ЕДИНСТВЕНИЯТ МЪЖ НА ЕВРОПА! Орбан блокира 50 млрд. помощ за Киев и напусна залата

https://svobodnoslovo.eu/svyat/edinstveniyat-mazh-na-evropa-orban-blokira-50-mlrd-pomosht-za-kiev-i-napusna-zalata/123322 SvobodnoSlovo.eu
ЕДИНСТВЕНИЯТ МЪЖ НА ЕВРОПА! Орбан блокира 50 млрд. помощ за Киев и напусна залата

Въпреки действията на унгарския премиер, ръководителите на ЕС дадоха съгласие на преговорите за членство на Украйна в Съюза

Унгария блокира днес одобряването на пакет от финансова помощ за Украйна, въпреки че ЕС лидерите се съгласиха да започнат официално преговори за присъединяване на Украйна към блока, важен пробив за Киев, докато се опитва да засили подкрепата на своите съюзници, предаде Ню Йорк Таймс.

Решението за ЕС присъединяването дойде в решаващ момент за президента на Украйна Володимир Зеленски, който току-що се беше завърнал от тежко посещение в Съединените щати, където молеше за отчаяно необходими пари за военните му усилия, които се спъват от политически разделения в Конгреса.

Въпреки че присъединяването ще отнеме години, съобщението в четвъртък беше символична победа, която вероятно ще разгневи руския президент Владимир Путин, който заклейми европейските амбиции на Украйна като форма на агресия.


„Това е победа за Украйна. Победа за цяла Европа. Победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва“, каза г-н Зеленски на X в отговор на новината.

Следващото препятствие за Украйна ще бъде да осигури 50 милиарда евро - около 52 милиарда долара - предложена помощ за страната. ЕС. лидерите не успяха да се споразумеят за тази помощ, въпреки че продължиха да преговарят до ранните часове на петък.

В началото на среща в четвъртък премиерът на Унгария Виктор Орбан каза, че планира да наложи вето на официалното започване на преговорите за присъединяване на Украйна с аргумента, че страната не е готова и че влизането на Украйна би било лошо за блока и за Унгария.

Но в крайна сметка, по нареждане на германския канцлер Олаф Шолц, Орбан буквално напусна залата, когато дойде време да изложи възраженията си срещу започването на тези преговори, позволявайки решението да бъде взето, докато той на практика се въздържа.

Преговорите за присъединяване към блока обикновено отнемат десетилетие или повече и включват провеждане на големи реформи на страната кандидатка в съответствие с правилата и стандартите на ЕС.

Шарл Мишел, президентът на Европейския съвет, който ръководи срещите, каза пред медиите, че 26 страни са подкрепили финансовата подкрепа за Украйна, но една не го направи.

„Един лидер не може да се съгласи по това“, каза Мишел на импровизирана пресконференция в 3 часа сутринта местно време в петък, добавяйки, че лидерите ще се съберат отново, за да се опитат да осигурят единодушие – което е необходимо за това решение – в „началото на януари .”

Орбан, който в миналото забави някои санкции на ЕС срещу Русия и се смята за най-близкия съюзник на президента Владимир Путин в блока, каза по-рано в четвъртък, че помощта трябва да дойде едва след общоевропейските избори, планирани за лятото.

Украйна може да издържи малко забавяне на одобрението на средствата. ЕС вече разполага с финансиране за Украйна в настоящия си бюджет, докато 52-те милиарда долара са предвидени за нов пакет от помощ, известен като Механизма за Украйна, който ще предоставя безвъзмездни средства и заеми на страната от 2024 до 2027 г.

https://mediamall.info/

1 Коментара

Посетител

преди 4 месеца

На практика Орбан клекна. Щом не е наложил вето, на практика се е съгласил...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.