Сарафов уведоми парламента за задържането на Ибрямов, Назяран свика Председателски съвет

https://svobodnoslovo.eu/politika/sarafov-uvedomi-parlamenta-za-zadarzhaneto-na-ibryamov-nazyaran-svika-predsedatelski-savet/143885 SvobodnoSlovo.eu
Сарафов уведоми парламента за задържането на Ибрямов, Назяран свика Председателски съвет

"Днес, 3.10.2024 г., до председателя на Народното събрание Рая Назарян е изпратено Уведомление на основание чл. 70, ал. 1, изр. 2 от Конституцията на Република България от и. ф. главен прокурор на Република България относно задържане на народния представител от 50-ото Народно събрание Джейхан Ибрямов при заварено тежко престъпление", се казва в съобщение от пресцентъра на парламента.

То продължава така:


"В тази връзка председателят на парламента Рая Назарян свика извънредно заседание на Председателския съвет, на което членовете му бяха запознати с постъпилото уведомление за задържането на народния представител за срок от 24 часа по Закона за Министерството на вътрешните работи, считано от 19:10 часа на 2.10.2024 г. Председателят на парламента пристъпи към това действие поради обстоятелството, че Народното събрание не заседава поради протичащата предизборна кампания и няма предвидено редовно заседание, на което народните представители да бъдат запознати с постъпилата информация.

Отделно от това е разпоредено и всички народни представители вече са информирани на електронните си пощи, че могат да се запознаят в пълнота с текста на постъпилото уведомление в деловодството на Народното събрание."

Очаква се до края на работния ден прокуратурата да поиска от председателя на Народното събрание и от ЦИК да разрешат да започне наказателно производство срещу независимия депутат и кандидат за народен представител от коалиция "Алианс за права и свободи" Джейхан Ибрямов.

Днес стана ясно, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов взима имунитета на депутата и кандидат за депутат от АПС Джейхан Ибрямов без за иска разрешение от ЦИК.

Джейхан Ибрямов е задържан по време на заварено престъпление - взимане на 100 000 белязани лева като част от подкуп. Именно това е единственото законово изключение, което позволява органите на реда да пренебрегнат имунитета на депутат или кандидат за народен представител - когато той е заловен в момент на извършване на деянието.

Затова няма да се наложи ЦИК да дава разрешение за свалянето на имунитета на кандидата за депутат Джейхан Ибрямов, който бе задържан снощи при акция на антикорупционния орган и полицията за купуване на гласове.

Това става ясно от писмо на изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов до ЦИК.

Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил единствено писмо, от което става ясно, че в този случай кандидатът на Алианса за права и свободи няма чадър от закона във вид на имунитет. Сарафов само информира ЦИК защо е задържан кандидат-депутатът и че няма нужда от произнасяне.

Писмото на Сарафов беше прочетено от говорителя и зам.-шеф на ЦИК Росица Матева, която обясни, че документът е само уведомление.

В писмото до ЦИК Борислав Сарафов излага фактология, която не беше цитирана по време на онлайн излъчването на заседанието на комисията малко след 14 часа днес.

По думите на Матева в писмото на изпълняващия функциите на главен прокурор е обяснено, че Джейхан Ибрямов е задържан по време на заварено престъпление. Именно това е единственото законово изключение, което позволява органите на реда да пренебрегнат имунитета на депутат или кандидат за народен представител - когато той е заловен в момент на извършване на деянието.

Процедурата по отнемането на депутатския имунитет е регламентирана в Конституцията. Съгласно текста на тези разпоредби народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване, освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание. Те се ползват от наказателна неприкосновеност.

При заварено престъпление - когато то е току-що извършено или е в процес на извършване, тоест депутатът бъде хванат на местопрестъплението, разрешение не се иска.

В този случай обаче незабавно се известява Народното събрание, а сега, тъй като сме в предизборна кампания, и ЦИК. Когато парламентът не заседава, се уведомява само председателя му.

Единствено при наличието на заварено тежко престъпление кандидат-депутатите могат да бъдат задържани от датата на регистрацията им. Разрешение не се изисква и в този случай.

Спазвайки изборните правила по време на кампания, говорителят на ЦИК не спомена името на Джейхан Ибрямов.

От писмото на и.ф. главен прокурор става ясно, че е възможно мярката "задържане под стража" да бъде удължена и над 24 часа, тъй като в този случай няма наказателна неприкосновеност. 

Както Епицентър. бг вече написа Джейхан Ибрямов е арестуван снощи на паркинг до хранителна верига в столицата, недалеч от "Пирогов", с белязани 100 000 лева. Той е "закован" от СРС-та и от запис, на който се чува гласът му.

По същото време в дома му е протекла операция по обиск и изземване на документи, и още 10 000 лева. 

Припомняме, че по-рано адвокатът на Джейхан Ибрямов потвърди, че депутатът е задържан за 24 часа в сряда вечерта, след което е отведен в следствения арест. Йордан Киров каза още, че задържането е по разследване за купуване на гласове.

От Алианса за права и свободи, чийто кандидат е Ибрямов, заявиха, че ще настояват за отмяна на изборите и ще направят предложението още по време на утрешното заседание на КСНС при президента Румен Радев. Като причина Джевдет Чакъров посочи репресиите спрямо техните представители. 

https://epicenter.bg/

2 Коментара

Малко по фактите

16 hours before

Подкуп и купуване на гласове са две различни престъпления. За да е взел подкуп Джейхан Ибрямов трябва а) да е длъжностно лице и б) да трябва да извърши някаква работа баш като длъжностни лице в замяна на въпросната имотна облага. Ако е купувал гласове и склонявал някого да купува гласове той трябва да е хванат непосредствено в този момент, на покупко-продажбата. Планирана акция не води до „неотложност“. Имунитетът му официално не е поискан. (съобщаване по телефона не е искане на имунитет, щото това не е някакво си „уведомяване“) Понеже има два имунитета, може да се случи следният прецедент: едната институция да го даде (в случай, че е поискан), а другата – не. КПК, прокуратурата и МВР оставят сериозно съмнение, че не работят за държавата, а за Държавното Предприятие (по Иван Гешев).

Коментирай

Киро Брейка - Оригинала

16 hours before

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ ЩЕ МЕ ВКАРA В ЗАТВОРА! https://www.youtube.com/watch?v=Xv4_YhXCCaM

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.