Васил Терзиев говори неубедително и манипулативно за "Телерик"

https://svobodnoslovo.eu/politika/vasil-terziev-govori-neubeditelno-i-manipulativno-za-telerik/114078 SvobodnoSlovo.eu
Васил Терзиев говори неубедително и манипулативно за "Телерик"

Данни - в първия скрийншот по-долу, на Центъра за анализи и маркетинг, начело с Юлий Павлов. Те са от периода 21 юли ÷ 25 юли и са анкетирани 1212 души, живеещи в София. Цитирам тези данни, защото досега данните на този център не са се различавали съществено от тези на "Тренд", "Алфа Рисърч" и др.

За мен изненада няма, предвид случващото се в София последните 4 г. и предвид облика, който си изгради избирателното тяло на ДБ-ПП пространството - на пълни непукисти, които изобщо не им е толкова важно кои са лидерите и повечето политици на ДБ и ПП - какъв е произходът им, дали са кадърни или не, леви ли са, десни ли са, истински демократи ли са или имитиращи такива, лидери ли са или задкулисие слуги, какви ги вършат, с кого се коалират...

Те според мен са морални релативисти с добър социален статус, без добра историческа памет, обърнати на Запад заради възможностите, които дава като стандарт на живот, заради престижа, не толкова като демократични ценности, изключвам само една от тях - свободата, поне на нея държат... 

Според моите наблюдения голям % на избирателите в ДБ и ПП пространството са от хора, които са част от няколко лобита + групи по интереси или приятелски кръгове + различни социални групи, които са основно в София и големите градове, свързани с различен начин на живот и социални разбирания...

* Лобита, по-видимите според мен... 
НПО-та,
ИТ специалисти,
адвокати,
магистрати,
ПР специалисти,
издатели,
медии...
"Америка за България"...
+
Хора, които са по-политически повърхностни и следват трендовете в социалния им балон, в който трендът се задава от хора от тези лобита + от медии, финансирани от "Америка за България" + инфлуенсъри в социалните мрежи, част от тях, свързани в миналото с ДС/БКП.

Там има все още и остатъци от антикомунисти, гласуващи традиционно за ДСБ, преди това за СДС.

Този голям % от избирателите на ДБ, а по-късно и ПП:
* гласува за Мая Манолова на втория тур на местните избори през 2019,
* протестираха или подкрепяха протеста през лятото на 2020 г, без да се интересуват кой/кои стои/стоят зад него, кой е Румен Радев, кои протестират: БСП, Възраждане, Мая Манолова, АБВ, хора на различни олигарси,
* не се интересуваха от недемократичните методи по време на протеста: блокади, вандалщина...
* гласуваха за Румен Радев, който беше ясен още от 2016 г насам,
* коалираха се с БСП и не бяха против прекрачването на червени линии, дори протестираха в подкрепа на правителството на ПП, ДБ, БСП в края на юни 2022 г след успешния вот на недоверие, внесен от ГЕРБ след напускането на коалицията от страна на ИТН. 

Това лично за мен е ужасяващ морален релативизъм на хора, обвързани от лобита, приятелства, престиж, трендове, презрение към хората, които не са от техния посстоталитарен "градски елит".

Ето защо шумът във Фейсбук тези дни заради ДС произхода на Васил Терзиев ми се стори като буря в чаша вода!

Като прибавим и умората/разочарованието на много софиянци от 14-годишното управление на Фандъкова/ГЕРБ в София, разочарование, подклаждано, освен някои слабости в кметското управление, и от активните критици - агресивни и шумни манипулатори и леви популисти като Борис Бонев и неговата "Спаси София".

А също и медийният ореол през годините на "Телерик" и най-медийно известните лица на "Телерик" Светозар Георгиев и Васил Терзиев...

...Се получава този логичен резултат към момента, колкото и ранен да е предвид че изборите са през м. октомври.

Очаквано е за мен, предвид всичко посочено горе, че големият % избиратели на ДБ и ПП не се вълнува особено от:
* тежкия ДС произход на Васил Терзиев,
* кумир му е... Петър Дънов.
* шансовете, които е имал заради семейството му: живял е в САЩ, завършил е частният Американски университет по време, когато България беше в тежка икономическа криза;
- някои медии публикуваха и документ, който сериозно изглежда като справка от Имотният регистър, от която се вижда, че през 1998 г Терзиев, ако е вярно, е купил немалък апартамент с парцел на една централна и престижна улица - "Оборище", след като преди това е продал апартамент в "Гео Милев":

https://tribune.bg/bg/obshtestvo/oshte-kato-student-vasil-terzi/&fbclid=IwAR2fnNWGCpWrqV5R8_-jmaUSLP6Fb8adVB5H-_qcMBv9RjSsSgt_oH6vgTU/

* фактът, че Терзиев никога не се е интересувал публично от София, не е участвал в каузи за София, не е заявявал политически позиции,
* фактът, че близкият му съдружник Светозар Георгиев е дарител на ПП, Терзиев също, но официално с по-малка сума; оттук и предположението, че Терзиев си е 'купил' издигането му за кмет,
* фактът, че Терзиев е парашутист като кандидат за кмет,
* фактът, че от всички интервюта досега показва, че му липсва разбиране на проблемите на София, че говори неподготвен, със заучени фрази, не е убедителен, не е харизматичен, няма индикации за лидерски политически качества, че му липсва публичен опит, който е важен за публичната комуникация с избирателите / жителите на столицата.

 Васил Терзиев тези дни призова да бъде претеглено това, което е постигнал...
ОК!

Но как страничен човек - избирател, да го направи, ако държи да е добре информиран и се е поровил в Интернет, за да събере колкото е възможно повече информация?

Как аз например, ако живеех в София, да претегля какво той е постигнал, предвид че установих колко много са замесените в успеха на "Телерик" и "Телерик Академия"?! 

Васил Терзиев според мен досега говори неубедително и на моменти манипулативно относно "Телерик".

Не се разбра дотук:

1. Кое е наложило първите 3 г на "Телерик" да не са като фирма, а като отдел на фирма, свързана с ДС хора и занимаваща се с високопрецизна оптика, която се използва и в сферата на отбраната и сигурността? "Кимкооп Трейдинг" е осъществявало и осъществява и външнотърговска дейност.

Случайни хора в България преди години, скоро след промяната, не можеха да получат шанса за такъв вид икономическа дейност, свързана и с военната промишленост. Имали са и външнотърговска дейност. Т. е. обосновано предположение е, че са имали солидни връзки!  Твърденията, че нямали пари и ползвали само стая в сградата на Кимкооп не са убедителни.

Васил Терзиев твърди, че когато постигнали оборот от 3 млн долара на третата година - през 2005 г, едва тогава се почувствали финансово укрепнали и са основали фирма Телерик... За мен това е несериозно обяснение, защото 3 млн долара е много голяма сума дори за САЩ. А през 2005 г минималната работна заплата в България беше... 150 лв - това е сериозен ориентир.

2. Видно от документите от Търговския регистър от тези години, публикувани в Интернет, Телерик е регистрирана като фирма през втората половина на 2005.

Според финансовия отчет за първите седем месеца на 2005 г. приходите на отдела (Телерик) за програмни продукти на Кимкооп са били около 1.3 млн лв.
https://www.actualno.com/politics/vasil-terziev-uspehyt-na-telerik-i-ds-ot-oryjija-do-softuer-ii-chast-dokumenti-news_2014748.html?fbclid=IwAR2YNCm0Rk4aeimVGkOTUGD354t7oVZQ3HbaNMgfkFoPxBOkaJ5m_lr6Fb8

3. При прехвърлянето от "Кимкооп" на "Телерик" освен солидни парични средства са прехвърлени и 39 души персонал.

Това не звучи като за 'една стаичка' в сградата на Кимкооп, нали?

4. Видно от тези документи Васил Терзиев е бил служител на "Кимкооп" и е получавал солидна за тогава заплата. Тези дни той каза, че е вложил във фирмата спестявания от заплатите, които е получавал. 

5. От сайта на Търговския регистър може да се види - от актуалните през 2008 г учредителни актове на "Телерик" АД, че от 2005 г до средата на 2008 г Телерик е била ДЪЩЕРНА ФИРМА на Кимкооп, а собственикът и управител на "Кимкооп Трейдинг" Георги Тр. Георгиев, баща на един от основателите на Телерик Светозар Георгиев, е бил член на Съвета на директорите на Телерик АД.

Васил Терзиев не обясни и какво е наложило след трансформирането на "Телерик" от отдел в "Кимкооп Трейдинг" във фирма" Телерик" да е 3 г дъщерна фирма на "Кимкооп Трейдинг", а шефът и да е член на Съвета на директорите на "Телерик" АД.

Зная, че през 90-те и началото на новия век немалко хора в България без подкрепа рискуваха сами при създаването на собствен бизнес - взимаха заеми, наемаха помещения, като някои от тях успява, а други не. Но Васил Терзиев ни обяснява как те нямали пари, затова приели да получат безвъзмездно една стаичка в Кимкооп, не се налагало и да дават пари за регистрация на фирма. 

6. Телерик Академия е създадена през 2009 г като част от Телерик АД.

"Капитал" ни съобщава, че през ноември 2013 г ДВИГАТЕЛЯТ на Академията Светлин Наков напуска заради принципни различия с основателите на Телерик и ще основе Софтуерен университет. Т. е. от публикации в Интернет разбирам, че основна заслуга за възхода на Телерик академията първите ѝ години има Светлин Наков.

Заглавие в "Капитал" от 5 ноември 2013 г.: "Светлин Наков, мениджър "Технологично обучение" и водеща фигура в създаването и развитието на софтуерната "Академия на "Телерик", е напуснал академията."

Самият Наков тогава написа, че е напуснал заради принципни различия с ръководството на Телерик академия:
https://www.investor.bg/a/456-web/160963-svetlin-nakov-napuska-telerik?fbclid=IwAR2LAMBhqQhEEbQOldNGY1NbZ74iU_TiWdMurA7Cumh2ghx7VpjP0inDyEE

7. Основатели на Телерик са 4-ма.

Трима от тях - Светозар Георгиев, Васил Терзиев, Бойко Яръмов, са завършили "Бизнес администрация" в Американския университет в Благоевград в периода 1996 г ÷ 2001 г., видно от LinkedIn и публикации и интервюта в Интернет.  Те не са програмисти!

Четвъртият основател е Христо Косев, завършил е Техническият университет в София и е ЕДИНСТВЕНИЯТ програмист сред тях. Именно Христо Косев създава първия програмен продукт на Телерик, който се рекламира безплатно в Интернет и така става популярен по думите на Васил Терзиев в едно интервю преди години.
https://www.economic.bg/bg/a/view/otvaryame-nova-sgrada-za-obucheniya-i-shte-naemame-oshte-hora-61131?fbclid=IwAR1crM0ABnhAEKxZQ-XTTsJvHRSHDBGEb_NCqoJ9ExabHEE6z80cI6wuyTE

8. Според финансовите отчети на Телерик през 2006 г. те регистрират "Телерик инк" в щата Делауеър в САЩ, който е офшорна зона + още няколко фирми на Телерик в различни държави. 

9. В средата на 2008 г. Телерик намира американския инвеститор Summit Partners, като двамата шефове - американци, стават членове на Съвета на директорите на Телерик АД, видно от сайта на Търговския регистър. Това се случва по същото време, когато Телерик спира да е дъщерна фирма на Кимкооп и шефът на Кимкооп е заличен като член на Съвета на директорите на Телерик АД.

Американският инвеститор се хвали в сайта си колко много е помогнал на "Телерик" да се разрасне - като програмни продукти, като персонал, като открити клонове в чужбина.

Американският инвеститор в сайта си посочва, че от 2008, когато инвестира в "Телерик", до 2014 г, когато е продаден Телерик, те са били единственият ѝ инвеститор. 
https://www.summitpartners.com/companies/telerik?fbclid=IwAR0gaC1gYoYstwH2hvHWrXmDg69L_PzSUY5RDlEEZ-118o7GR4VapWJ6aXE

10. "Телерик" АД е продадена на софтуерната компания от САЩ Progress в края на 2014 г.
Progress е компания, която изкупува по-малки софтуерни компании:
от края на 2012 г до началото на 2023 г. те са придобили 19 такива компании, вкл. "Телерик".
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Progress?fbclid=IwAR2QfBCWPiHOfICSKKXonb9zgd-nO6Hj8uyYcygPwjx3KX8WUiqH8xeOuJ4

11. След като 4-та основатели на "Телерик" продават фирмата си за 260 млн долара, те остават да работят в нея, при новите собственици, като те не заемат позиции във висшия мениджмънт, а в средния такъв: директори/вицепрезиденти/зам.-директори на дирекции/отдели!
https://www.investor.bg/a/456-web/184877-progress-software-priklyuchi-sdelkata-za-telerik?fbclid=IwAR3vhgmW4FDexdU1-M5DXxaRtXauJzxzBycezFHujdFo77PjsMTmvnyNJtU

Аз лично това не го разбирам. Но пък аз от корпоративен бизнес на такова ниво не разбирам... 
(Длъжностите, които заемат, не са свързани с дирекции/отдели за продажби и връзка с клиенти.)

От всичко прочетено от мен в Интернет си правя извода, че обикновено собствениците на успешни компании не ги продават, а ги развиват, разширяват дейността си, излизат на борсата и така дълги години. 

В случая "Телерик" е продадена след 12 г, а собствениците ѝ стават наети служители на средно мениджърско ниво?

12. През 2016 г, т. е. 2 г след като са работили като наети в бившата си собствена компания, 4-та бивши собственици и настоящи тогава наети мениджъри в нея напускат фирмата и обявяват, че заедно с тях се отделя и Телерик академията.

Заявяват, че те ще се съсредоточат изцяло в "Телерик Академията" и през 2017 г създават Фондация "Телерик Академия".
https://clubz.bg/48470-sazdatelite_na_telerik_shte_prodalzhat_da_upravlyavat_akademiyata?fbclid=IwAR3lCWLJhLjUX3LUcTMR564zOu3WsjJx76k8TjDAgLBnPTX73rGa3f7oZyw
*
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/imena/2016/12/20/2887402_osnovatelite_na_telerik_napuskat_progress_i_poemat/?fbclid=IwAR1K-ZKlDBLuVvWvnhjWCAOC4FsMinJHhH8wyAyywvsyY608iQ7eZFSUaCY

13. От сайта на Търговския регистър се вижда, че управители/представляващи на "Телерик" в периода от създаването им като фирма до продажбата ѝ не са всичките 4-ма основатели/съсобственици, а само двама от тях: Светозар Георгиев и Васил Терзиев. Годишните финансови отчети като ръководител/изпълнителен директор са подписани от Светозар Георгиев.

14. "Телерик" съществува 12 г. 3 години като отдел в "Кимкооп". 3 години като фирма - дъщерна фирма на "Кимкооп". 6 години с американски инвеститор.

15. Предвид че: 4- ма са основателите. 1 от тях е програмист.
"Кимкоорп"
Ам
Светлин Наков

При толкова замесени в успеха на "Телерик" и "Телерик Академия" как да претегля (по думите на Терзиев) каква част е заслугата за успеха на него самия?! 

*****
Това е арогантният според мен Фейсбук пост на Васил Терзиев, в който използва сарказъм по твърде неуместен начин, манипулира и демонстрира презрение към тези, които го критикуват:
https://www.facebook.com/VassilTerzievZaSofia/posts/137398129375255/?paipv=0&eav=AfZiCo5ONsEAtBm820lM7s8xG4DyOiTG9HvTYHwwp501abSnLnnLpiP4X68znW0XUSQ&_rdr

*****
Важни хора от "Глобална България", сдружение, създадено на 12 ноември 2002 г., несъществуващо от години, продължават да политинженерстват, особено Иво Прокопиев и Иван Кръстев - първият син и брат на ДС хора, вторият - син на висша БКП номенклатура: шефът на медийната пропаганда в ЦК на БКП. 

Как е представено тогава в "Медиапул" това сдружение и въобще в 'правилните' медии тогава, които са 'правилни' и сега:
https://www.mediapool.bg/quotglobalna-bulgariaquot-shte-raboti-za-chesten-biznes-i-pravov-red-news18791.html?fbclid=IwAR3K8SXpuf1FVWeKMF7JzkauVxBtuXEaw6b8cVsH3_krJO11sje05Ja91JY

За мен лично добре образованият, много енергичен и инициативен и добре познаващ проблемите на София настоящ председател на Столичен общински съвет Георги Георгиев е добър избор за кмет.

Не бил харизматичен и не бил известен са критиките към него. София се управлява успешно преди всичко със знания, умения, инициативност, енергичност, комуникативност, харизмата е нещо относително...

Пожелавам на столицата на изборите през октомври втори тур между Вили Лилков и Георги Георгиев, ако бъде номиниран!
А Васил Терзиев да остане на почетното трето място
----------
Още използвани източници:
Кимкооп

https://papagal.bg/eik/130531417/dba9?fbclid=IwAR30w5d_yAmoH-Qp0ygokStb72Ac693ZuQE6MDFRbXBLQkrlJ0wmDzS8r_w

Прогрес

https://papagal.bg/eik/131406605/b46a?fbclid=IwAR1n77nubEsiO6cywG4AgHNbI7pnEeAcaSdeb4f4lUxIgt7R0xdYqUUqsLg

https://2018.balrec.bg/bg/participant/view/1931?fbclid=IwAR0gaC1gYoYstwH2hvHWrXmDg69L_PzSUY5RDlEEZ-118o7GR4VapWJ6aXE
*
https://blagoevgrad.eu/osnovateli-na-telerik-vlizat-v-nastoyatelstvoto-na-aub.html?fbclid=IwAR04Au0_-q01eBwlE5HUAwDxIGbGnpUK10mtW6QNuHmITRWGRrorJq2-0s8
*
https://www.capital.bg/podcast/uroci_za_uspeh/2022/02/18/4313914_ne_moga_da_si_predstavia_kak_telerik_bi_se_sluchila/?fbclid=IwAR2fnNWGCpWrqV5R8_-jmaUSLP6Fb8adVB5H-_qcMBv9RjSsSgt_oH6vgTU

Автор: Мариела Бойкова, Фейсбук

труд.бг

5 Коментара

rusnak

11 months before

Това леке какво разбира от управление на град? Единствената причина да го бутат е, че ще засили "умния 15 минутен град", което си е чиста форма на рестрикции, които сега вече много са им нужни на сглобката, която тепърва трябва да пази кожата си обединена с мутри и педераси.

Коментирай

bob

11 months before

Що за име е Телерик???Имаме Хан Телериг...

Коментирай

тоз ТЪПУНГЕР се бил ОТРЕКЪЛ от БЛЗИКИТЕ си..

11 months before

ПЪРВО:ДА СЕ ОТРЕЧЕ ОТ ПРИВИЛЕГИИТЕ,КОИТО ПОЛЗВАХА години НАРЕД НОМЕНКЛАТУРЧИЦИТЕ и ПАРТИЙНИТЕ ВЕЛМОЖИ ПО ВСИЧКИ "направления"!!!ТЕ НЕ ЧАКАХА НИТО ЗА КОЛИ,нито за ЖИЛИЩА нито за ЦВЕТНИ ТЕЛЕВИЗуРИ!!!НЕ Е ВЪЗМОЖНО да се ОТРИЧА от КАКВОТО И ДА е ,ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ дА ВЪРНЕ ВРЕМЕТО НАЗАД и ДА ЗАЖИВЕЕ КАТО ОБИКНОВЕН човечец,КАКТО ЖИВЕЕШЕ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ПО ОНОВА ВРЕМЕ!!!! ВТОРО:ИМАЛ милиони!!!МИ КАТО ГИ ИМА ДА СИ ГИ НАВРЕ В ГЪЗА,или да се УВИВА С ТЯХ когато СПИ!!!КОГАТО ЗАСТАНЕШ ПРЕД ЯМАТА ,която е 2 на 2 на 1,ВЕЧЕ И МИЛИОНИТЕ ти НЕ МОГАТ да те СПАСЯТ!!! ТРЕТО:ТОЗ Е ТОЛКОВА ТЪП,ЧЕ ЧАК НЕ МОЖЕ И ДА ГО РАЗБЕРЕ!!!!ТИПИЧНО ЗА индивид ИЗРАСЪЛ ВЪВ "САКСИЯТА НА ПРИВИЛИГИРОВАНИ НОМЕНКЛАТУРНИ ДУШЕГУБЦИ"!!!ТОЗИ Е НЕПОПРАВИМ НОМЕНКЛАТУРЕн БОКЛУК!!!!БУДИ у НАС(обикновенните ЧОВЕЦИ)САМО ОТВРАЩЕНИЕ!!!!!венЗеремУЗ!!!!

Коментирай

тоз ТЪПУНГЕР се бил ОТРЕКЪЛ от БЛЗИКИТЕ си..

11 months before

ПЪРВО:ДА СЕ ОТРЕЧЕ ОТ ПРИВИЛЕГИИТЕ,КОИТО ПОЛЗВАХА години НАРЕД НОМЕНКЛАТУРЧИЦИТЕ и ПАРТИЙНИТЕ ВЕЛМОЖИ ПО ВСИЧКИ "направления"!!!ТЕ НЕ ЧАКАХА НИТО ЗА КОЛИ,нито за ЖИЛИЩА нито за ЦВЕТНИ ТЕЛЕВИЗуРИ!!!НЕ Е ВЪЗМОЖНО да се ОТРИЧА от КАКВОТО И ДА е ,ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ дА ВЪРНЕ ВРЕМЕТО НАЗАД и ДА ЗАЖИВЕЕ КАТО ОБИКНОВЕН човечец,КАКТО ЖИВЕЕШЕ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ПО ОНОВА ВРЕМЕ!!!! ВТОРО:ИМАЛ милиони!!!МИ КАТО ГИ ИМА ДА СИ ГИ НАВРЕ В ГЪЗА,или да се УВИВА С ТЯХ когато СПИ!!!КОГАТО ЗАСТАНЕШ ПРЕД ЯМАТА ,която е 2 на 2 на 1,ВЕЧЕ И МИЛИОНИТЕ ти НЕ МОГАТ да те СПАСЯТ!!! ТРЕТО:ТОЗ Е ТОЛКОВА ТЪП,ЧЕ ЧАК НЕ МОЖЕ И ДА ГО РАЗБЕРЕ!!!!ТИПИЧНО ЗА индивид ИЗРАСЪЛ ВЪВ "САКСИЯТА НА ПРИВИЛИГИРОВАНИ НОМЕНКЛАТУРНИ ДУШЕГУБЦИ"!!!ТОЗИ Е НЕПОПРАВИМ НОМЕНКЛАТУРЕн БОКЛУК!!!!БУДИ у НАС(обикновенните ЧОВЕЦИ)САМО ОТВРАЩЕНИЕ!!!!!венЗеремУЗ!!!!

Коментирай

Жоро

11 months before

Класическа схема за пране на пари,на много пари- софтуерна компания в офшорна зона.А мисирките и дебилите да си вярват ,че милиционерското лайненце е успешен бизнесмен.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.