ни разчита на подкрепа от страна на държавите от ЕС за охрана на границите ни в случай на рязко увеличаване на мигрантската вълна.

„Няма как България ефективно да защитава тези граници, ако няма достъп до Шенгенската информационна система. Липсата на такъв повишава риска за всички европейски граждани, подчерта българският президент.

На свой ред Йоахим Гаук разчете като знак за добрите отношения между двете страни решението на Румен Радев да избере Берлин за първата си официална визита.

„Това, което нас в Германия ни вълнува, а и в Европа също така, е вътрешнополитическото предизвикателство, пред което е изправена България, а именно – борбата с корупцията. Надяваме се, че ще завърши успешно борбата с това отрицателно явление“, акцентира президентът на ФРГ.

Тук Румен Радев увери:

„Имаме твърдата решимост да обединим усилията в България на всички институции за една ефективна борба с корупцията и престъпността“.

В рамките на визитата президентът на България ще вземе участие в откриването на Икономически форум за България. Във форума, който е организиран от Германската индустриално-търговска камара, участие ще вземат представители на над сто немски компании.

В програмата на посещението са предвидени още срещи на президента Радев с председателя на Германо-българския форум Гернот Ерлер, а така също и с Негово Високопреосвещенство Антоний – Западно и Средноевропейски митрополит.

 

trud.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.