Стоянов: Някои политически лидери казват: "Дайте С-200 за Украйна". А с какво ще ги заменим и кога?

https://svobodnoslovo.eu/politika/stoyanov-nyakoi-politicheski-lideri-kazvat-dayte-s-200-za-ukrayna-a-s-kakvo-shte-gi-zamenim-i-koga/52491 SvobodnoSlovo.eu
Стоянов: Някои политически лидери казват: "Дайте С-200 за Украйна". А с какво ще ги заменим и кога?

Експертизата е в Министерството на отбраната. Не е решение на парламента дали да даваме още оръжия на Украйна. Ако Българската армия няма такава възможност, няма как да бъде предоставени. (...) Възможностите ни в момента са такива, че не можем да доставим друго въоръжение.

Това заяви пред bTV служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той поясни, че шест от седемте точки в решението на Народното събрание за изпращане на военно-техническа помощ на Украйна, са изпълнени.

"Седмата точка е тази за обновяване на нашите запаси с боеприпаси, което трябва да стане заедно с публичните предприятия. Работим активно в тази посока и очаквам, че тази точка ще бъде изпълнена до съставянето на следващия парламент", каза Стоянов.

Според министъра на отбраната България е дала това, което ѝ е било възможно да отдели, като същевременно е изпълнила исканията на Украйна.

Димитър Стоянов определи като "абсолютно манипулативни" твърденията, че България изпраща войски в Украйна. Той обясни, че държавата ще изпрати инструктори в Германия и Полша, които ще инструктират украински военнослужещи, намиращи се на територията на двете държави.

Министърът твърди, че кабинетът "Петков" е закъснял със сключването на т.нар. "триъгълни сделки" със западни страни, които да ни предоставят модерно оръжие, което да бъде изпратено в Украйна:

"Тези триъгълни сделки са се реализирали още през март, април. Сега водим разговори с един наш съюзник, но за съжаление, те се преориентираха в посока тази техника да бъде предоставена директно на Украйна. Казват ни, че сме закъснели, защото предходното редовно правителство предостави само хуманитарна помощ на Украйна."

Стоянов каза, че засега оставаме със старото си въоръжение, което "поддържаме в добра форма", докато Българската армия не бъде модернизирана. "Неслучайно толкова време говорим за тази модернизация и нашите съюзници говорят за 2% от БВП за отбрана. Ние ще говорим за 2,5 дори 3%. Дали това е възможно ще отговорят нашите финансисти от МО", заяви той.

Министърът на отбраната отговори на призива на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов България да изпрати на Украйна ракети С-200, които да бъдат заменени със съвременно въоръжение:

"Гледам някои политически лидери говорят: "Дайте С-200 за съвременно въоръжение". Питайте ги - с какво ще бъдат заместени и кога?"

https://epicenter.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.