Слушах вчера как Кирил Петков се гъне по БНР за заложените 0,4% от БВП за сектор Култура

https://svobodnoslovo.eu/politika/slushah-vchera-kak-kiril-petkov-se-gane-po-bnr-za-zalozhenite-04-ot-bvp-za-sektor-kultura/114190 SvobodnoSlovo.eu
Слушах вчера как Кирил Петков се гъне по БНР за заложените 0,4% от БВП за сектор Култура

Слушах вчера как Кирил Петков се гъне по БНР за заложените 0,4% от БВП за сектор Култура в бюджет 2023.

Първият му велик аргумент е, че заедно с образованието, културата съставлява цели 4% от БВП. Ехааа! Тоест - дават много за образование и се надяват така да замажат нищожния бюджет за култура.

Но по-велик беше вторият аргумент, вероятно лично измислен от Петков и най-доверените му хора: “Да хвърлиш едни пари не става, трябва изконна промяна в начина на функциониране на сектора.”

Евала! Сега очакам и любимата им дума анализ да почне да се подхвърля насам-натам. 

Културата е душата на нацията, същината на всяка цивилизация. Тези жалки 0,4% за култура в бюджета са пределно ясен знак, че на Петков и компания са им важни богатите компютърни генийчета - като недоразумението издигнато за кмет на София (засега), а не изнемогващите български артисти и творци. 

Някога и аз се занимавах с оперно пеене и театър, години наред, докато не осъзнах, че за да го правя истински, трябва да емигрирам и да се отделя от близките ми и страната ми. Останах и разбира се - започнах да работя друго. Това е пътят на човека, посмял да се занимава професионално с изкуство - или емигрира, или се отказва, или се примирява с мизерното заплащане и търси път да изкарва истинските си пари от друго място. Грехота….

Ружа Райчева

lentata.com

4 Коментара

Констанца

преди 4 месеца

Точно и ясно! Аз съм бивш музеен работник, с две образования, научна степен "доктор", владеещ писмено и говоримо 4 езика, правила цял живот реклама на България и за благодарност - сега, като пенсионер получавам с последното 12%-но увеличение 580 лв. пенсия. Разбирасе, че можех да емигрирам, но съм тъпа, загубена българка - просто не мога без България! Ужасна карма...

Коментирай

copy - paste

преди 4 месеца

Ружа, при татко милионер, си искала да емигрираш… Ти луда ли си, ма… я си кютай тук. Станала си анализаторка. Пожелавам ти безаварийна и доходна. Успех. --- Киртака е глупак. Двамата с Боци делят една обща мозъчна клетка.

Коментирай

copy - paste

преди 4 месеца

от БРИКС след като обявят официалната си валута, САЩ и гащите им ЕС шъ дуат супата! Европейци, чакат ни тежки дни с англо-саксонските колонизатори - крадци, където никъде не ги щат по света!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.