Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ, Денков го върна

https://svobodnoslovo.eu/politika/radev-vrachva-vtoriya-mandat-na-pp-db-denkov-go-varna/130370 SvobodnoSlovo.eu
Радев връчва втория мандат на ПП-ДБ, Денков го върна

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за премиер на ПП-ДБ. Николай Денков го върна.

При президентът отидоха Кирил Петков, Николай Денков.

Имаше ясни индикации, че преговорите не се водят по същество, ГЕРБ искаше избори, каза премиерът в оставка Николай Денков.

След като мандатът бе върнат, думата взе Румен Радев. И попита как така изведнъж зам.-омбудсманът Елена Чернева - Маркова хвърли оставка.

Няма да участваме в преговори за трети мандат, каза Кирил Петков. И помоли президента да положи усилия изборите да бъдат 2 в 1 - за европейски и национален парламент. Най-малкото, да не се плащат 100 милиона допълнително.

Много е късно за такава молба. Аз призовах да не се предприемат необмислени промени в конституцията, но вие ги направихте. Направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат ограничени, посочи Румен Радев.

Припомняме, че първият мандат беше връчен 18 март, а на следващия ден Мария Габриел върна изпълнена папка с имената на министрите. Въпреки това съгласие по тях така и не беше постигнато. Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство в понеделник. 

На 25 март Народното събрание гласува край на първия мандат на Мария Габриел за сформиране на правителство. Депутатите приеха отказа ѝ да бъде премиер, след като председателят на НС Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента.

epicenter.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.