Германия спира военната помощ за Украйна

https://svobodnoslovo.eu/svyat/germaniya-spira-voennata-pomosht-za-ukrayna/140714 SvobodnoSlovo.eu
Германия спира военната помощ за Украйна

Германското правителство ще спре новата военна помощ за Украйна като част от плана на управляващата коалиция за намаляване на разходите, съобщи Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Мораториумът върху новата помощ вече е в сила и ще засегне нови искания за финансиране, а не одобрена преди това помощ.

В писмо, изпратено до германското министерство на отбраната на 5 август, министърът на финансите Кристиан Линднер казва, че бъдещото финансиране вече няма да идва от федералния бюджет на Германия, а от приходите от замразени руски активи, според германския вестник.

Германия и други страни от Г-7 през юни сключиха предварителна сделка за използване на 300 милиарда долара активи на Русия, замразени в западни финансови институции, за осигуряване на заем от 50 милиарда долара за Украйна. Но правителствата все още не са се споразумели за подробностите на схемата и техническите разговори може да се проточат с месеци.

Берлин, който е основният европейски доставчик на военна помощ за Киев, вече сигнализира за промяна в курса за Украйна миналия месец, когато управляващата коалиция на социалдемократите, зелените и либералите се споразумяха за проектобюджета за 2025 г. Компромисът  предвижда подробни планове за намаляване на бъдещата помощ за Украйна наполовина до 4 милиарда евро, за да се изпълнят други приоритетни разходи.

След като кабинетът одобри проектобюджета в средата на юли, министърът на финансите Кристиан Линднер каза, че Украйна ще трябва да разчита повече на средства от други европейски източници, както и на замразените руски активи. Но все още не е ясно дали и кога тези пари ще потекат.

Съобщава се, че споровете относно помощта за Украйна са задълбочили разривите в управляващата коалиция в Берлин, която вече е разкъсана от седмици на вътрешни борби по редица въпроси: от бюджета до социалните помощи. Лидерът на зелените и министър на икономиката Робърт Хабек обяви, че планира да се кандидатира за канцлер като кандидат на зелените на федералните избори през 2025 г., поставяйки под съмнение оцеляването на управляващия съюз.

„Съвсем очевидно е, че тази коалиция има големи проблеми с намирането на общ език“, каза Хабек по отношение на последните спорове. – „Идеите се разпадат.“

https://obektivno.bg/g

1 Коментара

ОЩЕ ОТ СВЯТ

4 weeks before

На кого му пука, германия е афрогермания или гейгермания, там нормално население не е останало, всичко там е ненормално!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.