СКАНДАЛ: Натискачите на копчета в НС оставят българското небе без охрана с подаръка за Украйна

https://svobodnoslovo.eu/politika/skandal-natiskachite-na-kopcheta-v-ns-ostavyat-balgarskoto-nebe-bez-ohrana-s-podaraka-za-ukrayna/117336 SvobodnoSlovo.eu
СКАНДАЛ: Натискачите на копчета в НС оставят българското небе без охрана с подаръка за Украйна

Секретарят на президента Румен Радев по сигурността и отбраната и бивш служебен военен министър Димитър Стоянов нападна остро управляващите за решението да се дадат ракети от комплексите С-300 на Киев. Той обяви решението за скандално и нарече депутатите обикновени натискачи на копчета. Държавният глава и Стоянов бяха хората, които през цялата война отказваха да дадат на Украйна тежка техника.

„Нито парче от ракета не трябва да излиза от българската армия конкретно за този комплекс.

Някой може ли да прогнозира от тези граници сега, дали няма да навлезе по-дълбоко в Черно море и дали някой дрон няма да прелети над България. Точно затова са необходими зенитно-ракетните комплекси. Трябва да имаме способности да защитим нашето небе“, обяви Стоянов по Би Ти Ви. 

„Вчерашното решение на Народното събрание е скандално – с темповете, с които беше вкарано. Скандално е с това, че превърна депутати, които така и не разбраха за какво гласуват, в обикновени натискачи на копчета. Това беше емоционално, но не и рационално решение. Това е най-малкото за скандал“, допълни той.

По думите му решението на Народното събрание е отворено и неправилно. „Когато написаха „неизправни ракети“, дали депутатите знаят какво се крие зад „неизправни“? Неизправна ракета не означава неработоспособна. Тя може да поразява въздушни цели. Неизправна ракета е всяка една, чийто един или няколко параметри се отклоняват от експлоатационната документация. Тези параметри са срокови.

До 12 часа могат да бъдат изправни, в 12,01 часа могат да бъдат неизправни до една. Това е отворено решение, което позволява на изпълнителната власт да предостави до 100% от ракетите на зенитните ракетни комплекси С-300″, обяви Стоянов и добави: „Да бяха записали определена бройка. Броят на ракетите е изключително ограничен“.

На въпрос „Ще намалим боеспособността на българската армия ли?“, бившият военен министър отговори: „Вие го казахте, аз го потвърждавам.“

Президентът Румен Радев и военният му министър на няколко пъти, докато управляваха със служебно правителство, даваха да се разбере, че Киев иска С-300 и МиГ-29, но те няма да дадат нищо от това тежко въоръжение.

 „Българските ВВС нямат правомощия да дават оръжия и военна техника. Във ВВС констатирахме неизправност в определен брой ракети. Това е докладвано по команден ред. ВВС не дава, а констатира. Всички ракети подлежат на проверка пред определен период”. Това обяви бригаден генерал Петьо Мирчев, зам.-командир на ВВС и човекът, който отговаря за ПВО, по Нова тв.

„В случая тестът показа, че ракетите имат неизправност, която се е получила в резултат на дългогодишната им експлоатация. Във ВВС ние не ги използваме тези ракети в момента, защото съгласно ръководството при констатиране на неизправност ракетите се сваля и се изпраща в завода-производител. Те се съхраняват в склад в момента”, поясни той.

„Придобили сме ги в края на 80-те години и България не разполага с капацитет за ремонт на тези ракети. Те са разположени в херметически затворени контейнери. Ние нямаме достъп до тях, за да извършваме ремонтни дейности”, добави заместник-командирът на ВВС.

По темата дали ще се отрази изпращането на ракетите на българската армия, ген. Мирчев уточни, че бойното дежурство, което се носи, за да се осигури въздушния суверенитет на България, не е прекъснато. „Не е тайна, че в резултат на конфликта между Русия и Украйна все по-трудно става поддържането на бойна техника, която е съветско производство. Затова стартирахме мероприятия за придобиването на нови зенитно-ракетни комплекси”, каза още той.

narod.bg

2 Коментара

Пламен

преди 7 месеца

Наши ракети се поддържат и се ремонтират от български. .фирми. Няма какво да има да им се развали или дефектира.Трябва им само калибровка и Нови батерий

Коментирай

Борис

преди 7 месеца

Много се забавлявах,когато гледах по Тв/вече забравих по коя,те всички-националните,са еднакво над/к/упени,та няма разлика/,някакъв пуяк във ВВС униформа,какъв срам за пагона,се гъне и пелтечи и се чуди какво да излъже,за да оправдае националното предателство.СРАМ!СРАМ и ПОЗОР за т.н. "българско офицерство. И още нещо!Абе глупако недоклатен!Как като ракетите са затворени в херметически опаковки и не трябва да се разхерметизират преди използването им по предназчение разбрахте,че са дефектирали!А тъпата мисирка отсреща изобщо не вдяна да зададе този елементарен въпрос?Тъпотия без граници!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.