Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

https://svobodnoslovo.eu/politika/varvim-kam-izbori-gabriel-othvarli-memoranduma-na-pp-db-i-gi-obvini-v-politicheska-targoviya/127998 SvobodnoSlovo.eu
Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Меморандумът на ПП-ДБ е опит за политическа търговия, прикрита зад лозунги, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел по време на извънреден брифинг в Министерството на външните работи.

Тя категорично заяви, че няма да сложи подписа си под меморандума, предложен от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Намирам меморандума за ултиматум и опит да променяме закони според партийните си интереси. По-подробен прочит сочи за опит за политическо овладяване на съдебната система", каза тя.

Габриел е на мнение, че ПП-ДБ на практика са предложили на ГЕРБ да се споразумеят за подялба на слубите, регулаторите и съдебната система, в разрез с конституцията.

Според нея реформите трябва да се правят чрез изменения на законодателството, без да се намесват правомощията на останалите власти.

„Така предложеният документ, и за най-големия лаик е ясно, че всички амбициозни цели няма как да бъдат постигнати за тези 6 месеца. Ако беше тоилкова лесно, защо не го заложихме или постигнахме до този момент? Или ще се искат от мен с ясното съзнание, че няма да мога да изпълня тези задачи“, попита Габриел.

В момента вицепремиерът и външен министър Мария Габриел дава извънреден брифинг в Министерството на външните работи.

Заявката е, че тя ще говори по "всички актуални теми от вътрешнополитическия дневен ред на страната".

Извънредното изявление на Габриел идва на фона на покачващото се в последните дни напрежение около предстоящата ротация на кабинета "Денков", договорена с т. нар. "джентълменско споразумение" между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), която би трябвало да се случи на 6 март.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се скара на премиера Николай Денков и Мария Габриел - не преговаряли за ротацията, а пътували в чужбина. Той вдигна градуса в т.нар. "сглобка" като се закани на "некоалиционните" си партньори ПП-ДБ. "Ние не сме клошари. Няма да ни давате, ние ще ви бием и ще си вземем това, което заради компромиса беше надвзето от нас", каза Борисов. 

На свой ред от ПП-ДБ предложиха меморандум за продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността до декември 2024 г. В меморандума пише, че ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, то ГЕРБ и ПП-ДБ следва да се договорят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подчерта, че за ПП-ДБ е важно да има отчетност на властта.

Тази сутрин Бойко Борисов каза, че не е чел меморандума. Той заяви, че Габриел му била "прочела 10 реда" от него и че "изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на некоалицията". Междувременно Христо Иванов отказа участие в сутрешния блок на bTV в последния момент заради "неотложни ангажименти, свързани с меморандума". В Народното събрание съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че меморандумът не е ултиматум, а отворена позиция, за да се стигне до разбирателство с ГЕРБ.

В меморандума на ПП-ДБ подробно са разписани процедури за попълването на регулаторите. От ДПС реагираха като заявиха, че ще блокират попълването им. Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски обяви, че "някой иска да си делне държавата по един много екзотичен начин" и че е абсурдно в меморандум да се иска подялба на съдебната власт и Антикорупционната комисия. "Това е нечувано. Ние няма да подкрепим това делкане и в делкане няма да участваме", каза Пеевски.

https://offnews.bg/

10 Коментара

Чичо

преди 2 месеца

Изслушах с омерзение тъпотиите на Габриелката по телевизора, не че не одобрявам повечето неща от казаното! Но тъпото същество започна с думите: Излизам от среща с посланиците на ЕС и САЩ!!! Абе, моме, защо не излезе първо пред българите да докладваш какво мислиш, а отиде да се консултираш с нам кой си, и там да търсиш одобрение, а може би и набиване на канчето!? Що за външен министър си, ако решенията ти ги диктуват отвън? За Козяк знаят и кокошките на село вече, а кои бяха посланиците от ЕС? Само доказа, че и ти не ставаш за нищо освен за едно, ама и това не е сигурно!!!

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Животът в бардака има своите правила и закони. Най-дъртата курва ръководи парада и получава тлъстия пай от печалбата. Но младите курвета искат да и вземат плячката... Вечната борба в живота... Боко е захапал кокала, а Кирцата и той иска да крадне. Галя от посолството ръководи мача. Мара е само една ПКП от Хаджидимово...

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Миро към познат: - Оня Киро е много нахален! Скоро играехме покер, аз заложих жена ми, той я спечели... и не иска да я вземе!

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Мъж чука на вратата на спалнята, жена му: - Не мога да ти отключа, гола съм! - Какво от това? Сам съм. - Ама аз не съм!

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

- Свали гащите и се обърни! - Не, Иване, не искам в дупето! - Не се бой, бе Марче, няма да боли... - Да бе, няма! Пенка ми каза, че боли! - Пенка мърдаше и не можах от първия път да... - Не искам! Срам ме е! - От какво те е срам? Познаваме се още от училище, а и не ми е за пръв път... - Обаче няма да гледаш! - Е как да не гледам?! Ами ако не улуча? - Ами така... с пипане... - С пипане?! Знаеш ли какво, я отваряй устата! И гълтай! Само да знаеш, че таблетките не са толкова ефикасни като инжекциите. Аман от претенциозни пациенти значи! Да влиза следващата!

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Татяна Дончева и Бойко Борисов пътуват във влак към морето. Свъсила устни, Дончева мълчи през цялото време. - Танче - не издържал по едно време Бойко - Защо мълчиш непрекъснато? - Иска ми се, мълча си! - отговорила Дончева. - Аха, ясно! Иска ти се, а си мълчиш! - обобщава Борисов.

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

"Меморандумът" е дума от евроатлантическия речник, а значението е "Паметна записка" казано по нашенски. "Консенсус" е разбирателство. Сглобката била Resistant – устойчива на външни сили. Боко не може да е resist -съпротивлявам се, защото Галя не му разрешава да е resist - противопоставям се. Да обобщя моя анализ - Боци, вече си на колене... очаква те всички от ппдб да ти се изредят... без лубриканти.

Коментирай

Червената шапчица

преди 2 месеца

Скорошно национално проучване за президентските избори в САЩ през 2024 г. показа в сряда, че при хипотетичен сблъсък между президента Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп 49% от регистрираните избиратели подкрепят Байдън, а 45% - Тръмп. exaaa...

Коментирай

copy - paste

преди 2 месеца

Тая и мъжа си ще смени,щом тиквата и нареди...такава е партията ГЕРБ или партията Буда ... Това по име е женско, по фамилия мъжко, а на практика не мяза на нищо .... ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС - оставка съд и затвор.Конфискация на имущество, без държавни привилегии, заплати, пенсии, охрани. Щетите само за 3 години нанесени на България са стотеце милиарди левове.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.