Бившият главен прокурор на Украйна: Байдън накара Порошенко да ме уволни, защото разследвах фирмата, която назначи сина му

https://svobodnoslovo.eu/svyat/bivshiyat-glaven-prokuror-na-ukrayna-baydan-nakara-poroshenko-da-me-uvolni-zashtoto-razsledvah-firmata-koyato-naznachi-sina-mu/115451 SvobodnoSlovo.eu
Бившият главен прокурор на Украйна: Байдън накара Порошенко да ме уволни, защото разследвах фирмата, която назначи сина му

Бившият главен прокурор на Украйна Виктор Шокин заяви пред Fox News в ексклузивно интервю, че е бил уволнен по време на администрацията на Обама заради разследване на енергийната компания "Буризма", в чийто управителен съвет е участвал Хънтър Байдън.

По време на интервюто с Брайън Килмийд от Fox News, което ще бъде излъчено в събота в 20:00 ч. - Шокин заяви, че е негово "твърдо убеждение", че е бил уволнен, защото тогавашният вицепрезидент Байдън и синът му Хънтър са били подкупени. Бившият украински президент Петро Порошенко отстрани Шокин през 2016 г. след обвинения в корупция и натиск от страна на администрацията на САЩ, ръководена от Байдън.

"В предишните си интервюта неведнъж съм казвал, че Порошенко ме уволни по настояване на тогавашния вицепрезидент Байдън, защото разследвах "Буризма", казва Шокин в интервюто.

"Порошенко и Байдън разбираха, че ако бяхме продължили с разследването на "Буризма", щяхме да открием фактите за корупционните дейности, с които са се занимавали. Това включваше както Хънтър Байдън, така и Девън Арчър и други".

Шокин добавя, че според него Джо и Хънтър Байдън са получили подкупи във връзка със случая, но не предоставя доказателства за това обвинение. 

"Не искам да се занимавам с недоказани факти, но моето твърдо убеждение е, че, да, това е бил случаят", добави той. "Те са били подкупени. А фактът, че Джо Байдън е раздал 1 милиард долара американски пари в замяна на моето уволнение, не е ли фрапантен случай на корупция?"

Украинският главен прокурор Виктор Шокин дава пресконференция на 2 ноември 2015 г., месеци преди да бъде отстранен от длъжност заради обвинения в корупция. (Геня Савилов/AFP via Getty Images)

"От години тези неверни твърдения са развенчани и независимо колко ефирно време им отделя Fox, те ще останат неверни", отговори говорителят на Белия дом Иън Самс на въпрос на Fox News. "Фокс дава трибуна за тези лъжи на бивш украински главен прокурор, чиято служба собственият му заместник нарече "огнище на корупция", предизвиквайки искания за реформи не само от тогавашния вицепрезидент Байдън, но и от американски дипломати, международни партньори и републикански сенатори като Рон Джонсън."

Една година след като напусна Белия дом, Байдън се похвали как лично е оказал натиск върху Порошенко да уволни Шокин. Той обясни, че е казал на украинските официални лица, че САЩ ще задържат до 1 млрд. долара от помощта, предназначена за страната им, ако Шокин остане на поста си.

"Казах: "Не, няма да го направя - няма да ви дадем този милиард долара". Те казаха: "Вие нямате никакви правомощия. Вие не сте президент. Президентът е казал -". Аз казах: "Обадете му се." Байдън отбеляза по време на събитие през януари 2018 г., организирано от Съвета за международни отношения. "Казах: "Казвам ви, че няма да получите тези 1 млрд. долара".

"Казах: "Няма да получиш милиарда. Аз ще си тръгна оттук", продължи Байдън. "Погледнах ги и казах: "След шест часа си тръгвам. Ако прокурорът не бъде уволнен, няма да получите парите". Е, кучи син, той беше уволнен. И те поставиха на мястото му човек, който по това време беше солиден".

Шокин обаче заяви, че по време на отстраняването си е разследвал "Буризма" и нейния собственик Микола Злочевски. През февруари 2016 г., един месец преди Шокин да бъде уволнен, неговата служба подава иск за конфискуване на имуществото на Злочевски, включително четири жилища, два недвижими имота и спортен автомобил "Ролс-Ройс", съобщава тогава Kyiv Post.

Бившият главен прокурор заяви пред Fox News, че Буризма незаконно е произвеждала, продавала и използвала доставки на природен газ.

Разследването му е проведено, докато Хънтър Байдън е бил член на борда на директорите на "Буризма". Хънтър постъпва във фирмата през 2014 г. и напуска през 2019 г., след като мандатът му в борда изтича. 

Бившият бизнес партньор на Хънтър - Девън Арчър, който също е бил член на борда на "Буризма", свидетелства на изслушване при закрити врати на Комисията за надзор в Камарата на представителите през юли, че под натиска на службата на Шокин и други структури, разследващи "Буризма", ръководителите на компанията са се обърнали към Хънтър за помощ. Арчър заяви, че Хънтър "се е обадил във Вашингтон", за да помогне за уволнението на Шокин.

"Днешните показания на Девън Арчър потвърждават, че Джо Байдън е излъгал американския народ, когато е заявил, че не е знаел за бизнес сделките на сина си и не е участвал в тях", заяви конгресменът Джеймс Комер, председател на Комисията за надзор и отчетност в Камарата на представителите. "Джо Байдън беше "марката", която синът му продаваше по целия свят, за да обогати семейство Байдън."

"Когато собственикът на "Буризма" беше подложен на натиск от украинския прокурор, разследващ компанията за корупция, Арчър свидетелства, че ръководителите на "Буризма" са помолили Хънтър да "се обади на Вашингтон" след среща на борда на директорите на "Буризма" в Дубай", добави той. "Защо Джо Байдън излъга американския народ за бизнес сделките на семейството си и за своето участие? Възниква въпросът какво още крие той от американския народ?"

Синът на президента Байдън - Хънтър Байдън - е член на борда на директорите на Burisma между 2014 и 2019 г. (AP Photo/Julio Cortez)

Наскоро Fox News Digital съобщи, че на 2 ноември 2015 г. изпълнителният директор на "Буризма" Вадим Пожарски е изпратил имейл до Хънтър Байдън, Арчър и колегата му Ерик Шверин с "предложение, договор и проформа фактура от лобистката фирма Blue Star Strategies". Съобщава се, че Хънтър е свързал "Буризма" с "Blue Star Strategies" , за да помогне на енергийната фирма да се пребори с обвиненията в корупция, повдигнати срещу Злочевски, собственик на компанията.

Пожарски подчертава в имейла си, че "крайната цел" на споразумението с Blue Star Strategies е била да се прекратят "всякакви дела/процеси срещу Микола Злочевски в Украйна".

"Доказателствата ясно показват, че Хънтър Байдън е бил назначен в борда на директорите на "Буризма" само заради фамилията си и семейната мрежа", заяви Комер пред Fox News Digital след доклада.

В изявление за Fox News обаче Белият дом посочва, че Шокин е бил уволнен, защото е бил твърде мек по отношение на корупцията. 

Белият дом също така заяви, че службата на Шокин не е разследвала "Буризма" или Хънтър по време на отстраняването му през март 2016 г., и посочи три доклада, публикувани в рамките на няколко седмици един след друг през 2019 г. от "Вашингтон пост", "Асошиейтед прес" и "Ню Йорк таймс", в които се посочва, че службата на Шокин не е разследвала "Буризма".

Девон Арчър, бивш бизнес сътрудник на Хънтър Байдън, пристига за изслушване при закрити врата в Комисията по надзор на Камарата на представителите на 31 юли.

След отстраняването на Шокин вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че той е бил критикуван в Украйна за това, че не е преследвал длъжностни лица, бизнесмени и депутати за корупция, докато Виктор Янукович е бил президент. През 2016 г. правителството на САЩ и Международният валутен фонд са смятали, че Шокин не е направил достатъчно за борбата с корупцията, която се е ширела в цяла Украйна.

Както бившият помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Виктория Нюланд, така и бившият заместник-помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси Бриджит Бринк свидетелстваха по време на изслушване в Сената през 2020 г., че решението на Шокин да не продължи разследването за "Буризма" или да изкорени корупцията на други места е било причина за уволнението му.

"Към онзи момент стигнахме до заключението, че всъщност уволнението на прокурор Шокин би било в разрез с интересите на "Буризма", тъй като той не само че не я разследваше, но и беше защитаваше онези, които прекратиха делото срещу "Буризма", каза Нюланд.

Тя заяви, че правителството на САЩ е "недоволно, че предишни разследвания срещу "Буризма" не са били доведени до край".

Източник: Fox News

Превод: "Гласове"

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.