Българският обирджия на Бил Гейтс арестуван с милиони в Аржентина

От Буенос Айрес Петров ръководел международна схема за банкови измами, закрилян от мастит полицейски шеф

https://svobodnoslovo.eu/svyat/balgarskiyat-obirdzhiya-na-bil-geyts-arestuvan-s-milioni-v-arzhentina-2/135989 SvobodnoSlovo.eu
Българският обирджия на Бил Гейтс арестуван с милиони в Аржентина

От Буенос Айрес Петров ръководел международна схема за банкови измами, закрилян от мастит полицейски шеф

През 2011 г. нашенецът Пламен Стоянов Петров се прочу из целия свят, след като заедно с други сънародници да източи хиляди долари от банковата сметка на американския милиардер Бил Гейтс чрез клониране на кредитната му карта. Той е бил арестуван преди дни в аржентинската столица Буенос Айрес като един от босовете на международна „мегабанда“ за банкови измами, отбелязват медиите в Южна Америка.

 

44-годишният Петров е закопчан в имението си в елитен квартал на Буенос Айрес в рамките на специализирана полицейска операция и разследване за международен престъпен синдикат, специализирал се в клонирането на кредитни и дебитни карти. Разследването срещу „мегабандата“ от Аржентина с български шеф се е проточило рекордните 7 години, като дълго време е било саботирано от арестуваните дни по-рано по обвинения в корупция в столицата Буенос Айрес бивш началник на полицията в район „Мар де плата“ главен комисар Хосе Луис Сеговия и неговия подчинен Хавиер Гонзалес. Смята се, че ченгетата са взимали пари от бандата за банкови измами на Пламен Петров, както и от десетки други престъпни организации, за да закрилят дейността им и за да саботират с бездействие „активни“ полицейски разследвания.

През последните няколко години групата около българина Пламен Петров, съставена от аржентинци, чилийци, парагвайци и от поне още двама българи, е разследвана за над 60 000 източени кредитни карти, теглене на десетки милиони евро заеми от финансови институции чрез фалшиви документи за самоличност и извършване на разнородни киберпрестъпления.

 

Масовите арести на членовете на бандата на българина Пламен Петров и обискираните имоти – общо над 20 на брой, са били извършени по едно и също време на 11 юни късно вечерта, за да се избегне теч на информация към престъпниците, съобщава аржентинският в. „Кларин“. От къщата на Пламен Петров в тузарския квартал „Лос Лагос де Норделта“, са иззети лимузини БМВ и „Ауди“, скъпи часовници „Ролекс“, „Картие“ и „Монблан“, няколко милиона аржентински песос, над 150 000 долара, 230 000 евро, както и пачки с боливари, реали, уругвайски песо и дори унгарски форинти.

 

„У членове на „мегабандата“ за банкови измами бяха открити множество електронни устройства под специален режим, резачки за карти, принтери, печати, машини за щамповане и хиляди фалшиви документи, използвани от престъпниците с користни цели“, съобщават от полицията в Буенос Айрес.

 

Разследващите твърдят, че поне още 10 членове от бандата на Пламен Българина са все още на свобода, съществува и версия, че част от престъпниците въртят схемите от България и ползват страната ни за препиране на част от заграбеното. „Има данни за пренасочването към България на финансови средства, придобити с измами чрез тегленето на банкови заеми с фалшиви документи“, твърди представител на полицията в Буенос Айрес.

 

Арестуваният български бос на действащата от Аржентина „мегабанда“ за банкови измами Пламен Петров беше закопчан и през есента на 2021 г. на летището в Ушуая, но впоследствие освободен под гаранция. Според думите на комисар Виктор Карденас, ръководител на отдела за сложни престъпления на полицията, Пламен Българина е бил закопчан на летището в Ушуая заедно със съпругата си от Венецуела Барбар Борхес Пантоха след подаден сигнал от англичанин за източени от сметката му 7000 евро. След задържането на Петров е установено, че за двудневния му престой в Ушуая той е съумял да похарчи над 60 000 евро от клонирани кредитни карти. Смята се, че арестът на Пламен е по вина на венецуелската му приятелка Барбара, която направила подозрително много покупки в скъпи бутици в Ушуая.

 

И макар Пламен Петров и Барбара да излязоха бързо на свобода след платени гаранции, арестуването на 44-годишния българин разкри съществуването на родна банда хакери, която върлува по света, извършва сложни електронни измами и води 5-звезден начин на живот. Техният бизнес изглежда перфектен – крадат, харчат, трупат, живеят като царе и ако случайно ги хванат някъде, бързо ги освобождават след няколко месеца прекарани в затвора“, отбелязва аржентинският в. „Кларин“. Изданието припомня и първия голям сблъсък на Пламен Петров със закона, случил се точно преди 13 години.

 

На 15 юни 2011 г. Пламен Стоянов Петров, тогава 31-годишен, е задържан с още трима българи в тузарски хотел в Парагвай след няколкодневно наблюдение от полицията. Оказало се, че Петров, заедно с 28-годишния си приятел Алексей Коларов е успял да източи банкова сметка на Бил Гейтс чрез клониране на кредитни карти. Заради удара си Пламен Българина бе кръстен „царят на хакерите“ и заедно с Коларов и останалите задържани българи Константин Кавръков и Марсел Пенчев се превърна в медийна сензация в Парагвай.

 

При тогавашните обиски в хотелските стаи на българите парагвайската полиция откри десетки клонирани карти и близо 90 000 долара, които Пламен и сънародниците му източили от банкомати в Асунсион. Разследването не успя да разкрие как точно родните престъпници са се домогнали до банковата карта на Бил Гейтс и са съумели да я клонират.

Тръгнаха спекулации, че мрежата на българите е действала и в САЩ, откъдето живеещи зад океана нашенци са им изпращали клонирани чрез скиминг устройства кредитни карти на милионери и световни знаменитости.

Самият Бил Гейтс, от чиято сметка са били отклонени около 3000 долара, не е разбрал, че е ограбен.

 

След скоростен съдебен процес в Парагвай българите бяха осъдени на по година затвор.

 

След излежаването на присъдата си Пламен Петров се установява за постоянно в Аржентина, където създава международен крими синдикат за банкови измами. След последния арест на 44-годишния български обирджия на Бил Гейтс медиите в Аржентина пророкуват, че той и съмишлениците му най-накрая ще се сдобият с дългогодишни ефективни осъдителни присъди.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

1 Коментара

ААААААААААААААА

1 week before

Тотални неграмотници, дори заглавието ви е абсолютно бездарно неграмотно! Правилното и според правилата на българския език е: "Българският обирджия на Бил Гейтс Е БИЛ арестуван с милиони в Аржентина"!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.