Златина Станкова: Ангел Стефанов премахва неудобните от екипа си в Овча купел след победата

https://svobodnoslovo.eu/politika/zlatina-stankova-angel-stefanov-premahva-neudobnite-ot-ekipa-si-v-ovcha-kupel-sled-pobedata/14558 SvobodnoSlovo.eu
Златина Станкова: Ангел Стефанов премахва неудобните от екипа си в Овча купел след победата

Може ли първо да се представите!

Казвам се Златина Станкова, майка съм на трима сина, около които се върти целият ми свят. Именно те са и в основата на моята гражданска активност, искам да създам едно по-добро място за живеене за тях и нищо повече. В далечната вече 2007г започна проблема с местата в детските градини. Тогава най-малкият трябваше да тръгне на ясла.  Когато има проблем аз се опитвам да го реша, не да го заобиколя и за това тогава организирах първите протести във Форум БГ МАМА за справянето с липсата на достатъчно места в детските градини. В следствие на което беше създадена работна група към общината по темата, в която бях поканена и участвах. Моята теза тогава беше, че трябва да се изработи наредба в която ясно да се упоменава при строежа на колко жилищни блока, колко детски градини трябва да бъдат построени, колко училища, колко детски и спортни площадки, паркоместа, поликлиники, спирки и прочие.

Но работната група зацикли на създаване на сайт за онлайн записване и критерии за подбор на децата и аз се отказах. Просто това не беше и не е решение и към този момент. Няма как да подредиш децата по критерии, или да ги джуркаш на ролетка. Няма как… После живота така се случи, че ме завъртя от кауза в кауза, от протест в протест, от работна група в работна група, но така и не успявах да намеря критична маса за осъществяването на въпросната наредба. Точно това е и една от причините да се впусна в надпреварата в последните местни избори. В годините добих ясна представа за проблемите и решенията в родният ми град и имам визия за неговото развитие. Може би и точно с това се оказах неудобна за новият кмет на район Овча купел Ангел Стафанов.

Казвате, че сте неудобна? Районната администрация не може да създаде подобна наредба. Как точно сте неудобна тогава?!

Първо не е вярно, че района не може да влияе за създаването на наредба. Ние от Демократична България освен кметове, на последните избори вкарахме и общински съветници. Което дава възможност от района да инициира промяна в наредба, или цяла нова такава, а нашите общински съветници да я внесат за разглеждане и гласуване на СОС. Аз имам вече участие като заместник кмет в работната група на една изцяло нова наредба за столовото хранене и с предложения към нова наредба за  правила за строеж на дестки градини. Значи може! Въпросът е, че явно тази моя активност не хареса на кмета.  С встъпването си в длъжност като заместник кмет по образование и култура исках да надскоча правеното в района до този момент и да покажа как могат да се случват нещата.

Първо се опитах да потърся всички терени отредени за детски градини, училища, площадки и прочие – не ми бе дадена тази възможност с извинението, че не е правен такъв разбор на имотите, което и до ден днешен ми е непонятно как може да е вярно. Знаех за две сгради, които към онзи момент се използваха за социални дейности от СО, но които напрактика бяха оставени на произвола на съдбата и в които можеха да бъдат поместени поне 10-12 групи. Договорих едната да мине към отдел образование и да бъде реконструирана като детска градина.  Но втората сграда Дом Дъга, която се намира под Дипломатическият клуб Глория Палас под Горна баня , кмета не желаеше да реконструира в ДГ. След многократни разговори се оказа, че тя е била обещана за продажба на въпросният клуб. Апетитно място признавам. Това обаче не беше повод за мен да спра да се боря за сградата. Наложи се да пусна писма без подписа на кмета  до СО, до Фандъкова, до Чобанов и до Атанасова, писах за лошото стопанисване, писах за нуждата от места в ДГ и ясли в района и накрая на 14 май дойде очакваното писмо, че прехвърлят Дом Дъга към отдел образование и са готови да започнат процедура по реконструирането и.

Допълнително се опитах да намеря общински имоти, които да бъдат пригодени за изнесени групи, но има някои законови пречки и за това подадохме предложенията си към новата наредба за изискванията за отстояния, квадратура и т.н. Междувремено бяха ни подали сигнал, че част от двора на 53то училище в Горна баня е неправомерно заграден.

Докато събирах документацията се оказа, че кмета е подал на СОС да бъде гласувано отдаване под наем на въпросната част от двора, а в момента се готви по същият начин да се отдаде под наем друга част от същият двор, която също от години се ползва от други. Излиза, че вместо недобросъвестните ползватели да бъдат глобявани, то нарушенията им се узаконяват. Ето със такива неща няма как да се съглася и за това смятам, че съм неудобна.

И все пак какъв е доводът на кмета Ангел Стефанов да ви уволни?

Казва, че не съм имала административен опит. И да аз наистина нямам административен опит, До сега съм работила основно за себе си, или в НПО сектора и никога не съм заемала държавна или общинска длъжност. Но аз съм добър мениджър и мога да преценя кой какво умее и къде във веригата да го включа, за да се свърши работата качествено и в срок. А смятам това е най-важното за една ръководна позиция. Пък и бързо се уча и всичко постигнато от мен само за 6 месеца е повече от показателно. Под мое ръководство се създаде Гражданският съвет към района и всичката документация и правила свързани с него. В началото на пандемията от COVID-19 организирах затварянето на детските и спортни площадки, разлепването на правилата за предпазване по входовете. Кандидатствахме и бяхме одобрени по два проекта свързани отново с борбата с вируса „Топъл обяд“ и „Патронажна грижа“. Първият етап от първият вече мина и беше отчетен. С вторият очаквахме сключване на договор, след одобряването ни и тогава ме уволниха. Добре се сработихме със читалищата и заедно организирахме няколко събития. Опитах се да възродя изоставеният пазар в Овча купел 2, като го направим пазар на производителите.

Преборих се за по-рано споменатите две сгради. Внесохме предложения в две нови наредби към СО. Всичкото това не съм го направила сама разбира се и противно на това, което кмета се опитва да ми вмени, че не съм се разбирала с администрацията, това далеч не е вярно. Работех прекрасно с голяма част от хората там. Единственото може би което не можах да приема е, че в моят отдел се водеха длъжности като шофьор, който едно не правеше почти нищо по цял ден, но и взимаше по-голяма заплата от експертите ми. Опитах да поправя тази несправедливост в началото на годината, като максимално вдигнах заплатите на хората, които заслужаваха, но отново не бях подкрепена. Аз бих обединила длъжностите шофьор и склададжия, за сметка на още един човек в образованието.

Другото заради което ме е уволнил според неговите думи е, че не изпълнявам неговите разпореждания. Но има разпореждания, които са неизпълними според моето светоусещане и принципи. Като едното да прозвънявам ползвателите на услугата „Топъл обяд“ и да им обяснявам, че Ангел Стефанов ги храни и след 3г да гласуват за него. Мен ме е срам от подобни идеи дори и категорично отказах. Подони неща няма как да направя, пък и спуснати ми от кмета като задачи.

Но нали вие агитирахте за Ангел Стефанов през цялата предизборна кампания? Как ще обясните днес защо половин година по-късно, че този човек не става за кмет?

Да… Ето това е най-тежкият въпрос за мен, на който все още не мога да дам отговор. Аз съм от района. И от дете познавам много хора. Да агитирах с цялото си сърце за Ангел Стефанов, защото той имаше много подходящо CV, осанка, начин на изказ. И истината е, че ми вдъхваше пълно доверие. Все пак е бил омбудсман на София. Защитник на хората. Преподавател в НБУ публична администрация, тоест разбира от тези работа. Мислех си, че мога да разчитам на него, че което аз не разбирам той ще ми помогне, като един добър екип. Аз съответно ще му помогна с това в което съм добра. Така съм работила винаги. Както казах по-горе в един добър екип хората се допълват.

Днес вървя по улиците и срещам приятели и познати и всички ми казват „Ние гласувахме за него, заради теб. Няма да се предаваш! Ние стоим зад теб.“  И подобни неща. И да… Този избор не е само негов или мой, дали аз ще работя в общината. Този избор е на всички, които ми повярваха и ни подкрепиха като екип. И това ги кара хората да се сърдят. Те наистина гласуваха за нас като екип, не за Ангел Стефанов. За съжаление на него му трябваше много малко да го забрави.

Какво ще правите сега?

Както казах, това не е само мой избор. Всичко ще зависи от всичко и всички. Виждам, че хората наистина ме подкрепят. Но аз не мога да се върна в обстановката в която Ангел Стефанов създаде. Там не може да се работи. В момента си мисля, че ми трябва малко почивка, ще рестартирам и ще се опитам да погледна нещата малко извън емоциите. И тогава ще предложа решение на хората, които все още са с мен. Пък ще решаваме заедно. Както винаги. Аз няма да ги предам. Както и те не ме предават в този момент. За което им благодаря много!

Интервюто взе: Николай Николов

http://onovini.eu/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.