Френски град свали знамето на Украйна след думите на Зеленски за Армения и подкрепата му за Илхам Алиев

https://svobodnoslovo.eu/svyat/frenski-grad-svali-znameto-na-ukrayna-sled-dumite-na-zelenski-za-armeniya-i-podkrepata-mu-za-ilham-aliev/117988 SvobodnoSlovo.eu
Френски град свали знамето на Украйна след думите на Зеленски за Армения и подкрепата му за Илхам Алиев

Властите на град Виен (департамент Изер) в Югоизточна Франция решиха да свалят знамето на Украйна от фасадата на кметството заради думите на президента на страната Владимир Зеленски за Армения и Нагорни Карабах след негов телефонен разговор с лидера на Азербайджан Илхам Алиев. Това съобщава вестник Le Dauphine Libere, предаде ТАСС. Кметът на града заяви, че „не може да се борим с един тоталитарен режим в името на европейските ценности, като в същото време насърчаваме друг диктаторски и варварски режим. Това е въпрос на последователност“, съобщава bfmtv.comФренският град Виен е побратимен от 1992 г. с арменския град Горис, област Сюник, където се стичат десетки хиляди арменски бежанци, бягащи от етническо прочистване в Нагорни Карабах, добавя armenews.com.

Украинското знаме било окачено на фасадата на кметството на Виен през февруари 2022 г. От кметството посочват, че решението за премахване на знамето е взето във връзка с изявления на президента на Украйна след телефонния му разговор с президента на Азербайджан: „Последните изявления на украинския президент в разговор с Алиев относно спазването на принципите на суверенитета и териториалната цялост на държавите повдигат въпроси“ в контекста на нарушенията на правата на човека, които според френската община се случват в Нагорни Карабах.

Градските власти смятат, че е „невъзможно да се пренебрегне фактът, че Азербайджан е използвал продажбите на газ за финансиране на военни действия срещу Армения“.

„Тази форма на подкрепа за азерския диктатор е неприемлива“, заяви кметът на Виен Тиери Ковач, цитиран от bfmtv.com. „Всъщност не може да разчитаме на западните ценности и на тази основа да призоваваме Запада на помощ, докато споделяме визията на един режим, който е в основата на етническото прочистване в Нагорни Карабах“, пише Тиери Ковач в прессъобщение.

Френският кмет добавя, че премахването на украинското знаме от фасадата на кметството „не отнема нищо от подкрепата, която Виен предоставя на украинския народ“, но изтъква, че „не може да се борим с един тоталитарен режим в името на европейските ценности, като в същото време насърчаваме друг диктаторски и варварски режим. „Това е въпрос на последователност“, добавя кметът.

Зеленски съобщи в канала си в Telegram, че на 4 октомври той и Алиев са обсъдили „регионалната сигурност, текущите предизвикателства и форматите на взаимодействие“. „Ние потвърдихме нашия ангажимент към принципите на суверенитета и териториалната цялост на държавите“, каза Зеленски. 

Азербайджан стои зад военна офанзива срещу Нагорни Карабах, довела от 19 септември досега до изселването на хиляди арменци от този сепаратистки регион, посочва bfmtv.com

Френският град Виен е побратимен от 1992 г. с арменския град Горис, област Сюник, където се стичат десетки хиляди арменски бежанци, бягащи от етническо прочистване в Нагорни Карабах, добавя armenews.com.

Източник: Гласове

2 Коментара

Нюз пейпър

11 months before

В 13 часа, най вероятно , Израел официално ще обяви воЙна . Напрежението е огромно, Палестина стреля и е навлязла в Израел. ------ Земетресение 6.2 в Афганистан - все още е рано да се каже колко и какво е сринато. ------ Днес е рожденият ден на В В Путин.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.