Сблъсъци между „Възраждане“ и ПП-ДБ, счупени очила и упреци за „национално предателство“

https://svobodnoslovo.eu/politika/sblasaci-mezhdu-vazrazhdane-i-pp-db-schupeni-ochila-i-upreci-za-nacionalno-predatelstvo/111147 SvobodnoSlovo.eu
Сблъсъци между „Възраждане“ и ПП-ДБ, счупени очила и упреци за „национално предателство“

Със сбиване започна заседанието на парламента тази сутрин, а квесторите дълго време не успяха да разтърват депутатите, които се бяха скупчили около трибуната. До физическия сблъсък между депутатите от "Възраждане" и ПП-ДБ се стигна след разменени декларации, в които взаимно се обявиха за "национални предатели". Скандалът бе предизвикан от Явор Божанков от ПП, който заговори за "меки китки" по адрес на лидера на "Възраждане" и заместника му. 

 

Хронологията, довела до ескалацията на напрежението в пленарната зала, започна с декларацията на "Възраждане".

 

"Ако сглобите тази абсурдна коалиция на обвиняемите, само за да угодите на вашите началници - бъдете сигурни, още на следващия ден от "Възраждане" ще призовем всички наши избиратели и всички ваши доскорошни, омерзени избиратели, да дойдат тук пред парламента, ако се наложи и вътре. Всяко лицемерие има граници", каза Искра Михайлова от "Възраждане" по адрес на ПП-ДБ и ГЕРБ.

 

Тя посочи, че президентът Радев е връчил с погнуса папката с мандата, само и само да не нарушава Конституцията.

 

"Вместо да ламтите за участие във властта, по-добре си потърсете добри адвокати. Още сега можете да отидете в любимото си посолство и да им обясните, че е наложително да върнете мандата неизпълнен", призова ПП-ДБ депутатката от "Възраждане". Водещият заседанието Росен Желязков вметна, че се надява Михайлова да не подбужда към нахлуване в Народното събрание.

 

В този момент Явор Божанков излезе на трибуната, за да отговори на "Възраждане" също с декларация. "Сега говорят за национални предатели и когато говорят за национални предатели, националните предатели са точно те", като посочи, че са проводници на пропагандата на Кремъл.

 

"Говориха за меки китки, двамата с Цончо и г-н Костадинов най-много ни съмняват в това отношение", заяви депутатът от ПП срещу "Възраждане". 

 

Това взриви гнева на депутатите от партията на Костадинов, които тутакси го наобиколиха на трибуната, скочиха и колегите от групата на самия Божанков. Квесторите едва удържаха двете групи депутати да не започнат ръкопашен бой, след като сериозно се бутаха. Цялата пленарна зала беше на крак. В блъсканицата и караницата Манол Пейков от ДБ, се оказа, счупил очилата на депутата от "Възраждане" Веселен Вешев, обясни по-късно самият той.

Заседанието бе подновено след почивката, но скоро след това набързо прекратено.

Председателят на НС Росен Желязков побърза да даде почивка, а участниците в разправията излязоха със своя прочит за случилото се, вече в кулоарите. 

Ваня Иванова

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.