Байдън унищожи енергетиката на Европа докато наказва Тексас за бунт

https://svobodnoslovo.eu/svyat/baydan-unishtozhi-energetikata-na-evropa-dokato-nakazva-teksas-za-bunt/126123 SvobodnoSlovo.eu
Байдън унищожи енергетиката на Европа докато наказва Тексас за бунт

Когато започна войната в Украйна ни беше обещано, че ще се намерят алтернативни източници на природен газ, за да не срещне Европа сериозни затруднения за енергията и отоплението. Един потенциален нов източник беше втечнения природен газ от САЩ - като много държави започнаха да строят ударно терминали за втечнен газ по пристанищата и да поръчват американски танкери.

Е, Джо Байдън току-що замрази строежа на нова инфраструктура за износ на втечнен газ от САЩ.

Изглежда, че Европа ще отнесе последиците от войната на Байдън с Тексас. Този моратирум уж се налага, защото президента на САЩ се е притеснил за екологичните последици от износа на втечнен газ, но на абсолютно всеки му е ясно, че това е наказателна акция за щата Тексас, който отказа да се подчини на президентската заповед да спрат да пазят границата. Губернаторът на щата Грег Абът веднага заяви, че това е удар срещу бизнеса и заплашва освен тях и цяла Америка.

Това, което пропусна да отбележи е, че това е сериозен удар за Европа. През последните 2 години САЩ се превърна в критично важен вносител на енергия за множество държави, като Нидерландия, Великобритания, Франция, Испания и Германия са увеличили своето количество почти тройно. Общо 67% от всичкия втечнен газ от Америка пристига именно в Европа. Не само това, ами огромни инвестиции в нови терминали във Финландия, италия, Германия, Испания и Великобритания предвиждат още повече внос на втечнен газ, който може да пристигне само от САЩ.

Байдън реши, че не може. Разбира се, не може да внасяме газ и от Русия.

Всичко това се случва само, защото Тексас искаше да пази границата на САЩ от неконтролируемо нахлуване на милиони мигранти. Абът каза, че това е нашествие и заяви, че Джо Байдън се е отрекъл от своята длъжност като президент да пази държавата от чуждо нашествие. 25 от 50-те щати се обявиха в негова подкрепа, а конфликтът заплашва да продължи да расте. Защо обаче трябва да се разрушава европейската енергетика, и без това изнемогваща от конфликта между Украйна и Русия, не е ясно.

Вероятно това е направено със същото ниво на мисъл като решението на Байдън да нареди на Тексас да спре да пази собствената си граница от нашествие. Резултатът обаче може да е катастрофален. Милиарди евро инвестиции, направени за нищо. Отново в търсене на нов източник на газ, въпреки, че вече няма много останали такива в света. България също разчиташе на втечнен газ, впрочем. Самият държавен секретар на Байдън заяви, че може да покрият нуждите на държавата ни по този начин.

Единствената надежда е, че сме към края на зимата, а преди следващата зима има нови избори в САЩ. След това решение вече изглежда, че избирането на Доналд Тръмп за президент е не само въпрос за оцеляването на Америка, а и за оцеляването на Европа.

Виктор Блъсков

trud.bg

2 Коментара

Massive Attack

преди 3 месеца

Байдън унищожи не само енергетиката на Европа. Той смачка цялата икономика на Европа, благодарение на всички европейски лидери, които стриктно изпълняват заповедите на САЩ. Европейските политици винаги са били предани слуги на САЩ, а Великобритания беше "Троянски кон" в ЕС. САЩ и Великобритания съсипаха тотално Европа, а сега се опитват да разпалят Трета Световна Война, чрез провокиране на войни в различни държави по света. Няма по-гнусна и кръвожадна сган от американците и англичаните.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.