Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика

https://svobodnoslovo.eu/politika/vacev-shveycarskata-sreshta-za-mir-i-evropeyskite-izbori-shte-opredelyat-oblika-na-golyamata-politika/134609 SvobodnoSlovo.eu
Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика

Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика в следващите години. Такава прогноза направи пред БНР геополитическият анализатор Валентин Вацев.

"Големият проблем е, че в европейските страни има дълбинно несъгласие по въпроса за ескалацията на войната в Украйна. Това е централният проблем, който касае и българската политическа класа, и съдбата на България, и участието ѝ в мероприятията на НАТО. Този въпрос обаче не се решава у нас.

Предстои да бъде решен в САЩ. Там има дълбинно несъгласие между американската дълбока държава и малката, но добре ситуирана група от неоконсерватори, които държат ключовите ръководни позиции във външнополитическия живот. Големият конфликт е между волята на неоконсерватирите да има ескалация и съветниците на Джо Байдън, които са против такава.

Напоследък се вижда спектър от позиции и сред европейските държави членки на НАТО по същия въпрос. Струва ми се обаче, че силите против ескалацията са по-големи и по-активни".

Валентин Вацев коментира думите на президента Радев, че "нашият парламент трябва да работи за по-бързото преустановяване на тази война, а не за нейното по-нататъшно разпалване".

"Той беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно неадекватно твърдение.

БСП, "Възраждане", ИТН са по-скоро за мирно решение на въпроса. Има и други, които са на обратната позиция. Интересна е тезата на ДПС, които се опитват да свалят градуса на напрежението.

Опасността от ескалиране на конфликта на украинска територия и възможността България да бъде замесена не е нулева.

Нашите фактори по някакъв начин ще се разберат. Въпросът е ще могат ли да го направят американските, както и европ

ейските страни".

Всичко ще се реши на Световната среща за мир в Швейцария, където се ще се обсъжда ще има ли преговори и до какво трябва да водят, обясни анализаторът.

"Русия вече се е ангажирала с точка първа на китайския меморандум за мир. Китайската страна настоява проблемите на сигурността да се разглеждат като неразделни.

Второто ключово събитие, свързано с проблема за ескалация или деескалация, ще са резултатите на предстоящите европейски избори. Очаквам категорична победа на нови леви и на нови десни, които ще променят господстващия социаллиберален консенсус. Предстоящите избори ще бъдат фундаментално важни".

Той коментира и думите на министъра на отбраната, че България е цел на хибридната агресия на Русия.

"Според определени български авторитети за всичко е виновен Путин, дори за глобалното затопляне. Това е безсмислена пропаганда".

Вацев анализира и думите на служебния премиер Главчев, който потвърди, че България ще продължи да подкрепя Украйна, както и че изпращането на български войници там никога не било обсъждано.

"В навечерието на важните за България избори ангажираните страни ще заемат характерните си позиции. Всичко, което се говори днес, е насочено към предстоящите избори".

Епицентър 

5 Коментара

"Цената на вота се вдига, 50 лева вече са малко." Боко Тиквата, Шиши и шарлатаните плащат по 300 лева на глас.

1 month before

И все пак: Ще изпрати ли Галя от ПосолствоТо български мъже като "пушечно месо" в Украйна? Отговори

Коментирай

Жител на Евротериторията България

1 month before

Вацев, много Гео-Евро-Дълбинно се изразяваш! Какво значи “ситуирана”, бе, бате? Мъдрата Червена шапчица май е права, че си станал като Цв. Ризова...

Коментирай

Жител на Евротериторията България

1 month before

Вацев, много Гео-Евро-Дълбинно се изразяваш! Какво значи “ситуирана”, бе, бате? Мъдрата Червена шапчица май е права, че си станал като Цв. Ризова...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.