Радев с тежки думи: Управлаващите изнасилиха Конституцията. Това е толкова зловонно!

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-s-tezhki-dumi-upravlavashtite-iznasiliha-konstituciyata-tova-e-tolkova-zlovonno/123806 SvobodnoSlovo.eu
Радев с тежки думи: Управлаващите изнасилиха Конституцията. Това е толкова зловонно!

В изключително остро изказване с тежки епитети президентът Румен Радев упрекна управляващите, че са изнасилили Конститицията. Държавният глава призова правителството до края на годината да осигури членството в Шенген.

Радев говори на летището пред журналисти преди да замине на двудневно посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

 

Явно апетитът им за власт не се побира в конституцията и тя трябваше да бъде пренаписана, продължи с атаките си държавният глава.

Според Радев управляващите сами издигат прегради пред влизането на България в Шенген и като пример посочи въведената такса върху минаващия през страната руски газ. Поправката бе оттеглена, след като Унгария ни заплаши с вето.

За президента този ход с таксата е декапитализирал "Булгартрансгаз", а България се е показала като ненадежден партньор. Както е известно, след заплахата от Унгария да не подкрепи влизането на България в Шенген, таксата беше отменена.

"Подписах указа, с който се обнародва решението на мнозинството само да се откаже от наложената от тях енергийна вноска за транзит на газ. С което отпада преградата, която правителството и парламентът сами издигнаха по пътя ни към Шенген. Стигна се до осъзнаването на нелепата политика на управляващите, която не вкара и една стотинка в бюджетано и ни злепостави като ненадежден партньор в Европа, в резултат на дипломатически скандал и натиск от страна на Унгария - каза Радев. - В тази връзка, управляващите все още дължат обяснение за ощетяване на националния ни интерес и за саботиране на пълноценната ни европейска интеграция, за което аз предупредих веднага с налагането на тази вноска и даването ѝ на конституционния съд. Призовавам управляващите, въпреки че загубиха 2 месеца, поне оставащите дни до Нова година да ни гарантират пълноценното приемане в Шенген. Да напомня, че с дипломация и усилия и конкретни резултати по време на служебното правителство успяхме да постигнем гаранции за октомври тази година.

За съжаление този импулс не бе развит, а сами си издигнахме бариера. Политическото лицемерие има висока цена и тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и бизнеса", каза Радев.

Президентът още веднъж повтори, че неговото служебно правителство било постигвало "гаранции за месец октомври тази година, които не бяха оползотворени" относно приемането на България в Шенген и добави:

"Има още няколко дни до края на годината. Надявам се управляващите да се възползват от постигнатото до момента".

Що се отнася до разликата в изказванията му относно възможността чуждите граждани да участват в управлението на страната от 2019-а и от онзи ден, когато критикува приетата в този дух поправка в Конституцията, Радев се оправда така:

"Правите ли разлика между приобщаване на българи по рождение, както заявих преди 4 години, и сегашното решение за вкарване в управлението в НС на чужденци с български паспорт. Правите ли разлика между това, което казах - държавите от ЕС, и сегашното вкарване за държавите от целия свят. Правите ли разлика между средата за сигурност тогава и драматичното ѝ влошаване сега. Мнозинството или не осъзнават в какво ни вкарва, или правят тези промени за конкретни хора - например да има индулгенция за хора, които и сега са в управлението, или пък вече имат набелязани хора, които ще влязат в управлението при ротация или в следващ парламент", каза Радев и отново повтори, че ще сезира Конституционния съд за промените, гласувани от парламента.

Президентът съобщи също така, че няма да налага вето на приетия вчера бюджет. "Но и ще следим дали ще се изпълни замисъла през следващата година да започне подготовката за продажба на земи през 2025 г.".

https://epicenter.bg/

2 Коментара

Майна

преди 4 месеца

Ти, ти, ти,.. Ти си ,,троянския кон,, за България.. Предаде надеждите ни за промяна...Ти! Не смятам , че не си ..знаел кои доведе.Ти си изпълнявал- отличника на Пентагона. Носи си кръста... , презирам те.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.