Явор Дачков: "Промяната" е капитулирала тотално пред Борисов. ДБ ще ритне коалицията след местния вот

https://svobodnoslovo.eu/politika/yavor-dachkov-promyanata-e-kapitulirala-totalno-pred-borisov-db-shte-ritne-koaliciyata-sled-mestniya-vot/109608 SvobodnoSlovo.eu
Явор Дачков: "Промяната" е капитулирала тотално пред Борисов. ДБ ще ритне коалицията след местния вот

"Промяната" е капитулирала тотално пред Борисов."

Това заяви пред БНР журналистът Явор Дачков. 

"ГЕРБ искат да направят правителство с ПП. По-трудно е да се каже какво иска ПП. Траекторията на "Промяната" – тя стана водеща политическа сила благодарение на говоренето срещу Бойко Борисов и ГЕРБ, спечели управление, свали се сама, защото се оказа абсолютно неподготвена да управлява. Затова днес са в изолация. Най-голямата червена лампа за тяхната некомпетентност е бюджетът - с почти 7% дефицит. Това с бюджета е огромна дупка, огромен проблем", каза Дачков.

"Те сами показаха, че не могат да управляват. Иначе сега всички останали сили срещу ГЕРБ щяха да ги подкрепят тях и да се приключи с Бойко Борисов. Стана обратното – оказа се, че Кирил и Асен са в изолация, а Бойко Борисов командва парада. (…) Много хора го подценяваха през годините и продължават да го подценяват. Но той е един от най-добрите политици, ако гледаме това, което играе в политическата игра. Има няколко "университета" – като се започне от улицата и СИК, мине се през Тодор Живков и царя. След това главен секретар, кмет. Това е човек с изключителен опит. Накрая ПП излязоха и казаха, че с мафията ще правят съдебна реформа. Те не могат да направят правителство с Борисов, но са готови с мафията, както наричат ГЕРБ, да правят съдебна реформа. Това ми се вижда абсолютен нонсенс", посочи той.

Според Дачков на лидерската среща на ГЕРБ с ПП-ДБ от "Промяната" и ДБ са се държали с Борисов като "с баща, учител, директор, който ги е хванал в междучасието да пушат", а езикът на тялото е показвал "абсолютна капитулация на ПП пред ГЕРБ".

С поведението "хем сме с ГЕРБ, хем без ГЕРБ" пак отблъскваш електорат. Ще се окаже, че местните избори не са сигурни за ПП и ДБ, отбеляза Дачков. По думите му те са в позиция lose lose, на губещи, каквото и да изберат.

ДБ и самият Христо Иванов отдавна искат да направят коалиция с Бойко Борисов, защото разбират, че всеки следващ път ще преговарят с Борисов от позицията на по-слабия, коментира Явор Дачков в предаването "Политически НЕкоректно".

"ДБ ще ритне тази коалиция след местните избори. ПП не е никаква партия, нямат никакви структури. Те са политическа пирамида, основана за инкасиране на власт и пари. Те са стартъп, политически."

Явор Дачков прогнозира, че "ако сега ПП не направят легално управление с Борисов, на следващите избори ще отидат като трета политическа сила да се молят на Борисов да ги вземе в управлението, защото "Възраждане" ще ги е била".

Той допълни, че "ПП шиканират и предлагат имена, които ГЕРБ няма да приеме, а Борисов е толкова опитен, че ще затъват все повече и повече".

"Възраждане" растат непрекъснато, не изведнъж, както беше Слави Трифонов и "Промяната", а еволюционно и хората ги наблюдават внимателно, защото са лъгани, отбеляза Дачков.

"Но те се държат последователно и това им е играта. Костадин Костадинов е доста опитен политик. Ако Каракачанов не беше толкова суетен и го беше оставил да оглави ВМРО, сега нямаше да има "Възраждане", щеше да има едно голямо ВМРО, което е запазена марка отдавна в политиката. Костадинов е подготвен, дразни нарочно опонентите, защото това го държи на повърхността. Събира все повече хора. При него проблемът е, че засега е само той, липсва плътността на експертите, които ще управляват и е хубаво да се уплътни техния образ. "Възраждане" е необходима на българската политическа система, защото има поне една партия, която не е с американското посолство. Такава партия трябва да има и фактът, че е единствената, която расте, трябва да светне в главите на всички, които са много цензори, много либерали, много демократи, че има нещо гнило в българската публичност."

Запитан за ролята на американския фактор журналистът изрази мнение, че целите се постигат, а натискът оказва влияние. Според него доказателство за това е, че Борисов отдавна – още в предишния парламент, щеше да е направил коалиция с други партии, но американското посолство иска "и другото му крило – ПП и ДБ, в джаза, за да знаят, че са сигурни в евроатлантическата коалиция и оттам идват всичките тези сгънки".

"Те постигат своя интерес. Каквото и да говорим, е смешно, защото е очевидна намесата на американското посолство в България. (…) Намесата на американците си е съвсем реална, но тя не е груба - такава, че да не можеш да лавираш и да правиш собствена политика, както го прави Орбан. Костадин Костадинов има такава претенция. В един момент може да влезе в играта. Трябва да има ново поколение политици, които не са зависими от Щатите и техните списъци."

bnr.bg

4 Коментара

Половтаг

преди 4 месеца

Браво господин Дачков, браво. "Борисов бил най-добрият политик!"

Коментирай

ввввиви

преди 4 месеца

Който печели изборите, той съставя правителство и го предлага за гласуване в НС. Понеже от ГЕРБ не са сигурни, че тяхно предложение за министри ще мине през парламента, се чудят как да излязат от ситуацията и ще обвинят ПП, че не искат да направят с тях правителство. Борисов се пише хитряга, ама да не стане "Хитрата сврака, с двата крака".

Коментирай

Бахой

преди 4 месеца

Ще ритне коалицията,а след това и камбаната!

Коментирай

Бахой

преди 4 месеца

Ще ритне коалицията,а след това и камбаната!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.