Байдън се отказа от президентската надпревара

https://svobodnoslovo.eu/svyat/baydan-se-otkaza-ot-prezidentskata-nadprevara/138718 SvobodnoSlovo.eu
Байдън се отказа от президентската надпревара

Президентът на САЩ Джо Байдън се отказа от президентската надпревара за следващ мандат. В обръщение до американците с дата 21 юли, 2024 г. Байдън пише: 

"Скъпи сънародници,...

За мен бе най-голямата чест на моя живот да ви служа. И докато досега имах намерение да търся преизбиране, вече смята, че е в най-добрия интерес на партията ми и страната ми да се откажа и да се фокусирам изцяло върху задълженията си като президент до края на изтичане на мандата ми", се казва в обръщението. 

Байдън заяви, че се надява номинацията на Демократическата партия тази година да отиде при вицепрезидента Камала Харис.

Решението идва броени дни, след като Байдън бе диагностициран с ковид. Преди това президентът на САЩ сам обяви условията, при които би се отказал - ако лекарите констатират, че здравословното му състояние е неблагоприятно да изпълнява функциите. Решението идва на фона на получила тласък кампания на конкурента на Байдън - Тръмп, след неуспелото покушение срещу живота му. 

Какво още се казва в обръщетието: 

"В последните три години и половина ние отбелязахме голям прогрес като нация. Днес Америка има най-силната икономика в света. Извършихме исторически инвестиции в обновяването на Америка, в намаляването на цените на лекарствата за възрастните, в разширяване на достъпа до здравеопазване за рекорден брой американци. Осигурихме критично необходимите грижи за милиони ветерани, изложени на токсични субстанции. Прокарахме първия закон за безопасност на оръжията за последните 30 години. Избрахме първата жена от афро-американски произход във Върховния съд. И прокарахме най-значимото законодателство в света в областта на климатичните промени. Америка никога не е била в по-добри позиции да води от тези, които заема днес. 

Знам, че нищо от това нямаше да бъде възможно без американските граждани. Заедно ние преодоляхме безпрецедентна пандемия и най-лошата икономическа криза след Голямата депресия. Защитихме и запазихме нашата Демокрация.  И подновихме и подсилихме партньорствата си в света.  

За мен бе най-голямата чест на моя живот да ви служа. И докато досега имах намерение да търся преизбиране, вече смята, че е в най-добрия интерес на партията ми и страната ми да се откажа и да се фокусирам изцяло върху задълженията си като президент до края на изтичане на мандата ми. Ще говоря пред нацията по-късно тази седмица в повече подробности за моето решение. 

За момента нека изразя най-дълбоката си благодарност към тези, които работиха толкова сериозно за да ме видят преизбран. Искам да благодаря на вицепрезидента Камала Харис за това, че беше изключителен партньор във всички тези усилия. И нека изразя най-сърдечната ми благодарност към американския народ за вярата и доверието, което ми дадохте. И днес вярвам това, което винаги съм вярвал: че няма нищо, което Америка не би могла да постигне - когато го правим заедно. Просто трябва да помним, че ние сме Съединените Американски щати".

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп коментира пред CNN оттеглянето на Байдън от президентската надпревара. Тръмп прогнозира, че Демократическата партия ще номинира досегашния вицепрезидент Камала Харис. Според него тя „ще бъде по-лесна за побеждаване от Байдън“. Самият Байдън Тръмп нарече „най-лошият президент в историята на страната“.

https://www.segabg.com/

4 Коментара

Хохлам пиздец

1 month before

Захарова призова да се разследва заговора на американските медии и политици за здравето на Байдън

Коментирай

Розов демократ

1 month before

На кого ни оставяш байдънееее

Коментирай

Христо Иванов Бойкикев-потомствен комунист-демократ

1 month before

Предлагам промяна в конституцията на сащ , на тези избори за президент да имат право да гласуват и индийците(камилата е индийка) и по този начин демократите-комунисти ще спечелят.А сега кажете не съм ли умен като болшевик.

Коментирай

Посетител

1 month before

А аз се чудя, не му ли погодиха номер на Самоходния Дедко?! Защото, четейки и слушайки различни източници, половин час преди публикуването на изявлението Дедко продължавал да упорства да се яви на изборите... Дали не го поставиха пред свършен факт?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.