Радев възложи на Горица Грънчарова-Кожарева да състави нов кабинет. Изборите ще са на 20 октомври

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-vazlozhi-na-gorica-grancharova-kozhareva-da-sastavi-nov-kabinet-izborite-shte-sa-na-20-oktomvri/140113 SvobodnoSlovo.eu
Радев възложи на Горица Грънчарова-Кожарева да състави нов кабинет. Изборите ще са на 20 октомври

Новият служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева се срещна с президента Румен Радев на "Дондуков" 2. Държавният глава ѝ възложи съставяне на ново служебно правителство.

Президентът посочи, че очаква от нея да предложи правителство до 19 август и че най-подходящата дата за следващите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври.

"Конституцията не определя ясен срок, но считам, че най-подходящата дата за новите предсрочни парламентарини избори е 20 октомври. В тази връзка вие следва да представите проект за състав и структура на служебния кабинет най-късно до 19 август, за да можем да се вместим в законовите изисквания", обърна се Радев към Кожарева.

Той ѝ благодари, че е приела поста.

"Искам да ви уверя, че в нейното изпълнение вие ще разчитате само на себе си. Вярвам, че натрупаният ваш богат административен опит ще ви помогне. Иска да благодаря и на служебния премиер Димитър Главчев за усилията, за постигнатите резултати и най-вече за това, че пое отговорност в един труден момент, когато всички останали кандидати от потенциалния списък отказаха".

Вие сте единственият възможен вариант, надявам се, осъзнавате тази отговорност! Успех, пожела Радев.

"Винаги, когато съм съставял служебни кабинети, съм се стремял служебният министър-председател да бъде равноотдалечен от партиите на текущия политически терен и да не бъде ярка политическа фигура. Нямаше как този принцип да бъде приложен при избора на Димитър Главчев, защото отказът на всички останали ме остави без избор", продължи Радев.

"През изминалите месеци около неговия кабинет се натрупа напрежение поради съмнения за политическа употреба на служебната власт. Винаги съм считал, че кризисните служебни правителства имат за цел да успокоят без това напрегнатата политическа ситуация, а не да я напрягат допълнително. Кабинетът на Димитър Главчев в тази ситуация трудно би постигнал тази цел, особено на фона на изострената вече започнала предизборна кампания на едни много оспорвани бъдещи избори, каза още Румен Радев. Поздравявам го за това, че той сам осъзна реалността и предприе една достойна постъпка, добави държавният глава.

По думите на Радев Димитър Главчев е трябвало да се оттегли заради напрегнатата политическа ситуация и вече започналата предизборна кампания", каза още Радев, обяснявайки защо е потърсил друг кандидат за служебен премиер.

Горица Кожарева заяви, че ще сформира кабинет, който да функционира, докато се състави редовно правителство.

"Все пак най-важната задача пред нас ще е да проведем честни и прозрачни избори", заяви новият служебен премиер.


Съобщението на президента за назначавенето на Грънчарова-Кожарева дойде тази сутрин - минути след като от Министерския съвет съобщиха, че Димитър Главчев се отказва да бъде служебен премиер за втори път. Причината - да не се създава политическо напрежение, съобщи БНТ.

https://epicenter.bg/

1 Коментара

Генчо Гунчев

1 month before

Според Пеевски, нещата били чудовищни! А, бе, на тоя дебелак няма ли кой да му потърси сметка за петте милиарда на КТБ?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.