ЕС променя политиката си – оръжията вече са по-важни от климата

https://svobodnoslovo.eu/svyat/es-promenya-politikata-si-orazhiyata-veche-sa-po-vazhni-ot-klimata/126524 SvobodnoSlovo.eu
ЕС променя политиката си – оръжията вече са по-важни от климата

Съпротивата срещу регулациите на климатичните промени нараства в ЕС, а продължителната война между Русия и Украйна е придружена от поредица конфликти по света. В резултат на това страните членки започнаха да обръщат гръб на „екологизирането“ на икономиката и вместо това се фокусират върху инвестициите в отбраната.

Със затягането на националните бюджети държавите членки ще намалят фонда на ЕС за вътрешни иновации от 10 милиарда евро на 1,5 милиарда евро и ще предвидят, че той може да се използва само за проекти в областта на отбраната, докато зелените технологии или инвестициите за опазване на климата ще бъдат изключени, съобщи FT.

В същото време Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), най-големият кредитор в света, е под значителен натиск да финансира повече проекти за укрепване на военния арсенал на блока.

„Климатичните и дигиталните инвестиции процъфтяват след избухването на коронавируса, но икономическите проблеми и нарастващото геополитическо напрежение, включително войната в съседство, поставиха фокуса другаде“, заяви белгийският финансов министър Винсент Ван Петегем, цитиран от .

Въпреки че зеленият преход остава важна цел, а Европейският фонд за суверенитет на блока в размер на 800 милиарда евро, който е на разположение до 2026 г., частично ще покрие тази нужда от финансиране, Ван Петегем заяви, че има нов фокус върху „стратегическата автономия, конкурентоспособността и отбраната“.

На срещата на върха на ЕС през декември лидерите на държавите членки посочиха, че биха предпочели допълнително финансиране от 1,5 милиарда евро за засилване на отбраната на блока, след като Европейската комисия обяви създаването на нова схема за финансиране, платформата „Стратегически технологии за Европа“ (STEP), чрез която допълнителни 10 милиарда евро ще бъдат отпуснати за проекти за опазване на климата.

Разходите, свързани с климата, междувременно остават високи, но според Брюксел все още са твърде ниски, като всяка година са необходими инвестиции в размер на около 1,5 трилиона евро за намаляване на емисиите на парникови газове с 90% до 2040 г.

https://obektivno.bg/

5 Коментара

Народее????

преди 3 месеца

Готвят се за война с Русия сатанистката измет!

Коментирай

BLIMAN

преди 3 месеца

Страните членки на ЕС с тези си решения са самазакопават, вече 2 години повече от 50 страни "воюват" срщу Руската федерация и Беларус...и какво е на лице от тази война освен избитите хора от двете страни и разрушенията в Украйна. Отидоха маса пари за нови оръжия, а в същото врме се осакатяват програми на ЕС, които бяха от полза за жителите на Европа. Санкциите, които се прилагат се оказаха не така ефективни и много страни от ЕС на практика тайно ги заобикалят за да подържат собствените си икономики. Има видимо несъгласие в парламентите на някои страни от общността по отношение на тази насоченост на външната политика на ЕС към Русия. Не всички са съгласни, че тя е страната агресор. От друга страна мънкането на Зеленски за непрекъснати помощи, дава повод да го подозират в лично облагодеталстване и силно повишена корупция в разпределяне на западните пари от политическата мафия в Украйна.Русия не може да бъде победна по начина, който Западът и Зеленски искат да стане.

Коментирай

Не на САЩ в Европа

преди 3 месеца

Урсула и Макрон са троянските коне на Америка в Европейския съюз. Докато Европа потъва и се тресе от протести, тези арогантни мърши ходят по вечери, хилят се и се забавляват, без да им пука за случващото се и за умиращия ЕС. Всички европейски лидери трябва да бъдат у–б–и*т–и, а не гнева на хората да е насочван срещу сградите. Трябва да има застреляни и изгорени политици, заедно с техните деца!!! С–м*ъ–р*т, майка ви мръсна. Лично ще заколя колкото мога повече български продажници, когато настане хаос. Ще коля даже новородените, които имат родствена връзка с някой политик. Майка ви гнусна да е–б*@ в гроба да е*б*@!

Коментирай

Божидар Николов

преди 3 месеца

САЩисаните кравари вече не се ДУЯТ като Пуяци, и не се ДРЪВЧАТ на всички и за всичко! Скоро ще си сядат на памперясаните задници! ........... ВАШИНГТОН, 2 февруари (Йонхап) -- Съединените щати призоваха Северна Корея в петък да се въздържа от по-нататъшни "провокативни" и "дестабилизиращи" действия и да се върне към диалога, след като Пхенян проведе нов кръг изстрелвания на крилати ракети. Говорителят на Държавния департамент изрази загриженост относно последните изстрелвания. „Отбелязваме със загриженост съобщенията, че КНДР е изстреляла няколко крилати ракети на 2 февруари, четвъртото докладвано изстрелване за 10 дни“, каза говорителят. „Както многократно сме потвърждавали, Съединените щати не таят враждебни намерения спрямо КНДР.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.