Румен Радев прави партия на кметовете

Местната власт в ключови градове ще е в ръцете на инициативни комитети

https://svobodnoslovo.eu/politika/rumen-radev-pravi-partiya-na-kmetovete/110846 SvobodnoSlovo.eu
Румен Радев прави партия на кметовете

Местната власт в ключови градове ще е в ръцете на инициативни комитети

След двугодишното безконтролно управление на държавата, президентът Румен Радев е запретнал ръкави да овладее и местната власт.

 

Новата коалиция между ГЕРБ и ПП-ДБ явно ще сложи точка на служебните му правителства, а на Радев властта видимо му се услади. В този ред на мисли не му остава нищо друго, освен да заложи на местната власт и да я влее в орбитата си. Така финансовите потоци, които могат да оттекат покрай края на служебните правителства, отново ще бъдат гарантирани по най-надеждния начин.

 

До местните избори остават едва 5 месеца и екипът на Радев вече ударно подбира подходящи кандидати. Дори някои от досегашните управници сами са се предложили на „Дондуков“ 2. Опарен от гафа с неуправляемата ПП, този път той няма да залага на партии, а на инициативни комитети по места. Това е стара практика от 90-те години, когато местните феодали създаваха структури и капитализираха влиянието си, без да делят властта с актуалните тогава БСП и СДС.

 

Тази практика бе прегърната и от президента Георги Първанов, който по вече изпитаната схема инсталира свои протежета. Сега екипът на Радев има две задачи – да открие подходящите бизнесмени за ядро на инициативните комитети и съответните кандидати за управници, без значение от партийната им принадлежност.

 

Така например служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев се е самопредложил да оглави Пловдив. Плановете му обаче може да не се сбъднат, тъй като има и алтернативен мераклия. За никого не е тайна, че конците зад президента Радев се дърпат от масонската ложа „Слънце“ се дърпат, ръководена от руския гражданин и почетен консул на Русия Георги Гергов, който има свой човек за кмет – досегашният Здравко Димитров – Зико. Той се отрече от ГЕРБ, но направи всичко по силите си да предаде в ръцете на Гергов Пловдивския панаир.

Услугата носи над 100 млн. лв. потенциални печалби на Гергов, тъй като това са огромни терени в идеалния център на града, които бързо могат да бъдат застроени и продадени.

 

От друга страна обаче Зико не се радва на особена популярност сред гражданите и е твърде вероятно неговите покровители да се откажат от кметската надпревара в полза на Демерджиев, който гради образ на борец срещу корупцията. Той обяснява кметските си планове като локален патриотизъм.

Кметското кресло в Пловдив не е първата властова позиция, към която той поглежда. Като служебен министър на правосъдието той се гласеше да оглави Комисията за борба с корупцията, но вероятно ще остане блян за него, тъй като в новоизлюпеното обединение на правителствено ниво между ГЕРБ и ПП-ДБ ще се намери свой човек за КПКОНПИ.

 

Видинският кмет Цветан Ценков също щял да разчита на подкрепа от “Дондуков 2“ за местните избори. Запознати издават, че няма никакво съмнение, че шансът за втори мандат за Ценков минава през инициативен комитет.

 

Знаково лице на ГЕРБ е и кметът на Бургас Димитър Николов, който управлява вече четвърти мандат, а лидерът на партията обяви, че двамата с Фандъкова няма да бъдат издигани повече на местните избори. Николов обаче не дава индикации да се е отказал от политиката, дори напротив. Освен това тези дни се снима рамо до рамо с президента при откриването на нова спортна зала в града. Мълвата носи, че това мероприятие е договорена подкрепа за Николов от  “Дондуков 2“ за местните избори.

 

Сред сигурните президентски кметове е и управникът на Перник Станислав Владимиров.

Кметът на Плевен Георг Спартански също тръгва с Радев на „бой“ за пореден мандат.

 

Президентският план за завладяване на местната власт далеч не се цели само в големите градове. Кастинг тече и за по-малките общини. Тези дни стана ясно, че ексшефът на кабинета на Радев, а сега евродепутат Иво Христов, е поканил в Брюксел кметовете на община Родопи – Павел Михайлов, Садово – Димитър Здравков, Първомай – Николай Митков и Кричим – Атанас Калчев. За тях е известно, че са протежета на Георги Гергов, който е президентския кукловод. Много показателно е, че водач на тази делегация е бил одиозният Николай Копринков, известен като неофициален кадровик на служебните кабинети.

Източник: Уикенд

1 Коментара

moitoi

преди 10 месеца

Радеф се ослушва за някой инфаркт в Банкя защото ОНЗИ стана много токсичен и за ПРИЯТЕЛИТЕ СИ!!!Повече пречи отколкото помага !!!Накраят ще се самоарестува за да се спаси!!!Приятелите му често след използването на дадена фигура я правят Ритуално-мъченическа за радост на Плебса и напомняне към другите им марионетки!!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.