Василев: Никога няма да подпишем нов договор с "Газпром"

https://svobodnoslovo.eu/politika/vasilev-nikoga-nyama-da-podpishem-nov-dogovor-s-gazprom/2636 SvobodnoSlovo.eu
Василев: Никога няма да подпишем нов договор с "Газпром"

България няма да подпише нов договор с "Газпром" за доставки на синьо гориво. Това заяви вицепремиерът Асен Василев в бюджетната комисия в парламента.

Василев отново посочи, че в момента в България не се купува руски природен газ, защото компанията едностранно е спряла да изпълнява договора си. Той изтича през декември.

"Отговорът на вашия въпрос към момента, кога това правителство ще преговаря с "Газпром" за нови количества газ, имайки предвид държанието на "Газпром" и отказа да изпълнява подписан договор, по който ние сме били абсолютно изрядни - единственият отговор, който мога да ви дам е "никога", каза Василев, като допълни, че "Газпром" решава на коя държава да приеме плащанията и на коя не. И на базата на това какъв обем доставя и кога изтича съществуващият ѝ договор.

"Не може, когато някой ти спре газа, въпреки че си плащаш и си изпълняваш договора, ти да разчиташ същият този човек, че няма да ти спре газа, когато си в трудна ситуация. Затова моят отговор е такъв, защото имаме ненадежден партньор, доказано ненадежден", каза Василев.

https://eurocom.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.