Румен Радев пратил български танкове на Украйна

Руски военни кореспонденти са заснели край Бахмут бивш български танк Т-72М1

https://svobodnoslovo.eu/politika/rumen-radev-pratil-balgarski-tankove-na-ukrayna/112564 SvobodnoSlovo.eu
Румен Радев пратил български танкове на Украйна

Руски военни кореспонденти са заснели край Бахмут бивш български танк Т-72М1

Изглежда има конфликт между действията на президента Румен Радев и неговите декларирани позиции, относно изпращането на българско оръжие в Украйна. При все, че той публично се противопоставя на изпращането на родно оръжие в Украйна, на практика може би не е толкова ангажиран с мира и неутралитета, както се опитва да го представи

 

Хора от оръжейния бранш разкриват, че призивите на президента за миротворчество не пречат на назначения от него служебен премиер Стефан Янев да одобри реекспорт на танкове от резервите на българската армия за украинския конфликт. Това разкритие се основава на снимки, предоставени от руски военни кореспонденти, които са били заснети през лятото на миналата година, след като руската армия превзема отбранителен рубеж край град Бахмут.

 

При оттеглянето си украинските войници зарязват огромно количество техника, включително и десетина танка Т-72М1.

Как обаче експертите са сигурни, че това е българска техника?! Бронираните машини са произведени по времето на СССР и изнасяни в десетки държави по света. Следа към предишния собственик дава табела във вътрешността на танка. От нея става ясно, че е ремонтиран от българската компания „Аполо Инженеринг” през 1993 г. Плененият танк явно е пристигнал малко преди Руските орди да превземат отбранителната линия. На снимки от контролното табло се вижда, че машината е изминала едва десетина километра и има само 4 моточаса. За хора от бранша няма никакво съмнение, че заснетият Т-72М1 идва от България.

 

Фирмата „Аполо. Инженеринг” от години е основен купувач на всевъзможна бронирана техника - танкове Т-72, БТР-и и пехотни машини БМП-1, от която българската армия се освобождава заради отпаднала необходимост. След основен ремонт те се изнасят в чужбина с доста добра печалба. Всяка една сделка е предварително одобрена от българското правителство, каквото е законовото изискване.

 

Както стана ясно месеци,  преди да бъдат направени любопитните снимки в Бахмут, „Аполо Инженеринг" изнася за Ирак десетки танкове и бойни машини на пехотата, купени преди това от резервите на българската армия. След основния ремонт танковете са допълнително модернизирани с добавена нова броня към предната и страничните части на корпуса. Затова към името на модела Т-72 е добавен и индекс МТ. Тъй като ремонтът е платен от „Аполо Инженеринг”, фирмата поставя и своя табела във вътрешността – като гаранция за качество.

 

Сделката за износ към Ирак на стойност 245 млн. долара е подписана през юни - 2051717 след одобрение от служебното правителство на Стефан Янев. Година по-късно бронираните машини пристигат с кораб в иракското пристанище Ум Каср. Тамошните власти пуснаха и видео с тяхното разтоварване. От официалното съобщение не се разбра дали всички от купените машини са пристигнали, или пък правителството в Багдад е препродало част от тях на Украйна.

 

Според военни експерти подобна сделка е напълно нормална. Те припомнят, че миналата година американски военни буквално претърсваха света, опитвайки се да купят всяка налична стара руска военна техника в помощ  на Украйна. За да стане възможен подобен реекспорт, е нужно разрешение от българско правителство. По закон още с подписването на договора за износ всеки купувач на наше оръжие се задължава да поиска разрешение от властите за неговата препродажба.

 

Руските военни кореспонденти, заснели плененият наш танк Т-72М1, имат друга версия за това как машината е стигнала до фронта в Бахмут. Те твърдят, че бронираната машина първо е изнесена за Чехия, а тамошната фирма купувач я изпраща в Украйна. Това също може да стане само с разрешение на българските власти. Всъщност това е и основният номер, с който служебните правителства на Румен Радев и кабинетът „Петков” се оправдаваха за огромния износ на наше оръжие след нападението на Русия над Украйна. На въпроси от журналисти отговорът винаги е дежурен – ние изнасяме за приятелски държави като Полша и Чехия, а че те са решили да го препратят за Украйна, си е тяхна работа. Удобно забравяйки, че реекспортът е направен с тяхно разрешение. Най-напориста в тези нелепи оправдания е шефката на БСП Корнелия Нинова, която поне на думи е върл русофил и противник на изпращането на българско оръжие в Украйна.

 

 Докато Нинова бе министър на икономиката и наблюдаваща военнопромишления комплекс, България е изнесла за Чехия, Полша и Словакия оръжие и муниции за над 2 милиарда долара, твърдят хора от бранша - патрони, снаряди, противотанкови ракети и още десетки изделия, произведени в родните военни заводи.

 

Неслучайно лично президентът Володимир Зеленски благодари на България за изпратените в първите месеци на войната стотици хиляди снаряди, без които неговата армия би рухнала. Своя дан в помощ на нападнатата от ордите на Владимир Путин държава са дали и служебните правителства, назначени от Румен Радев. Друг е въпросът колко безкористно е това.

 

Набутването на излишни фирми посредници само вдига цената на военната продукция. Според слухове част от десетките милиони евро печалби после се озовават в тайни сметки на хора от властта, които поне на думи са твърдо против подкрепата с оръжие за Украйна.

Източник: Уикенд

8 Коментара

Ст.Лозински

преди 9 месеца

А, добър ден! Сега ли разбрахте, че фуражката е Янус. Едното лице е за пред българските будали, другото - за пред благодетелите от западната част на Атлантика, където е обучаван два пъти и, съответно - с приети от него последващи ангажименти. Това показва, че земята не е плоска и нещата не са еднозначни. Плоски и еднозначни са само нечии кратуни - най- вероятно българските.

Коментирай

Уй-кенд"медия" ха-ха

преди 9 месеца

без коментар.

Коментирай

Олеся Зеленска

преди 9 месеца

Глупавите мисирки от Хуикенд отново захлебиха някой друг грош. Работа, братья джУрналя! Работайте

Коментирай

Олеся Зеленска

преди 9 месеца

Глупавите мисирки от Хуикенд отново захлебиха някой друг грош. Работа, братья джУрналя! Работайте

Коментирай

Иванов

преди 9 месеца

Докога ще се препечатват дописки от тоя ПАРЦАЛ Уикенд, не ми е ясно. Истината е, че и другите парцали са щастливи, че сме изнесли оръжия и снаряди с които да бъдат убивани руснаци. Нещо повече, и двата Пловдивски парцала са щастливи, че тия продукти ХРАНЕЛИ 70000 работници. Абе тоя наш свят съвсем е пропаднал, духовно и морално. Стотици тонове снаряди продадохме на Сирийските бандяги за да свалят президента си, ЧРЕЗ НАШИТЕ БЛАГОРОДНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ СЪЮЗНИЦИ. Този свят е провален и ще си получи възмездието, българските кретени в това число. Единствената несправедливост иде от факта, че заедно с престъпниците изгарят и останалите, между които процентът на безхаберните и духовно умрелите е огромен.

Коментирай

Иванов

преди 9 месеца

А че президента има своя пай в цялата тази свинщина, няма съмнение. Той се оказа най-интелигентният предател. В тоя политически театър, той е непрекъснато определян като русофил, а резултаттите от неговите действия доказват противното. Ако държат даден политически човек в ръцете си с компромати, това е действително страшно. Ако държат обаче цял един президент, това е вече трагедия, не персонална, а национална.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.