Байдън: Ако Северна Корея нападне САЩ, това ще бъде краят на Ким Чен-ун

https://svobodnoslovo.eu/svyat/baydan-ako-severna-koreya-napadne-sasht-tova-shte-bade-krayat-na-kim-chen-un/109536 SvobodnoSlovo.eu
Байдън: Ако Северна Корея нападне САЩ, това ще бъде краят на Ким Чен-ун

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди за тежки последици за режима на Северна Корея, ако започне ядрена атака, докато се опитва да увери Южна Корея в ангажимента на Вашингтон да защитава своя съюзник срещу заплахата от Севера.

„Ядрена атака от Северна Корея срещу Съединените щати или техните съюзници или партньори е неприемлива и ще доведе до края на който и да е режим, ако предприеме такова действие“, каза Байдън в сряда на съвместна пресконференция след среща с южния си представител Корейският колега, президентът Юн Сук Йол, в Белия дом.

Байдън каза, че съюзът на САЩ с Южна Корея е „железен“ и включва ангажимент за възпиране на Северна Корея от атака.

Забележките идват, когато САЩ и Южна Корея обявиха споразумение за противодействие на ядрените заплахи от Севера. Вашингтон се съгласи да разположи ядрени подводници в Южна Корея и да позволи на Сеул да се присъедини към операциите по ядрено планиране.

В случай на ядрена атака от страна на Пхенян, двете страни обещаха да „отговорят бързо, преобладаващо и решително, като използват цялата сила на алианса, включително ядрените оръжия на Съединените щати“, каза Юн на пресконференцията.

САЩ и Южна Корея цитират нарастващата си загриженост относно заплахата, породена от нарастващия арсенал от ядрени оръжия на Северна Корея, включително ракети, които биха могли да ударят континенталната част на САЩ. Те вярват, че новите мерки ще направят по-малко вероятен ядрен конфликт със Севера.

От своя страна Сеул заяви, че ще спазва Договора за неразпространение на ядрени оръжия и ще се въздържа от разработване на свои собствени ядрени оръжия. Мнозинството от южнокорейците вярват, че страната се нуждае от собствени ядрени оръжия, цитирайки заплахи както от северния си съсед, така и от все по-настоятелния Китай.

Под ръководството на Ким Чен Ун Северна Корея засили своите ракетни тестове и заплаши да използва оръжията си „по всяко време и навсякъде“. През март тя разкри тактически ядрени бойни глави, които могат да се поберат на ракети с малък обсег, оръжия, които според анализатори представляват сериозна заплаха за Южна Корея.

В сряда вечер Юн и Байдън показаха своето приятелство на държавна вечеря в Белия дом. Юн, който беше говорил чрез преводач в публичните си изяви през целия ден, изпя първия стих от класиката на 70-те „Американски пай“ пред впечатлена тълпа.

https://eurocom.bg/

7 Коментара

Ако Северна Корея нападне САЩ, това ще бъде краят на Ким Чен-ун

преди 1 година

Бих препоръчал да не се разсейва между Тайван, Северна Корея и Окраина ! Джепане не остана! Да си пие хапчетата и да не го мисли!

Коментирай

Сенека

преди 1 година

Просто джо, а помниш ли как Ким уважаваше президента Тръмп? Дори се изрази, че бил негов почитател. А ти, просто джо, кога...?

Коментирай

Чичо

преди 1 година

Бай Дъното ли? Невчесаните мисли на несресан човек! Привиждат му се междузвездни войни!?

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 година

Никол Станкулова приплака възмутено - И ТАЗ ДОБРА: Натали Трифонова няма с кого да се чукне в басейна…

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 година

Президентите на Русия и на Турция - Владимир Путин и Реджеп Ердоган, дадоха формален старт на АЕЦ „Аккую“ на турското южно средиземноморско крайбрежие. Те участваха чрез видеоконферентна връзка в церемонията по зареждането на ядрено гориво в централата, предадоха световните агенции. ----ние пък ще сеем арпаджика и боба.

Коментирай

кимчо

преди 1 година

Никой у нас не харесва пръдльовци , особенно англосаксонски . Затова и въздуха ни е по чист и здравословен от юга .

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.