Време е Кирил и Асен да отидат в историята

https://svobodnoslovo.eu/politika/vreme-e-kiril-i-asen-da-otidat-v-istoriyata/118099 SvobodnoSlovo.eu
Време е Кирил и Асен да отидат в историята

Асен Василев каза на протестиращите миньори, че професията им е със затихващи функции, а умнокрасивите клакьори на „Промяната“ заляха Фейсбук с обиди по адрес на хората, които произвеждат електроенергията на България. Нарекоха ги орки, плебс, пролетарии, руски агенти, мурзилки с ватенки и какво ли още не. Това коментира Явор Дачков за "Филтър".

Мисля, че умните и красивите имат ментални проблеми, но когато министърът на финансите е некомпетентен социопат България наистина има проблем. Всеки ден, в който Асен Василев остава на поста си, е тежка щета за страната. Не знам какво мислят стратезите на сглобката, но би било най-добре след изборите Кирил и Асен да отидат в историята, а ГЕРБ, ДПС и „Демократична България“ да направят ново правителство. Може да вземат и ИТН или БСП. И без друго се разбра, че няма големи разлики между всички тях.

Между другото, само заради репликата си Василев трябваше вече да е подал оставка, да не говорим за престъпленията срещу българската енергетика, които извършиха с Кирил Петков в последните две години. Предателството към „Мини Марица Изток“ бе извършено от Кирил и Асен, още докато бяха служебни министри. Тогава те преправиха Плана за възстановяване и развитие от Европа и поеха ангажимент да затворят „Мариците“ до 2026 г. Това го знам от тогавашния служебен премиер Стефан Янев.

Не знам какво са писали сега, но мисля, че продължават да лъжат миньорите. Това е самоубийство за енергетиката ни и никакви милиарди от Европа не могат да го компенсират. България може да експлоатира още поне половин век мините в старозагорско и никакви зелени европейски лудости не трябваше да ни попречат да го сторим, стига да имахме политици с характер и с всичкия си.

Вместо да защитят националния интерес, Кирил и Асен предпочетоха да осигурят пари за близките си фирми, както направиха с посредниците при руския газ. Освен това решиха да продават реакторите за АЕЦ „Белене“ на Украйна и само за две години унищожиха енергийното бъдеще за десетилетия напред. За сравнение – през месец септември 2023 г. въглищата са произвели 900 GWh електроенергия, а ядрената централа в Козлодуй – 1422 GWh, или общо заедно – 73% от произведената електроенергия за цяла България.

Онзи ден премиерът Николай Денков нарече неволна грешка „формалния избор“ на фирмите, които трябваше да усвояват над 3 милиарда лева по териториалните планове за трите въглищни региона – Стара Загора, Кюстендил и Перник. Това стана след като ГЕРБ изобличиха правителството, че се готви без търг и конкурс да похарчи 3,5 млрд. лева за фотоволтаици и батерии, които не разкриват работни места, а парите отиват директно в спонсори на „Промяната“. Ако за Денков далавера за 3 милиарда са неволна грешка, се чудя колко ли ни излизат волните им грешки.

Впрочем тези дни не друг, а един от основателите на „Продължаваме промяната“ Диана Дамянова изобличи лъжите на правителството и Асен Василев за „Мариците“. В интервю за „Хоризонт“ на БНР тя каза следното: Териториалните планове преразглеждат решения на парламента. Народното събрание каза, че въглищната енергетика трябва да бъде запазена до 2038 г., а в Териториалните планове се предвижда 80% намаляване на енергийната мощност на България до 2030 г. Т.е. Министерският съвет е преразгледал решение на парламента и аз не знам това до каква степен е законно и как ще се отрази на тези момчета и момичета, които протестират на магистралите…Правителството си е позволило да наруши решение на парламента и всички думи, които казва, вече е с трактовката на нарушител на закона.

Според нея няма комуникационен проблем между протестиращите миньори и енергетици и властта: „Те са вулгарно лъгани, че ще бъдат запазени до 2038 г., а започват да ги ликвидират още сега. Вулгарно са лъгани с 36 заплати. Териториалните планове са чиновнически ужас, който е създаден, за да могат да се вземат пари сега. Това е национално предателство“, каза още Дамянова. По думите ѝ „всичко това с Плана и „Мариците“ е една измама, която е направена по две причини – да бъде хвърлен някакъв документ в Европа, втората – да има един огромен ресурс на разположение на правителството“.

Бившата пиарка на „Промяната“ заключи по следния безпощаден начин: „Аз създадох кръга от приятелски журналисти и мислители в ПП и много добре виждам какво се върши срещу заплащане, а това е изключително гнусно! Българската енергетика се закрива. Това правят управлаващите. Енерегетиците и миньорите защитават всички нас, които ще бъдем обречени на липса на ток.“

Не знам какво може да се добави към тези думи, но ми се струва, че прословутата българска апатия този път не само, че няма да ни помогне да оцелеем, ами направо ще ни затрие. Българското общество стои като хипнотизирано и нищо не е в състояние да го извади от будната кома. Ето защо се надавям протестите на енергетиците да не завършат безславно като онези на зърнопроизводителите. България има нужда от събуждане.

https://fakti.bg/

3 Коментара

moitoi

преди 6 месеца

...клакьори на „Промяната“ заляха Фейсбук с обиди по адрес на хората, които произвеждат електроенергията на България. Нарекоха ги орки, плебс, пролетарии, руски агенти, мурзилки с ватенки и какво ли още не. Това коментира Явор Дачков за "Филтър".??? Нацизмът има много Форми!!!Тази е Либерал-НАЦИстката КЛАСОВА!!! Може и КАСТОВА!!!

Коментирай

идиоти вън

преди 6 месеца

Каква история, какви 5лв. направо в забвението, просто трябва да бъдат забравени от хората, но не и от прокуратурата!

Коментирай

шаш

преди 6 месеца

е па яле ле са македонска наденица от леки, щото с нея се влиза в историята...Е...и с други "наденици" може.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.