Само в “Свободно слово”: Отсвириха ли ПП-ДБ Васил Терзиев?

https://svobodnoslovo.eu/politika/samo-v-svobodno-slovo-otsviriha-li-pp-db-vasil-terziev/113927 SvobodnoSlovo.eu
Само в “Свободно слово”: Отсвириха ли ПП-ДБ Васил Терзиев?

Само в “Свободно слово”: Отсвириха ли ПП-ДБ Васил Терзиев?

Пълно безразличие от страна на десните депутати към призива на кандидат-кмета за лустрация

Месец след като издигнатият от “Демократична България”, “Продължаваме промяната” и “Спаси София” претендент за кметския стол в столицата Васил Терзиев се обяви в студиото на bTV за въвеждане на Закон за лустрацията, депутатите демонстрираха тотална индиферентност спрямо идеята му. Пред микрофона на журналиста от “Свободно слово” Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, нито един от анкетираните народни представители не потвърди, че пишат такъв законопроект. 

Нещо повече - в групата на ПП тази тема не е била обсъждана дори и бегло, обяви зам.-председателят на НС Никола Минчев. Оказва се, че депутатите са научили за идеята на Терзиев от родния ефир и той не си е направил труда да ги запознае лично с намеренията си. Колегата му Даниел Лорер също потвърди, че Законът за лустрацията е самосиндикален ход на кандидат-кмета. Тази идея, макар и стара, е придобила нова актуалност, сподели той.

ДБ пък охотно коментираха въпроса по принцип, но конкретиката там също е мираж. “Имаме желание, но трябва чисто процедурно да се обмислят текстове и юристите да ги прецизират. Този процес се забави твърде много, ефектът от него не би бил такъв, както ако законът беше приет през 90-те години, но все пак мисля, че темата е важна”, призна пред микрофона на “Свободно слово” съпредседателят на ДБ Владислав Панев. Повече светлина върху тайминга на бъдещите луктрационни промени хвърли Христо Иванов, който ги прехвърли към есенната парламентарна сесия, когато най-вероятно местните избори ще са отминали. “Това е един законодателен пакет, свързан с комисията по досиетата, как тя трябва да се преформатира, публикуването на тези материали, те трябва да станат общодостъпни, а не да бъдат в закрит формат, и да се разшири кръга от лица, които се проверяват за някакви връзки. Всичко това са законодателни промени, по които ние сме работили, работим и се надявам в следващата сесия да можем да ги предложим”, разясни лидерът на “Да България”. Той обаче и призна, че предложенията на Терзиев касаещи досиетата на ДС отдавна са факт в правния мир.

Какво още казаха депутатите пред микрофона на Анелия Дулева и Симеон Крушков, гледайте във видеото.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.