Радев призова: Оставаме без летателен състав, да се заделят средства

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-prizova-ostavame-bez-letatelen-sastav-da-se-zadelyat-sredstva/138576 SvobodnoSlovo.eu
Радев призова: Оставаме без летателен състав, да се заделят средства

Изключително важно е да се продължи да се локализира пожара, да се потушат всички огнища и държавата, в лицето на своите институции, да покаже, че може да бъде координирана и напълно мобилизирана и да бъде в подкрепа на хората от пострадалите райони, каза президентът Румен Радев, който пристигна тази сутрин в община Болярово, за да се срещне с местните власти и да се запознае с обстановката след опустошителните пожари.

Той изрази благодарност към пожарникарите, военнослужещите, горските служители, доброволците и местната власт, заради това, че не е допусната загуба на човешки живот.

В отговор на въпрос за реакцията на институциите във връзка с бедствието президентът заяви, че сега е време за действия, а не за анализи и доклади, но оценката я дават хората. "Разбира се, че има неща, които трябва да се подобряват", добави той.

По думите на Радев регионът на Болярово е типичен пример как, когато държавата се мобилизира с цялата си мощ и всички институции работят координирано, могат да бъдат потушени и най-силните бедствия, но въпросът е времето, докато това бъде постигнато.

"Вместо да даваме стотици милиони за нова летателна техника, нека минимална част от тези средства да отидат в авиобаза „Крумово“ за възстановяване на техниката и най-вече за хора, защото ние оставаме без летателен и инженерен състав", призова президентът.

„Един летец за такава техника се създава пет години във въздушното училище и след това 10 години трупане на опит и на нальоти“, обясни Радев. Той припомни, че летците, които се борят с огнената стихия, изпълняват един от най-рискованите мисии.

Радев коментира и призивите за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност. „Искам да попитам колко съвета трябва да се направят, за да се чуе най-сетне становищата и предложенията ми. На всеки един от тези съвети съм призовавал на първо място за грижата за хората. В момента колко екипажа имаме подготвени, за да изпълняват такива мисии? Имаме два екипажа на Кугър и два екипажа на Ми-17“, посочи той.

Президентът алармира, че вертолетите не могат да излязат от инспекции, защото има все по-малко технически състав, който да ги поддържа. „Призовавам не за спешни, а за аварийни мерки за привличане на качествени хора в Българската армия, която се обезлюдява със застрашителни темпове“, предупреди той.
 

dnes.bg

3 Коментара

Ми то обезлюдяването си върви бе, вие там закотвените до смърт във властта го движите обезлюдяването

1 month before

Сега като затворите въглищните централи ще оставите без работа , т.е. избиете още 30 000 души със семействата им около 100 000 души......заради най- скъпия вече, а скоро и дефицитен и и спиращ, непостоянен ток , който причинихте с ликвидирането на енергетиката в държавата почвате да затваряте много заводи, преди дни писаха за поредния такъв завод с 1300 души с германски инвеститор, затворил зари цените на тока....сега с пожарите буквално ще ликвидирате с унищожаване на къщите и стреса още няколко десетки хиляди хора ...и ето ти само за 2024 се избили 200 000 българи....а тепърва всичко това предстои да се задълбочава , а пожарите и наводненията ако не тази година, то да година ще са унищожили имотите на минимум 2/3 от населението, което също няма да го преживее...

Коментирай

а бе нещо бг то

1 month before

Не иска да служи в армията, че да се бие за кефа на янките

Коментирай

Радев призова ...

1 month before

Призова президентът ... Президентът алармира ... Призовавам не за спешни, а за аварийни мерки ... Ти мъж ли си или си путка ... Нали имаш пистолет ... Аз, ако имах пистолет, щях доста бързо да "призова" отговорните лица ... Но все пак питай жена си ... Къде да го напъхаш тоя пистолет ...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.