За какво се разбраха правителството и зърнарите? Има ли компромис?

https://svobodnoslovo.eu/politika/za-kakvo-se-razbraha-pravitelstvoto-i-zarnarite-ima-li-kompromis/116840 SvobodnoSlovo.eu
За какво се разбраха правителството и зърнарите? Има ли компромис?

Изплащаме субсидиите на земеделските производители до 30 септември.Това заяви след среща със зърнопроизводителите премиерът.

Стана ясно, че по всяка една от поставените от протестиращите точки – или можем да предложим решение, или може да обясним как ще търсим решение в най-кратки срокове. Това заяви премиерът Николай Денков след среща с контактната група на протестиращите земеделци в МС. Министър-председателят подчерта, че до 30 септември ще бъдат изплатени всички субсидии, дължими на земеделските производители.

„След малко ми предстои разговор с премиера на Украйна, на който ще обясня, че днес с протестиращите сме обсъдили, че ще има определена квота за България, и тя ще бъде разрешена за внос у нас, когато сме уточнили колко голяма ще е тя. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна”, подчерта Денков.

По думите му по отношение на останалите продукти - царевица, пшеница и рапица , за които зърнопроизводителите искат забрана за внос – и в момента се водят преговори между ЕК и Украйна, заедно със земеделските министри на държавите членки. „Не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ще направим всичко възможно те да бъдат включени. Ако не – на двустранна основа ще проведем преговори с Украйна за тях”.

Той бе категоричен, че до момента не са установени каквито и да било проблеми с качеството на продуктите, внасяни от Украйна.

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че вносът на слънчоглед от Украйна ще бъде разрешен, когато има ясни коичества, които са договорени между преработвателите и производителите в България, като българската продукция ще бъде реализирана с приоритет.

Той е категоричен, че бюджетните постъпления няма да бъдат ощетени.

Финансовият министър добави, че 150 млн. лв. от помощта, която се отпуска на земеделците за Украйна, са отпуснати с постановление на МС съвет, като утре предстои да бъдат отпуснати и останалите над 60 млн. лв.

"Надявам се исканията ни да бъдат уважени и всички заедно да започнем да работим по конкретните теми за решаване на наболелите проблеми. Все още, въпреки че вече мина цяла седмица, не сме сядали заедно на маса за дебати, но процесът е динамичен, надявам се на добронамерени послания от властимащите", коментира Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация преди срещата с премиера.

Той се надява политическите сили да имат добрата воля да решат назрелите проблеми на сектора.

Важно е да се уточни, че по първа точка на исканията ни – за вноса на слънчоглед, премиерът пое ангажимент, че слънчоглед, докато не се регламентират тези механизми, няма да влезе в България, заяви Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Председателят на Националната асоциация обясни, че когато хората, които протестират отвън, бъдат доволни, и те като техни представители ще бъдат. "Слънчоглед няма да влиза в България, докато не се регламентират тези механизми", каза още той и посочи, че протестите в цялата страна ги правят техните членове, а не те.

"Надяваме се политиците да възприемат, че всички производители от земеделския сектор милеят да запазят българското производство и не смятат за редно да се допуска какъвто и да било внос на зърно от Украйна", каза още Илия Проданов.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев от своя страна заяви, че ако протестът продължи, след всички ангажименти, които пое правителството, смята, че могат да се правят други изводи

frognews bg

5 Коментара

Червената шапчица

преди 5 месеца

Виновен е Кремъл. Полша, Словакия, Румъния... Ами то само путинисти...

Коментирай

Червената шапчица

преди 5 месеца

Полша прекратява помощта за украинските бежанци... ---- Аз казах ли ви, тези са путинисти...

Коментирай

Иван Николов Иванов

преди 5 месеца

Ебаха им мамата на тези глупаци - земеделците от всички отрасли!!!!Няма значение дали карат майбаси ,поршета и трактори джон диър-последен модел,глупака си е глупак!!!Залъгаха ги с някакви субсидии и са готови да се откажат от всичко,което очакват българите от тях!!Няма по големи глупаци от българските селяни!!!Андрешковци за 5 гроша и глупаци за най-важното- живота на децата им!!

Коментирай

dimat

преди 5 месеца

Иванов,А какво правеха през това време останалите булгаристанци,включително и такива,каро нас?А?Какво направихме,аз,ти,той,онзи...?По стар български обичай,седяхме на диваните,пред конфитюрите си и дращехме небивалици!Оставихме ги те сами да се оправят.Не ги одкрепихме,както гърците например.Оставихме ги в ръцете на обиграните хищници и те им видяха сметката,а заедно с тах и нашата!За пореден път всички се проявихме,като мЪЪрша!А това беше една от последните възможност,за да се проявим,като народ,но ние не изневерихме на себе си и си останахме м..ъ..р..ша!

Коментирай

Лакота

преди 5 месеца

Димат...колко добре казано. Изкуство е да разбереш кога си загубил битката и кога войната. Днес ние загубихме...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.