СУПЕР СКАНДАЛ! Гласят кокошка за висок пост в кабинета зад гърба на премиера Главчев!

https://svobodnoslovo.eu/politika/super-skandal-glasyat-kokoshka-za-visok-post-v-kabineta-zad-garba-na-premiera-glavchev/131733 SvobodnoSlovo.eu
СУПЕР СКАНДАЛ! Гласят кокошка за висок пост в кабинета зад гърба на премиера Главчев!

Чиновничката от МО Аделина Николова, през която като държавен служител се разпределят огромни парични средства чрез обществени поръчки, е гласена за зам.-военен министър в правителството на Димитър Главчев.

 

Готвеното назначение се извършва зад гърба на премиера, който има репутация на почтен и достоен мъж и със сигурност ще разгневи малкото останали редови офицери в Българската армия.

 

В предишно свое разследване, медията ни разкри за странното кариерно израстване на Николова, което сега е на път да достигне своя Еверест.

 

В днешната статия ще ви разкажем за една изключително съмнителна обществена поръчка, която според експерти е в явна вреда за нашата войска.

 

Запознати от МО потвърждават, че предвид проблемите по провеждане на обществени поръчки за доставка на храна в дирекцията, управлявана от Николова, се стигнало до предложение за вариант, при който ловко се заобикаля Закона за обществените поръчки, чрез сключване на договор по основен интерес за сигурността и отбраната.

 

По този начин, Николова отклонява от себе си безпомощността си да проведе обществена поръчка по ЗОП, която да завърши с избор на фирми изпълнителки.

 

Това се случва със съгласието на началника на участника в групата по интереси - началник на Българската армия Емил Ефтимов.

 

Вербалните действия на Николова явно са били толкова убедителни, че тя успява да мотивира и ръководството на МО, за да не се съобрази с последното изразено становище на Агенцията по обществени поръчки, което е императивно.

 

В свое становище АОП посочва, че при доставката на храни за въоръжените сили не може да се говори за защита на основен интерес, т.е. задължително трябва да се проведе някои от обичайните режими за възлагане на обществена поръчка по ЗОП.

 

В тази връзка отговорни фактори в БА се питат - има ли контролни органи (Сметна палата, АДФИ и др.), които да проверят изложените по-горе факти и да спрат порочните практики при разходване на бюджета на армията?

 

В случая започват да намирисва за съмнителни практики!

 

Стига се до конкурс с една единствена фирма, която да снабдява военните формирования! Практически за това няма пречка, но къде отива икономическата ефективност? Или просто се действа на принципа На армията, Бате може да се продаде всичко, дали ще се изяжда или бракува няма значение. Нали ти плащат!.

 

При тези условия оставаме озадачени, че с ново решение №164 на Министерския съвет от 13 март т.г., договорът е удължен с още 2 години. Като отново дирекция "Логистика и военното ръководство" явно са подвели министъра на отбраната Тагарев и МС.

 

Стигаме до абсурда, че едно 10 годишно царуване на генерал М. Григоров, гарнирано с компетентността на Николова и под закрилата на постоянния секретар на МО Ластарджиев и Емил Ефтимов успява да се заобикаля ЗОП и да се води към сключване по мнението на експерти на абсолютно неизгоден договор.

 

Хаосът е толкова видим в логистичното осигуряване на Въоръжените сили с хранителни продукти и напитки, но кога някои от компетентните контролни органи ще се самосезира, за да пресече продължаващите порочни практики при доставката на хранителни продукти за отбраната.

 

Описаната скандална сделка е само малка бръмка от безобразията, които се извършват в сферата на обществените поръчки в Българската армия, които тепърва ще разкриваме!

 

В инфарктната световна обстановка на перманентни военни конфликти по целия свят, Българската армия повече от всякога се нуждае от модернизация, сигурност и адекватно ръководство.

 

За това премиерът Главчев и президентът Радев трябва да са изключително внимателни при подбора на кадри по върховете на Министерство на отбраната, защото именно те са начело на армията в този изключително сложен момент за България!

 

В момент, в който държавата ни с родилни мъки си извоюва място в Шенген, би било самоубийство в най-стратегическите институции на държава ни да се подсилват и задълбочават корупционните практики, които биха ни злепоставили пред очите на света и ще обезкървят отбранителните способности на Родината ни!

Източник: blitz.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.