За алчността на един олигарх * Как "Международен панаир - Пловдив" тръгна по стъпките на ликвидацията

https://svobodnoslovo.eu/politika/za-alchnostta-na-edin-oligarh-kak-mezhdunaroden-panair-plovdiv-tragna-po-stapkite-na-likvidaciyata/26336 SvobodnoSlovo.eu
За алчността на един олигарх * Как "Международен панаир - Пловдив" тръгна по стъпките на ликвидацията

Публикуваме позицията на ПГ на "БСП за България", прочетена от парламентарната трибуна, във връзка с решението на Общинския съвет - Пловдив от 24 ноември т.г. за собствеността на панаира в Пловдив.

 

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

 

Днес на сесия на Общински съвет - Пловдив ще се вземе решение за тоталната ликвидация на перлата не само на града под тепетата, а и на България - "Международен панаир - Пловдив" АД, който ще бъде даден в ръцете на Георги Гергов. 

 Алчността на един олигарх е на път да бъде материализирана. В годините за осъществяването на тази цел му помогнаха кметове, министри, съдии и пр, което се доказа и с Решението на ВАС от преди няколко дни.

Не може да не се отбележи, че в последните десет години беше позволено  дружеството, винаги да бъде на загуба и в същото време Община Пловдив постепенно да губи апортираните имоти и терени в "Пълдин туринвест" АД, обекти с  културно-историческа стойност, намиращи се в сърцето на града, в  Архитектурно - исторически резерват "Старинен Пловдив". Но и за това деяние няма нито санкции, нито наказания. Напротив, за да се стигне до тук има огромни нарушения от страна на Окръжен съд Пловдив в края на 2006 г., когато председател на съда е бил не кой да е друг, а самият бивш главен прокурор Сотир Цацаров. 

Нека да не забравяме, че в тази сага дори сегашният главен прокурор Иван Гешев заяви на 26 февруари 2020 г., че ще се направи пълна проверка. Тогава той казва: "Ще извършим пълна проверка, ще анализираме ситуацията и ще се снемат обяснения от всички замесени лица. Ако има данни и доказателства за престъпления, ще подходим както всеки път, независимо дали става въпрос за Гергов или някой друг". 

Близо три години след това изявление резултати от проверката няма и днес, Панаирът е вече почти сигурно в ръцете на Георги Гергов.  Още след незаконното решение на Общински съвет Варна от 10 декември 2021 г. започнаха множество жалби и протести. Тогава, като вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, Корнелия Нинова изпраща писмо до тогавашния Областен управител на Варна г-н Марио Смърков да спре това решение. Нещо повече, в три последователни позиции на държавата от същата година през 26 октомври, 8 декември и злополучната дата 10 декември, се настоява да се изпълни решението на Общински съвет Варна от 2 май 2017 г. и да се върнат акциите на държавата, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД. За съжаление общинският съвет във Варна, без дори да е променил старото си решение, решава да изпълни ново в полза на Георги Гергов.

Къде е проверката от прокуратурата? Къде е върховенството на закона? Напротив, ВАС решава, че няма нищо незаконно и позволява известният олигарх да предложи на пловдивския общински съвет решение, с което той бързо да си вдигне дяла и по този начин алчните му желания за унищожение на панаира да бъдат изпълнени. Подаръкът, който ще получи е 360 дка терени, паркове и над 100 дка изложбени центрове, които ще бъдат унищожени и превърнати в поредните безсмислени жилищни комплекси. 

Години наред предупреждаваме за тази несправедливост. Години наред се надига глас срещу това, че се унищожава умишлено уникално по своята същност изложение - панаирното градче, както го знаят всички пловдивчани. Едно по едно, известните за всички ни изложения биваха нарочно премахвани и се заявяваше, че тази вид дейност е вече неползотворна, за да се реализира мечтата на един разрушител и манията му на безскрупулен играч, който в преследване на лични интереси е готов да пожертва символа на град Пловдив, с който поколения пловдивчани се гордееха.

Няма как и този главен прокурор да направи нещо, ще останат само нереализираните му думи, защото в тази схема на века, както я нарекоха в Пловдив, са намесени много особи. Заради техните финансови интереси ще умре мечтата на българските възрожденци, които през XIX век подариха на красивия Пловдив едно бижу, с което да се гордеем и с което да посрещаме гости от страната и чужбина. През XX век кметове, бизнесмени и родолюбци развиват това световно средище на прогреса и търговията до истински разцвет. Искаме да припомним, че преди Георги Гергов да влезе в него, Управителния съвет на дружеството докладва през 2006 г. за рекордна чиста печалба от над 10 млн. лв. Сега това дружество е пред своя край заради алчността на един човек и жаждата за пари на корумпирани политици и съдии. А мечтата на възрожденците и родолюбците, перлата на пловдивчани, ще бъде смазана от техните безскрупулни желания.

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

Трябва да ни стане ясно, че днес ще добавим в списъка на легендите като авиокомпания "Балкан", металургичен комбинат "Кремиковци", нефтокомбинат Бургас и това "Международен панаир Пловдив" АД. За съжаление, трябва да признаем, че тук можем да спорим за бъдещето на България, но някъде, в някой кабинет или стая, хора като Георги Гергов и престъпни политици и съдии рушат от алчност настоящето на нашата родина.

duma.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.