Три течения се оформят по повод предстоящите избори

https://svobodnoslovo.eu/politika/tri-techeniya-se-oformyat-po-povod-predstoyashtite-izbori/53102 SvobodnoSlovo.eu
Три течения се оформят по повод предстоящите избори

Три течения се оформят по повод предстоящите избори:

1. Задължително гласувайте - затова ни призовават предимно партийните активисти и тези, които са убедени, че с избори може нещо да се промени. Не може.

2. Гласувайте с "Не подкрепям никого", за да си покажете мнението за политиците. Хубав жест, но предимно декоративен.

3. Не гласувайте, не участвайте в мръсната игра на политиците. Затова ни призовават тези, които знаят, че с избори нищо няма да се промени и резултатите отдавна са написани на Козяк.

Всяка една от тезите може да бъде защитена с логични доводи. Факт е, че изборите се решават отвън. Факт е, че нито една сериозна опозиция няма да бъде допуснато да влезе в Народното събрание. Факт е, че властта ще се разпределя от Козяк. Тук е въпросът вече за най-доброто КПД от действията ни.

Колкото по-ниска е избирателната активност, толкова по-нелигитимно е управлението. Не, че на управлението му пука. Само петима от Филиповци и Столипиново и двама от Орландовци да гласуват, пак ги устройва. От друга страна, по-висок резултат за някоя от малките партии, в които има хора, които са реална съпротива, ще демонстрира, че процесите не могат да бъдат чак толкова контролирани. Не, че ще влезят, просто е важен жеста.

С "Не подкрепям никого" на практика се удря шамар на цялата политическа система в България. Но и голяма полза няма, освен личното удовлетворение да си кажеш мнението. Жалкото е, че не е напълно с хартиени бюлетини гласуването, тогава можеше директно да си напишем мнението за родата на политиците върху бюлетината. И броенето да е: "Да си майката" - Х хиляди гласа "Да си...лелина" - У хиляди гласа и т.н.

Всеки си има акъл, да избира какво да направи. Факт е обаче, че изборите няма да променят нищо. Каквото и да направим. Затова се гответе за съпротива извън тъмната стаичка на изборите. Лесният начин няма да мине.

Елена Гунчева-Гривова

3 Коментара

Ханко Брат

преди 1 година

Така значи, Гунчева, да си седим по диваните и да не гласуваме. А после се надяваш диванният протест да прерасне в нещо значимо? Надявай се! Герберасти и турчоля по команда ще идат до урните и ще гласуват- А българите ще псуват пред екраните, така ли? Вместо да призоваваш за масово гласуване, ти предпочиташ без бой да се оставим в ръцете на войнолюбците. Предателка си ти, Гунчева, предателка. От най-гнусните. Защото си прикрита. Другите поне са ясни.

Коментирай

Зелена брада

преди 1 година

То един мудър иностранец (Марк Твен) е рекъл: "Ако от изборите зависише нещо, щяха да ги забранят". Ето от референдумите нищо не зависи (защото ги игнорират или провалят) и затова не са забранени.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.