ЕК пак ни отряза! Няма да отпусне на 2 млрд. евро за оградата по българо-турската граница

https://svobodnoslovo.eu/svyat/ek-pak-ni-otryaza-nyama-da-otpusne-na-2-mlrd-evro-za-ogradata-po-balgaro-turskata-granica/44204 SvobodnoSlovo.eu
ЕК пак ни отряза! Няма да отпусне на 2 млрд. евро за оградата по българо-турската граница

След като Австрия и Нидерландия ни порязаха за Шенген, става ясно, че и исканите 2 млрд. евро за изграждане на оградата с Турция ще ни се разминат, въпрекии гръмките обещания на канцлера Нехамер в София да лобира пред ЕК да получим тези средства.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон е отхвърлила искането на австрийския канцлер Карл Нехамер за финансиране на допълнителното изграждане на оградата по българо-турската граница, предадоха австрийската агенция АПА и БТА.

Припомняме, че по време на визитата си у нас на 23 януари канцлерът Карл Нехамер обяви, че Виена ще подкрепи пред ЕК предоставянето на България на 2 млрд. евро за подсилване охраната на границата. Нехамер посети границата и се запозна с мерките по охраната ѝ.

В бюджета на Европейския съюз за това не са предвидени средства. Ако харчим пари за стени и огради, няма да ни останат за други неща“, е заявила Йохансон, цитирана от АПА.

Това изказване тя е направила преди неформалната среща на министрите на вътрешните работи на страните членки на Европейския съюз, провеждаща се днес в Стокхолм, Швеция.

Днес министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е повторил искането на Австрия за отпускането на европейски средства, посочва АПА. Агенцията допълва, че според министъра по темата са се състояли оживени дебати, като в края им е имало „раздвижване по случая“. Много държави, чиито граници са и външни граници на ЕС, имат нужда от помощ, е подчертал австрийският министър вътрешен министър.

„Мисля, че много страни ще имат интерес границата да стане по-добре охранявана“, е заявил министърът, визирайки българо-турската граница. За тази цел е необходима подкрепата на Европейската комисия „в различни аспекти“, например за технически съоръжения, но и по въпроса „отнасящ се за оградите“.

Австрийското радио и телевизия ОРФ цитира и изявление на Карнер, направено преди днешната среща с колегите му от Европейския съюз. „В Австрия натиснахме спирачката на бежанците, сега се нуждаем от мерки в Европа, с които да се борим срещу злоупотребите с този статут“, е заявил той, визирайки бежанския статут.

Карнер отново е поставил въпроса за разработване на пилотен европейски проект - така наречената „Директива за отказ“, която ще помогне всички, които идват незаконно в Европа по икономически причини, да бъдат връщани още на външните граници на ЕС.

https://epicenter.bg/

3 Коментара

RedHotShittyDiaper

преди 1 година

Европа вече ви е дала парите за оградата! Кой и как ги усвои и присвои всички знаете? Търсете ги от там! Ако ви дадат още пари и тях ще откраднете, за това нищо няма да получите.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.