Вацев: На евроатлантизма не му е писано да стане водеща геополитическа доктрина на Балканите

https://svobodnoslovo.eu/politika/vacev-na-evroatlantizma-ne-mu-e-pisano-da-stane-vodeshta-geopoliticheska-doktrina-na-balkanite/124588 SvobodnoSlovo.eu
Вацев: На евроатлантизма не му е писано да стане водеща геополитическа доктрина на Балканите

На евроатлантизма "не му е писано да стане водеща геополитическа доктрина на Балканите". "Две бивши империи, които възстановяват своята зона на контрол и влияние, сега намират своите пресечни точки на българска територия".

Това коментира пред БНР геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

"България е била в зоната на контрол и влияние и на Турция, и на Русия. Този въпрос трябва да се реши, но не с вестникарски статии и не с диалектика на проконсулите и на диктаторите," обясни той.

Валентин Вацев смята, че Русия е "голяма, могъща, насъщна и продуктивна геополитическа сила, която тепърва ще разгръща своите геополитически ходове и на Балканите".

"Сега няма конфликт Русия - Турция и на мен ми е ужасно интересно и това е страшно важно да се види дали Русия, или Турция ще разпростре своята зона на контрол и влияние над Източна Румелия. ... Къде ще минава геополитическата граница между евроконтинентализма (в който е Русия) и евроатлантизма. ... Балканите са много специална зона - не са континенталистка територия, но не са и атлантическа", заяви анализаторът.

"Балканите са особено сърце на Източна Европа. Който контролира Балканите, контролира Източна Европа, а който контролира Източна Европа, контролира цяла Европа. Това са геополитически аксиоми, които са очевидни," коментира още Вацев.

В предаването "12+3" доц. Вацев прогнозира победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през ноември, след което Съединените щати ще трябва "да сменят под прав ъгъл линията си на развитие":

"Американският политически елит ще се откаже не много охотно от радикалния експанзионизъм и ще се върне в обратната фаза - радикален изолационизъм".

Във връзка с продължаващата война на Русия в Украйна, Валентин Вацев коментира, че "големият проблем на войната се е пренесъл вътре в украинското общество и вътре в руското общество, а на фронта всичко е спокойно, тиха позиционна война".

Има начин така да се победи, че да съжаляваш след това, каза анализаторът в коментар на очакваната победа на Владимир Путин на президентските избори в Русия.

epicenter.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.