Валония: Изгонете България от ЕС

https://svobodnoslovo.eu/politika/valoniya-izgonete-balgariya-ot-es/23362 SvobodnoSlovo.eu
Валония: Изгонете България от ЕС

Министър-председателят на белгийския автономен район Валония, френскоговорещата половин страна с център Брюксел, Пол Маниет се обяви за излизане на България, Румъния, Полша и Унгария от ЕС, това пише авторитетният френски вестник Монд.  След  Брекзит е “желателно” да последват “Полекзит, Унгарекзит, Румекзит и Булгекзит”, заяви Маниет.  Днес той писа и за "отчайващата корупция" у нас. В името на европейското бъдеще страните от Източна Европа е добре да последват примера на Великобритания, която напуска Европейския съюз.

“Това ще позволи да се намали вътрешната конкуренция - ще останат страни, които са много по-близки по отношение на брутния си вътрешен продукт и на социално-икономическия си модел”, посочва премиерът на Валония. Във връзка с 25-годишнината от подписването на договора от Маастрихт валонецът социалист прогнозира разпад на Европейския съюз.

В  друго свое интервю за влиятелния вестник Еко, Пол Маниет затвърди и разшири позицията си, като заяви, че се надява на „трудни, но балансирани” преговори с Лондон, които да вдъхновят други страни от Централна и Източна Европа, но също така, може би и Дания и Швеция, които са потенциално готови да преговарят за търговски споразумения и партньорства и в крайна сметка да напуснат ЕС.

Тези думи рязко контрастират с обичайния тон на европейските социалдемократи, а дори и с този на белгийската франкофонска социалистическа партия. Колеги на Маниет се дистанцираха от коментарите му.

Маниет е представител на новото поколение европейски политици, които в близко бъдеще могат да поемат ключови роли в ЕС. Някои го издигат за възможен бъдеш шеф на белгийската Социалистическа партия. Пол е известен с критиките си по адрес на европейското семейство. Самият той се определя, като “първия социалист евроскептик”. Премиерът на автономията се прочу с няколкоседмичната опозиция на Валония да се подпише под споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада (CETA). Тогава с волята му се съобрази цяла Европа.

Позицията на Маниет е тенденциозна - все повече европесйки политици не прикриват отношението си спрямо страните от Източна Европа. Преди дни премиерът на Белгия Шарл Мишел се обяви в полза на дискриминационния модел “Европа на две скорости”, в който ядрото трябва да са държавите от еврозоната, а всички останали, сред които и България, да са периферия

http://19min.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.