3 195 убити деца в Газа за три седмици

https://svobodnoslovo.eu/svyat/3-195-ubiti-deca-v-gaza-za-tri-sedmici/119803 SvobodnoSlovo.eu
3 195 убити деца в Газа за три седмици

Броят на децата, които са убити в Газа само за три седмици, надмина годишния брой на децата, убити в зоните на конфликт по света от 2019 г. насам, съобщи независимата неправителствена организация „Спасете децата“. От 7 октомври насам се съобщава за повече от 3 257 убити деца, включително най-малко 3 195 – в Газа, 33 – в Западния бряг и 29 – в Израел, според министерствата на здравеопазването в Газа и Израел.

Броят на децата, за които се съобщава, че са убити само за три седмици в Газа, е повече от броя на убитите във въоръжени конфликти в световен мащаб – в повече от 20 страни – в продължение на цяла година, за последните три години.

Децата съставляват повече от 40% от 7 703 души, убити в Газа, и повече от една трета от всички загинали в Западния бряг (палестинската автономия, която е под военно управление на Израел). С още 1000 деца, обявени за изчезнали в Газа, за които се предполага, че са погребани под развалините, броят на жертвите вероятно е много по-висок.

В петък израелските сили обявиха „разширени сухопътни операции“ в Ивицата Газа, като „Спасете децата“ предупредиха, че това ще доведе до повече смъртни случаи, наранявания и страдания, като същевременно призова за незабавно прекратяване на огъня.

Директорът на „Спасете децата“ Джейсън Лий заяви:

„Три седмици насилие откъснаха деца от семейства и разкъсаха живота им с невъобразима скорост. Цифрите са мъчителни и с насилието, което не само продължава, но и се разширява в Газа в момента, много повече деца остават изложени на сериозен риск.

„Смъртта на едно дете е твърде много, това са тежки нарушения с епични размери. Прекратяването на огъня е единственият начин да се гарантира тяхната безопасност. Международната общност трябва да постави хората пред политиката – всеки ден, прекаран в дебати, коства убити и ранени деца. Децата трябва да бъдат защитени по всяко време, особено когато търсят безопасност в училищата и болниците.

Съобщава се, че най-малко 6 360 деца в Газа са били ранени, както и най-малко 180 деца в Западния бряг и най-малко 74 деца в Израел. Повече от 200 души, включително деца, остават заложници в Газа.

Рискът от смърт на деца от наранявания никога не е бил по-висок, като ООН съобщава, че една трета от болниците в Ивицата Газа вече не функционират поради прекъсване на електричеството и „пълна обсада“ от правителството на Израел, блокиращо влизането на стоки като гориво и лекарства. Според „Лекари без граници“ (Medecins Sans Frontiers), недостигът на анестезия означава ампутиране на крайниците на деца без облекчаване на болката.

„Спасете децата“ е сериозно загрижена, че разгръщащата се наземна операция в Газа от израелските сили неизбежно ще доведе до повече жертви на деца, като телата на децата са особено уязвими от експлозивното оръжие.

„Спасете децата“ призовава за незабавно прекратяване на огъня. Призоваваме всички страни в конфликта да предприемат незабавни стъпки за защита на живота на децата, а международната общност да подкрепи тези усилия, както е тяхно задължение.

Според последните три годишни доклада на генералния секретар на ООН за децата и въоръжените конфликти общо 2 985 деца са били убити в 24 държави през 2022 г., 2 515 през 2021 г. и 2 674 през 2020 г. в 22 държави. През 2019 г. са загинали 4 019 деца.

https://obektivno.bg/

5 Коментара

Стоянов

преди 6 месеца

Ало,религиозните,къде е оня всемогъщия дето Му се кланяте!?Кой наказва той сега?!Аааа.... да-Той ви обича!

Коментирай

t_ab

преди 6 месеца

Някак по-друго си е демократично да убиваш жени, деца. Някак не те мъчи така силно съвестта, защото все пак те умират, за да живее демокрацията и доброто.

Коментирай

Стоянов

преди 6 месеца

Наказва ни,защото ни обича! И същото в пернишки вариант-бие ме,защото ме обича!Гледайте Джорж Карлин в ютуб-точен като скалпел!

Коментирай

албена

преди 6 месеца

Ужасяващи данни! Дано т.нар. "лидери на човечеството" най-сетне да се опомнят и да сложат край на това. И каква покъртителна снимка: дечицата на фона на руините и ниско долу, на праден план, гълъба, за когото вече няма място в небето.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.