“Възраждане“ и ИТН предлагат нов референдум за еврото

https://svobodnoslovo.eu/politika/vazrazhdane-i-itn-predlagat-nov-referendum-za-evroto/137890 SvobodnoSlovo.eu
“Възраждане“ и ИТН предлагат нов референдум за еврото

„Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) внасят в парламента проекторешение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г.

Макар че двете партии заемат различни позиции по въпроса, проекторешението се внеся и от двете парламентарни групи. „Възраждане“ са против приемането на еврото, а ИТН искат да влезем в еврозоната, когато сме готови. От партията на Слави Трифонов заявиха, че биха гласували „против“, но имат принципното убеждение, че трябва да се състои допитване до народа.

„Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като противоконституционен и точно заради това ние го внасяме отново, за да може българският народ да се произнесе иска или не иска да влизаме в еврозоната“, коментира зам.-председателят на ПГ на „Възраждане“ Цончо Ганев.

„ИТН е за въвеждане на еврото, когато България е готова, но подкрепя принципа българските граждани да бъдат питани“, заяви председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов. Той обясни мотивите за новата инициатива за референдум заедно с „Възраждане“.

„Подкрепяме референдума на „Възраждане“ по изключително морални причини – защото те положиха усилия и събраха необходимия брой подписи да има референдум и Народното събрание, предишното, наруши Конституцията и собствения си закон, който беше приело, за референдумите и изхвърли в кошчето волята на 604 000 българи, които са се подписали“, каза Тошко Йорданов.

„Ние на този референдум, ако се състои, ще агитираме „против“ и ще искаме нашите хора да гласуват против въпроса, който задава „Възраждане“, но смятаме, че решението трябва да е в българските граждани“, добави Тошко Йорданов.

Конституционният съд отклони искането на 49 депутати от „Възраждане“ и ИТН, свързано с предложение за произвеждане на национален референдум за запазване на лева. Съдиите отхвърлиха жалбата на „Възраждане“ против решението на Народното събрание през юли 2023 г., с което пленарната зала отказа да провеждането на референдум. Въпросът беше „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“, а сред мотивите мнозинството в НС да откаже беше посочено, че този ангажимент фигурира в договора ни за присъединяване към ЕС.

obektivno.bg

9 Коментара

Посетител

1 month before

А дано този път мине! Защото Лошото Дебело момче вече се е заканил че няма да го допусне да влезе в НС ..

Коментирай

Иван Пеев

1 month before

НЕСВОБОДНО слово отново доказаха, че са зависимо от Пеевски. Коментариите под него изявление са забранение. Колкото до еврото - научно доказано е, ползата от въвеждането му е само за банките и няколкото крупни чорбаджии, извъшващи превалутиране на огромни суми. За народа еврото е като сламата за кравите, може и без нея, когато има сено и зоб, т.е. стабилен лев и големи пазари.

Коментирай

„Възраждане“ и „Има такъв народ“

1 month before

Всяка от тях по-отделно оПитаха с референдом! А стига глупости, влезте в ролята си на ГОВОРИТЕЛИ на народа! На негови ЗАЩИТНИЦИ! Знаете резултата- никой няма да излезе ! ЖЕГА е! А и в ГЪРЦИЯ ни очакват! Смешници! Забранете еврото със закон! Ако не можете Вие, поканете Пинокио(Хрисето от ДБ) той знае как да го напише!d:, D:, D:

Коментирай

До горния коментатор

1 month before

Мислете, преди да пишете. Референдум не се провежда сега и веднага. През ноември и декември да не напишете, че е много студено и няма кой да си подаде носа навън.))

Коментирай

творец

1 month before

Имам въпрос,,,,Защо силни икономуку като Полша,Чехия и Унгария отказват категорично влизането на държавите им в ЗАДЛЪЖНЕЛИТЕ ГОЛЕМИ ДЪРЖАВИ В ЕС. Някои от които външният им дълг е 150 % . С влизането ни в този бъркоч ние поемаме и тяхният дълг.

Коментирай

До горния коментатор

1 month before

До горния коментатор 15 hours before Мислете, преди да пишете. Референдум не се провежда сега и веднага. През ноември и декември да не напишете, че е много студено и няма кой да си подаде носа навън.)) Отговарям! Все още няма разбиране, Слави -правили референдум!-ДА Коцето -Правили референдум-ДА Колко още с нефелни въпроси след 5-10 15-25 години! Срок за приемането на Еврото няма! По добре да се проведе Референдум за "Разплащанията в кеш", както мъдро хидерланците си го записаха в конституцията! Иначе -и топло и студено сме банаи! Няма "матриал", който да гласува за бъдещето си! Няма! На следващите избори още по малко ще гласуват! Гаранция-за гъби! Успех с мисленето!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.