Търси се… Вергилий!

https://svobodnoslovo.eu/politika/tarsi-se-vergiliy/128558 SvobodnoSlovo.eu
Търси се… Вергилий!

Около ротацията, която трябва да се проведе девет месеца след формирането на правителството, започнаха интерпретациите около числото „9“. Отвъд данните в точните науки - нечетно, съставно и най-голямото едноцифрено число, 9 е атомният номер в Таблицата на химическите елементи на Флуора, 9 месеца трае бременността при човека. Деветият месец на годината е септември. Нонет е музикална група от 9 души и произведение за 9 инструмента. Деветата симфония на Бетовен е неговата последна, а част от нея е обявена за европейски химн. 

„Янините девет братя“ е опера на композитора Любомир Пипков, която е базирана на народната песен „Яна жали девет братя жътвари“.

В българския разговорен език се използват изрази като „девета дупка на кавала“ и „през девет планини в десета“.
Според католическата традиция задгробният живот се състои от Ада, където отиват вечно осъдените грешници, Чистилището, обиталище на грешниците, които изкупват греховете си, и Рая, обиталище на блажените. Според митологията Адът има 9 кръга. Данте Алигиери детайлизира тази идея и описва структурата на задгробния живот, записвайки с графична точност всички детайли на неговата архитектоника. 

Във встъпителната Песен Първа поетът разказва как, стигнал до средата на жизнения си път, веднъж се изгубил в гъста гора и как Вергилий, след като го избавил от три диви животни, които блокирали пътя му, го поканил да пътува през отвъдното с него:

„На попрището жизнено 
в средата
намерих се в лес тъмен по зла чест,
че правий път сбъркал бях в мрачината…
Не зная как се в тоя лес вглъбих,
от сън тъй в пълно бил съм упоен,
кога от правий път се отклоних!“ 

(Песен Първа от „Ад“ / „Божествена комедия“ от Данте Алигиери, превод от Константин Величков, 1906)

Адът е колосална фуния от девет концентрични кръгове, чийто заострен край е в непосредствена близост до центъра на земята. Преминали прага на ада, в който живеят душите на нерешителни, незначителни хора, те навлизат в различните кръгове на Ада, обитавани от различни души. Докато Данте и Вергилий се спускат дълбоко в Ада, те стават свидетели на мъченията на чревоугодници, страдащи от дъжд и градушка, скъперници и прахосници, неуморно търкалящи огромни камъни, разгневени, затъващи в блато, еретици и ересиарси, погълнати от вечен огън, тирани и убийци, носещи се във вряща кръв, самоубийци, превърнати в растения, богохулници и изнасилвачи, изгорени от падащи пламъци, лъжци, изпитващи различни мъки. Накрая Данте прониква в последния, девети кръг на ада; тук е обителта на предателите.

По форма поемата „Божествена комедия“ е алегорично видение за отвъдното. Така гъстата гора, в която поетът се изгубва по средата на жизнения си път, е символ на греховете, извършени през целия му живот, и грешките, които е преживял. Трите животни, които го нападат там: рис, лъв и вълчица са трите най-мощни страсти: сладострастието, гордостта и алчността. На тези алегории се дава и политическо значение: рисът е Флоренция, чиито петна по кожата трябва да показват враждата между партиите; лъвът е символ на груба физическа сила - Франция; вълчицата, алчна и похотлива, е папската курия. Тези зверове заплашват националното единство на Италия, за което Данте мечтае. Вергилий е умът, който спасява разказвача от зверовете. Той води Данте през ада до чистилището и до прага на рая. Същността на тази алегория е, че разумът спасява човека от страстите.

Целият описан цветно свят на „Комедия“ е изграден в съответствие с политическата позиция на Данте, който мрази и осъжда лихварите. Неговата епоха е епоха на печалбата и на избуяващата любов към парите. Според него парите са източник на много злини. Неговото тъмно настояще е в контраст със светлото минало буржоазна Флоренция - феодална Флоренция, когато всички ценят умереността, простотата на морала, рицарската „учтивост“. 

Данте създава своя визия за света чрез парчета от реалния живот. Дизайнът на задгробния свят е изграден от отделни кътчета на Италия, описани с ясни графични контури.

Положението, в което се намира в момента българския политически живот, прилича на  преживяванията на лирическия герой, който преминава през ада и чистилището в стремежа си да прекрачи прага на рая. 

Деветте месеца са като деветте кръга на ада за участниците в сглобката и борбата с трите най-мощни страсти би следвало да извика за нов живот духа на Вергилий. Той с неговия аналитичен и хладен ум би трябвало да може да преведе изгубилите се в дебрите на тъмната гора „Меморандум“. Уплашените наши герои са готови да се върнат назад или да отидат напред (на избори). Но ако пред тях се представи духът на Вергилий, той би ги ободрил и би им обещал да ги спаси от опасност. 

Отвъд написаното от Данте, Публий Вергилий Марон е най-известният наред с Омир античен автор. Неговото разбиране за един по-добър и справедлив свят и до днес ни кара да потръпваме от актуалността на написаното:

„Други ще могат да създават живи скулптури от бронз,
Или по-добре да копират външния вид на мъже в мрамор,
По-добре да водят съдебни спорове и по-умело
да изчисляват движенията на небето, или да назовават изгряващите звезди - Не споря:
Римски! Научете се да управлявате народите по суверенен начин -
Това е вашето изкуство! - да наложите условия за мир,
да покажете милост към смирените и да смирите арогантните чрез война!“

(„Енеида“, VI, 847-853).

Изходът от кризата, в която се намираме, предполага надрастване на изключително ограничените тесногръди представи, които ни се натрапват за случващото се. Политическият живот в днешна България е много по-дълбок и интересен в сравнение със схематизма на политолозите. Недостоверността на налаганите представи за действителността е много по-голям проблем, отколкото ни се струва.   

Автор: Доц. Наталия Киселова

trud.bg

2 Коментара

Червената шапчица

преди 1 месец

Баба Марта, на баба ти фърчилото, на баба ти хурката и т.н.

Коментирай

Не я четох тази статия ..

преди 1 месец

Ама сигурно е много интелектуална ...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.